Baretov kućni Facebook cirkus

Mnogi glazbenici su nastupali online u kućnim uvjetima protekla dva mjeseca koronakrize, ali samo jedan je uspio sasvim slučajno napraviti kućni reality show ravan nekadašnjem ‘Nightmare Stageu’ pokojnog Željka Malnara – Goran Bare. Glavobolju su službeno dobili i Facebook administratori.

Goran Bare: ‘Nisam ja usamljen. Biti sam u kući i usamljen su slične, ali različite stvari.’ (Izvor: Facebook)

Kronološki gledano unatrag stvar je počela sasvim slučajno. Goran Bare otkrio je Facebook negdje pred kraj prošle i početkom ove godine. Isprva mu je išlo teško. Mučio se. Svako malo otvorio bi novi profil i onda shvatio da je ostavio broj svog telefona na uvid svakome, pa je zbog toga vjerojatno imao dodatnih problema. Negdje iz petog-šestog pokušaja mu je pošlo za rukom složiti funkcionalni profil. Ipak je on uporna zvjerka, koliko god neki mislili da je biće potpunog nehaja. Na koncu ne bi toliko dugo bio vitalan na sceni da je kojim slučajem drugačije.

Ja sam prihvatio prijateljstvo svih njegovih pet profila pa mogu reći da cijelu tu njegovu online priču pratim od početka. Dotad sam imao još nekoliko Facebook prijateljstava s profilima s njegovim imenom i prezimenom, ali to su bili lažni profili, ili fanovi ili neki ‘Facebook maheri’ koji su nabrzaka htjeli skupiti prijateljstva s tuđim profilima iz sasvim drugih pobuda. Kao i većina Facebook korisnika i Goran Bare je isprva krenuo opskurno, tu i tamo s nekim kratkim statusom dok nije otkrio da može postavljati fotografije. E, onda se navukao.

U kratkom ruku je ‘napucao’ solidan niz autoportreta iz različitih dnevnih faza, čak i s povredama glave za koje nikad nije objasnio kako ih je zadobio. A kad je otkrio video, stvar se potpuno otela kontroli, do te mjere da je nedavno dobio i upozorenje od Facebook admina da ne smije psovati u eter jer će mu ugasiti profil. Nema dana da svako malo ne dođe notifikacija da je „Goran Bare live“, nekad valjda i potpuno nesvjestan da je uključio kameru na mobitelu koji je ostavio na stolu ili nosi u džepu, ne dajući onima koji ga prate nikakvu sliku, ali ostavljajući na uvid koju glazbu sluša, a sluša je non-stop i sluša je glasno. U biti toliko nije svjestan te glazbe koja mu svira u njegovom uvijek roletama zamračenom stanu, da se u posljednje vrijeme čudi zašto mu ostali stanari šalju policiju na vrata zbog kršenja javnog reda i mira.

Goran Bare – Facebook status

„Nikad nisam imao problema. Nikad! Ja sam fin i kulturan i plaćam uredno sve račune“, pravda se u jednom video javljanju Bare i dodaje: „Bio je samo jednom jedan, ali to je bio loš čovjek, koji mi je namjerno radio probleme oko stana.“ U videu Bare šalje i poziv da mu se javi netko tko iznajmljuje stan i u njemu izgovara i svoj broj telefona, pa sad, nije isključeno da će možda opet otvoriti novi profil. U svakom slučaju frontmenu Majki je ostalo još dvadeset dana do prisilnog iseljenje, pa se mora „drkati oko toga uz već najavljeno snimanje novog albuma“.

Ako se izuzme to što nema koncertnih angažmana, Bare kao da i ne osjeća nešto posebno koronakrizu otkad je počela. Prva spoznaja o njoj mu je bila da ne može u Sloveniju kako bi snimio nove pjesme zbog toga jer bi morao provesti dva tjedna u karanteni o vlastitom trošku, zbog čega nije s uvredama štedio slovenske vlasti. Za razliku od većine glazbenih zvijezda u Hrvatskoj, Bare mobitelom snima svoju spavaću sobu, kupaonicu, kuhinju i dnevni boravak, i dakako nema dobro mišljenje o pokućstvu kojim se služi i rado bi ga zamijenio za bolje.

Nema on nikakvih tajni pred nikim; priča o svom seksualnom životu, udvara se „ženskim profilima“ koji mu se sviđaju, a jedno vrijeme je običavao ujutro fotografirati svoj „doručak“ tj. tablete metadona u kombinaciji s bocom viskija. Teško da tu postoji ikakav unaprijed snimljeni scenarij, u igri je čisti instinkt. Kameru pali i kad je dobre i kad je loše volje i uvijek u svoja četiri zida čime je dobio efekt svojevrsnog pustinjačkog reality showa u kojem kad ga „uhvate monolozi“ izgleda kao da se u najmanju ruku svađa s ormarom ili zastorima u stanu.

Neki od njegovih Facebook prijatelja uz sve znaju i dodati ulje na vatru kad mu stave neki post na zid čime izazovu njegov komentar. Svako malo se oprašta od onih koji ga prate uz obrazloženje da „on to više ne može“, ali onda opet doda da će se povremeno javljati, kao što je bio slučaj prije dva dana, jer više ne smije glasno puštati glazbu pa ga to deprimira dodatno uz činjenicu da se mora iseliti. Dakle, scenarij „Bare sam u kući“ tendira da se iz dana u dan sve više komplicira u narednom periodu u neizvjesnosti pronalaska novog životnog prostora. Možda se ipak nađe neki stanodavac koji će imati sluha za rock zvijezdu koja u svom samotnjaštvu voli glasno slušati glazbu.

„Nisam ja usamljen. Biti sam u kući i usamljen su slične, ali različite stvari.“ – možda je najbolje objašnjenje vlastitog ‘reality’ života koje je sam u jednom video javljanju izrekao Goran Bare.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X