Zagreb Jazz Portrait: 20 years after u Vip Clubu – 20 godina naprijed, a protiv vjetrova

U ponedjeljak 6. siječnja u zagebačkom Vip Clubu nastupio je legendarni domaći jazz sastav Zagreb Jazz Portrait.

Zagreb Jazz Portrait u Vip Clubu (Foto: Sanja Šantak)

Kao jedan od najpostojanijih jazz-sastava u Hrvatskoj, Zagreb Jazz Portrait i njegovi osnivači, danas već profilirani solisti tenor-saksofonist Saša Nestorović, električni gitarist Mario Igrec, te kontrabasist Nenad Jura Vrandečić, svojim su nastupima imali znatan utjecaj na prodor modernog jazza u svako srce slušateljstva koje ih je ispratilo i pljeskom počastilo njihova sola u svojih 20 godina djelovanja. Zamijenivši izvornog bubnjara Juricu Ugrinovića, bubnjar Borna Šercar se kroz ovaj, a i druge desetgodišnje angažmane, profilirao u daleko najsvestranijeg domaćeg umjetnika, a u zadnjih je par godina tu i novi član, pijanist Hrvoje Galler. Njih su dvojica, zbog nemalih problema s bas-pojačalom, u ponedjeljak na koncertu u zagrebačko Vip Clubu držali stvari na okupu.

Bend je tijekom svog djelovanja imao i znatan rebelijanski imidž na sceni u širem smislu, s programima Coltranea i Monka, već ako uzmemo u obzir kakvi su vjetrovi swingali oko ‘stamtischa’ u BP Clubu. U vrijeme djelovanja Boilersa, pak, s njima i ZJP moglo se govoriti o tome i da imamo neku scenu, ipak zaboravljajući pri tom da podmladka nije bilo kao danas i da je pojam sessiona bio potpuna apstrakcija, za što su odgovorni (bili!) prije svega ti i takvi vjetroviti.

Tih 20 godina karijere, koje i nisu tako malo, nastavljaju repertoarom predstavljati i u drugom setu, nakon što je prvi završio modernističkom Šercarovom kompozicijom „Bjeloglavi sup“; ‘half-timeom’ u up-tempu danom na raspolaganje trojici solista, nakon čega Šercar solira preko riffa ritam-sekcije; taj je umjetnik inače pretprošle godine u vlastitoj nakladi predstavio poetsko-likovnu mapu „Glazbene vjetrenjače“. Drugi je set obilježen presjekom skladbi formativnih godina ansambla, poput Igrecove „Novo zlato“ i inih. Ipak je ZJP ostvario 8 nosača zvuka, brojne koncertne i klupske nastupe, TV snimke, te radio-emisije uživo, što nije malo. A da je još bio i praznik, da se na koncert nije naplaćivao ulaz, čime organizator zacijelo nije na dobitku, da se i ne govori.

Kvartet izvodi skladbe svih članova, a kao aranžeri i izvođači sudjeluju svi podjednako. Pored neokoltrejnovskog Nestorovića i melodičara Igreca koji nije bio toliko razigran koliko smo navikli na njega, uz predložak teme čiji mu je papir uporno padao sa stalka, uz Šercara, najviše se istakao Galler, pijanizmom u duhu Billyja Taylora; moderan, a klasičan. U drugom se dijelu koncerta bend malo razišao, zbog spomenutih problema sa zvukom koji nisu otklonjeni do kraja koncerta. Taj je začinjen u maniri onog što smo na ovom sajtu nazvali freasy-listeningom, finskog benda „Black Motor“, ironičnim komentarom koji je kič povezao s avangardom. Ukratko, bio je to jedan od onih koncerata na kojem se i bendu i odazivu publike može dati ista ocjena; tipa, onog našeg izvornog domaćeg, „na žalost“…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X