Objavljen album ‘Medna roso’ vokalnog kvinteta PJEV i svjetskih jazz glazbenika

Na albumu sudjeluju dobitnik jazz nagrade BBC-a, nominiran za nagradu Mercury kao najbolji muški solo izvođač, Kit Downes na orguljama, i novozelandski saksofonist Hayden Chisholm.

“Medna roso”

Objavljen je album “Medna roso“, izdanje koje svjedoči transcendentnoj glazbenoj suradnji. Na albumu sudjeluju dobitnik jazz nagrade BBC-a, nominiran za nagradu Mercury kao najbolji muški solo izvođač, Kit Downes na orguljama, potom novozelandski saksofonist Hayden Chisholm, poznat po svojem jedinstvenom sustavu mikrotonalnog ugađanja na alt saksofonu i kombiniranju shruti boxa, analognog sintesajzera i “throat singing” tehnike, te ženski vokalni kvintet PJEV iz Zagreba, koji izvodi i njeguje tradicionalnu vokalnu glazbu iz Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Zvjezde su se posložile jednoga dana u kafani na Dorćolu, starom beogradskom kvartu, čije ime Dort-yol na turskom jeziku znači ‘raskršće’, gdje su puteve ukrstili Chisholm i umjetnička voditeljica PJEV-a Jovana Lukić, sada sa stalnom adresom u Zagrebu. “Ljude poput njega ne možete baš lako sresti, posebno ne u Beogradu. On je istinski umjetnik koji voli život – što cijenim i što me nadahnulo,” pojasnila je Lukić.

Chisholma su se duboko dojmile balkanske forme a capella pjevanja koju PJEV baštini i tako raskošno izvodi, a koja ga je opčinila još 2016. godine, kada ih je otkrio po preseljenju u Beograd. Nedugo nakon toga, PJEV i Chisholm počeli su eksperimentirati, uvodeći saksofon kako je Chisholm postupno učio o pjesmama i stilovima izvođenja.

“Njihove kvalitete koje su me privukle bile su emocionalna izravnost, bliske harmonije, čisti intervali te sirova fizikalnost zvuka,” govori Chisholm. “Tada je počelo putovanje tijekom kojeg sam učio o značenju stihova, o tome gdje i kako se te pjesme pjevaju te kako tradicija polagano, posljednjih desetljeća, blijedi iz užeg kulturnog vidokruga.”

Tradicionalne pjesme zastupljene na ovom albumu predstavljaju različite regije Balkana, odražavajući specifične vokalne stilove koji su se razvili proteklih stoljeća. Album uključuje detaljne bilješke te nazive, tekstove i prijevode pjesama, koji radoznale slušatelje vode kroz
čudesnu glazbu.

“Još uvijek nisam sigurna što se dogodilo u Kölnu. Tijekom probe borili smo se s akustikom crkve i nismo bili sasvim sigurni kako ćemo se uklopiti u taj ambijent,” priznaje Lukić. “No, idući dan, kada je koncert počeo, samo smo poletjeli. Od samog početka imali smo osjećaj kao da su nam odjednom narasla velika, široka krila rode. Njihova snažna, duboka glazba dala nam je golemu podršku i vjetar u leđa, tako da smo samo morale pažljivo iskoristiti taj uzlet. Uzbudljiv osjećaj treperavih i odvažnih harmonija Kitovih orgulja i slika crkvenog prostora ispunjenog mnoštvom raznobojnih leptira Haydenovih jedinstvenih improvizacija prizor su za pamćenje.”

Kao što tvrdi Downes, večer zabilježena na ovom albumu nije bila samo magična, nego i predivan primjer onoga što je moguće kada snažne glazbene osobnosti, iz različitih svjetova, prigrle avanturu zajedničke improvizacije. Za Downesa, jedan od recentnijih glazbenih susreta bio je onaj s velikim troručnim orguljama tvrtke Rieger, koje opisuje kao “velik instrument s vrlo izraženom akustikom, gromoglasnim tridesetdvostopnim jezičnjacima u pedalu, svjetlucavim ‘Cymbelsternom’, staklenim ‘Nazard’ i parcijalnim tonovima registra ‘Tierce’, kao i s mekanim gudačima na manualu poznatom pod nazivom ‘Swell’.”

Kombinacija zvukova odzvanjala je moćno i bezvremenski u akustici crkve sv. Agneze u Kölnu, gdje je ovaj sastav izveo svoj očaravajući koncert, koji je bio rasprodan u sklopu kölnskog Jazz Week Festivala u rujnu 2021. godine, a koji i dalje živi zahvaljujući vrhunskoj produkciji u izdanju
Red Hook Records.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X