WGA i studiji postigli dogovor i prekinuli štrajk holivudskih scenarista

Štrajk je započeo 2. svibnja, prekidajući hoivudsku produkciju tijekom ljeta.

WGA (foto: wga.org)

Nakon 146 dana, Udruženje američkih pisaca i Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) postigli su okvirni dogovor koji će okončati štrajk scenarista 2023.

Suprotstavljene strane postigle su dogovor o trogodišnjem sporazumu koji će morati ratificirati članice WGA kako bi stupio na snagu. Specifičnosti o uvjetima i detalji još nisu poznati, no u priopćenju WGA stoji: “Možemo reći, s velikim ponosom, da je ovaj ugovor izniman – sa značajnim dobicima i zaštitom za autore u svakom sektoru članstva.”

Štrajk WGA započeo je 2. svibnja 2023., nakon što je istekao prethodni ugovor između pisaca i studija. To je odmah zaustavilo noćnu televizijsku produkciju, čak i prije nego što se Udruga filmskih glumaca (SAG-AFTRA) pridružila scenaristima u protestima u srpnju. U narednim mjesecima produkcija na filmskim i televizijskim projektima je zaustavljena, dok cehovi čekaju na poštenu ponudu od studija.

Glavna među pritužbama koje su iznijeli i scenaristi i glumci bio je nedostatak prihoda od repriziranja u streamingu – u svijetu prije streaminga, ti su prihodi bili ključni za održiv život u Hollywoodu. Osim toga, i WGA i SAG-AFTRA izrazili su zabrinutost zbog umjetne inteligencije i njezine upotrebe, što je AMPTP isprva ignorirao.

Premda WGA sad ima ugovor s AMPTP-om, SAG i dalje štrajka, no vijest je teško prihvatiti kao bilo što osim pozitivnog znaka da je štrajk pri kraju.

Kada se i WGA i SAG vrate na posao, očekuje se veliki porast vijesti o trenutnim i novim projektima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X