Ženski potpis na novoj glazbi (3. dio) – deseteljeće u znaku Lovely Quinces, Leifert, Sare Renar, ŽEN i Punčki

Kad 2013. dođe na red za upisivanje u nacionalnu povijest posvuda će biti zabilježeno kako je te godine Hrvatska napravila korak naprijed ulaskom u EU i dvokorak unatrag izlaskom na referendum o ustavnoj definiciji braka.

Lovely Quinces (Foto: Itch)

Za hrvatsku alternativnu glazbu trinaesta je bila godina preokreta. Cure su po prvi put izvele masovniji upad na scenu i preuzele inicijativu. U neponovljivom nizu, od veljače do rujna dobili smo pet sjajnih izdanja kojima su se predstavile Leifert, Sara Renar, ŽEN, PunčkeLovely Quinces.

Dok smo ranije na toj strani gledali samo kratkotrajne pojedinačne bljeskove, ovo je bio pravi vatromet sinkronizirano lansiran sa ženskih pozicija. Četiri debitantska albuma i jedan EP dali su oko 180 minuta materijala za maksimalno respektiranje novih ženskih uloga u redovima ovdašnje alternative. Bilo bi sjajno da su akterice ovog dalekosežnog pothvata još uvijek s nama u punom broju, ali izgubili smo Punčke i Leifert. Otišle su u emigraciju baš kao i prevelik dio njihove generacije.

Leifert ‘Leifert’

A trinaeste je u njima i oko njih sve prštalo od mladalačkog entuzijazma i kreativnog naboja, dobitne kombinacije za izvrsne pjesme poput Sarine „U velikom stilu“ ili Leifertove „Ništa“ ili bilo koje pjesme s prve longplejke Punčki „Sunčano s povremenom naoblakom“, koja se ekstra kvalitetom prometnula u domaći album godine. Mlade glazbenice odmah su istaknule ozbiljne umjetničke aspiracije i pokrile široku paletu alternativnih stilova. Možda su mogle doprijeti i do znatno brojnijeg auditorija da su ih na početku bolje ispratili mainstream mediji.

Manjak publiciteta, baš kad im je bio najpotrebniji, ipak se ne može pripisati samo neprolaznoj medijskoj fiksaciji na estradne starlete. Osim Sare Renar s albumom „Djeca“ na Aquarius Recordsu, alter cure bile su više-manje nepovjerljive prema diskografskim kućama. U samostalnim izdanjima preko Bandcampa zadržavale su potpunu kontrolu, ali onda su se morale same pobrinuti i za kompletnu promociju.

Žen

Lovely Quinces i Punčke brzo su skužile kako bi ih to moglo usporiti u napredovanju, pa su se povezale s LA Agency. Umrežavanje se itekako isplatilo, kako za Lovely Quinces koja je s „No Room for Us“ u samo nekoliko mjeseci stigla do Texasa i svirke na SXSW-u, tako i za i Punčke koje su sljedeće ljeto dočekale na velikim pozornicama kao predgrupa Queens of the Stone Age u Zagrebu i Ljubljani. ŽEN su startale iz puno dubljeg Medika undergrounda, ali su spretno potegnule svoje prekogranične queer veze, pa je album „I onda je sve počelo“ preuzeo austrijski feministički label Unrecords. U toj akciji zacrtana je njihova internacionalnu ruta na kojoj su poslije odsvirale oko 400 koncerata, što je vrlo impozantan skor za DIY trio beskompromisno ufuran u post-rock, psihodeliju i kraut.

Sara Renar u Domu sportova (Foto: Vedran Metelko)

U posve drugačijem i nimalo sretnom raspletu riječki Leifert je nakon objave istoimenog albuma zapeo upravo na promociji. Darkwave projekt Petre Baričević, nazvan maminim djevojačkim prezimenom Leifert, nastao je iz elektropankerskog demo benda Larve rasformiranog usred dogovora za izdavanje albuma pod etiketom Slušaj najglasnije. Ostaje nejasno zašto je opcija Slušaj najglasnije bila prihvatljiva za Larve, a nije mogla biti za Leifert koji bi u taboru kultnog nezavisnog izdavača imao veću vidljivost i izglednu regionalnu perspektivu. Prvijenac Leiferta, koji je producirao Petrin dečko Bojan Bajić iz Diskurza, donio je novu inačicu karakterističnog riječkog tamnog zvuka i teško je povjerovati da za njega nije bilo publike u ovim krajevima.

Punčke na Velesajmu (Foto: Tomislav Sporiš)
Punčke na Velesajmu (Foto: Tomislav Sporiš)

Deset godina kasnije još uvijek zvuči kao izgubljena dragocjenost. Nakon izmještanja u Englesku, Leifert je 2015. izbacio drugi album „Horizont“, ali to je zadnje što smo čuli od Petre. Vinkovačke Punčke Lucija i Ruby, pojačane Anjom iz Novske bile su ultimativne predstavnice domaćeg post-punka i post-grungea i jedan od najvažnijih alter bendova svoje generacije. Nakon briljantnog starta na „Sunčano s povremenom naoblakom“ Punčke su objavile skoro jednako impresivan drugi album „Ništa nije kako se čini“ i više nije bilo pitanje hoće li, nego kad će verificirati prvoligaški status.

A onda je Ruby emigrirala u Ameriku, pa su Lucija i Anja s novim bubnjarom Goranom snimile EP „Valovi“ i oproštajni „Vidimo se“. Lucija se zatim odselila u Australiju, gdje polako gradi indietronički solo projekt ŽIVA. Međutim, na domaćem terenu se odlaskom Punčki otvorila povelika rupa jer je očito da danas, među novim curama, nemamo bend koji bi ih mogao zamijeniti.

Nastavlja se…

Prijašnji nastavci:

Ženski potpis na novoj glazbi (1. dio)

Ženski potpis na novoj glazbi (2. dio) – vrijeme punka i novog vala

*Tekst je potpomognut sredstvima natječaja “Poticanje novinarske izvrsnosti” Agencije za elektroničke medije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X