ACTA, Physibles i širenje internetskog fronta na ulice

Borba za internetski prostor se nastavlja. Prošli tjedan izašla je i na ulice Varšave, kao što su izašle informacije i o ACTA-i.

Pomoću Physiblesa i 3D printera napravite model piratskog broda

Naime Pirate Bay, napoznatiji piratski file sharing servis omogućio je sharing fileova za izradu 3D objekata uz pomoć 3D printera, a nova kategorija nazvana je Physibles. Naime 23. siječnja je na blogu PirateBay.org-a GigaOM obavijestio korisnike o postojanju te nove kategorije u tražilici. A u istu je na filesharing dana 3D maketa piratskog jedrenjaka kojeg može izraditi bilo koji 3D printer.

Po riječima istog 3D printeri tek trebaju doživjeti svoju revoluciju na tržištu. Širini primjene 3D printera se za sada ne vidi kraja, a jedan od modela predstavljen je ove godina na Consumer Electronics Showu (CES) u Las Vegasu koji proizvodi MakerBot Industries, 3D printer MakerBot Replicator može se kupiti za 1749 američkih dolara.

„Vjerujemo kako će sljedeći korak kopiranja biti iz digitalnog oblika u fizički oblik. Mi smo to odlučili nazvati „Physibles“. Datu je moguće pretvoriti u predmet. Vjerujemo kako su 3D printeri i skeneri samo prvi korak. Također vjerujemo kako ćete npr. u bliskoj budućnosti moći bez problema „isprintati“ rezervne dijelove za vaš auto“, tvrdi se na postu Pirate Baya. Stranica koja je na crnoj listi svih filmskih, glazbenih i softverskih vlasnika prava odlučila je projekt Physibles predstaviti filantropski. „Korist društva bit će velika. Neće se više morati prevoziti velike količine proizvoda svuda po svijetu. Neće više biti slanja škart robe ni ropskog dječjeg rada“, a izjava ide i još dalje u predviđanju: „Bit ćemo u mogućnosti „printati“ hranu za gladne. Nećemo samo kao do sada moći dijeliti samo recepte, već i kompletne obroke.“

Kako li će to biti ostvarivo, tek će se vidjeti. Kreatori ACTA-e bi se u svakom slučaju trebali baciti odmah na posao i početi kreirati ACTA 2. Možda je lako zakonskim aktom objasniti da je kriminalac onaj tko je npr. igrani film dobio besplatno u dijelovima sa tisuće različitih IP adresa te je na njegovom računalu sklopljen uz pomoć jednostavnog Torrent programa, iz razloga jer nije donio zaradu kreatorima filma i time ugrozio industriju i nečije radno mjesto. No u kojim zakonskim i moralnim okvirim u budućnosti optužiti nekoga da je kriminalac jer je preko Physibles Torrenta sebi „skinuo“ i isprintao obrok, lijek ili amortizer za auto?

Sloboda je do sada bio virtualni pojam, no što više virtualnost počinje imati doticaja s realnošću slobode je sve manje. SOPA, PIPA i ACTA su tek početni modeli onih koji se zalažu za razne modele ograničenja. Virtualni prostor nam je sve skučeniji, a problem je što nam je u vrlo kratkom roku i u velikoj mjeri to postao životni prostor. Iz Matrixa se izgleda više ne može izaći. A po kom principu ćemo boraviti u njemu čini se u mnogočemu ovisi i o nama Anonimcima.

Prijašnja tema: SOPA, PIPA, MegaUpload i Anonymous – kako je počeo I svjetski internetski rat

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X