Billie Eilish donira prihod od izvedbe na Music Midtowna američkoj organizaciji za planirano roditeljstvo

‘Još uvijek ne mogu vjerovati da vodimo konverzaciju o pobačaju u 2019. godini’, izjavila je pjevačica.

Billie Eilish (Foto: Glenn Francis / Wikipedia)

Billie Eilish je najavila kako će svoj honorar od nastupa na Music Midtown festivala u Atlanti u potpunosti donirati organizaciji Planned Parenthood.

Planned Parenthood, službenim nazivom Planned Parenthood Federation of America, Inc. (PPFA), američka je organizacija za planiranje obitelji, nadležna izvršavanje pobačaja u SAD-u, te, preko svojih tvrtki kćeri, i u nekim državama Europe i svijeta. Članica je društva International Planned Parenthood Federation.

U SAD-u drži više od 650 podružnica, u kojima provodi reproduktivne zdravstvene usluge, uglavnom pobačaj.[1] Među ostalim uslugama ističu se seksualno obrazovanje i borba za tzv. reproduktivna prava. Prema godišnjem izvješću iz 2014. godine, PPFA je uslužila 2,5 milijuna pacijenata pruživši 9 milijuna zdravstvenih usluga, od čega 324.000 pobačaja.

Mlada pjevačica se time priključuje borbi protiv vala konzervatizma koji je krenuo iz američkih država tzv. ‘Biblijskog pojasa’ koji želi dokinuti pravo ženama na pobačaj. Tako je u državi Georgija guverner Biran Kemp potpisao jedan od najkontroverznijih zakona u SAD-u koji zabranjuje ženama pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, kad obično većina žena nije svjesna eventualne trudnoće.

“Atlanta je jedno od mojih omiljenih mjesta na svijetu kad su koncerti u pitanju. Ali ne volim odluku zakonodavnog tijela Georgije koja dokida ženska prava. Još uvijek ne mogu vjerovati da vodimo ovu konverzaciju u 2019. godini”, objavila je Eilish na svom Twitter profilu.

Želja joj je svojim doniranjem honorara osvijestiti i okuražiti žene i potaknuti mnoge nevezano za spol da slijede njen primjer, ali i da se bore legalnim sredstvima protiv spomenutog zakona. “Ako imate viška, donirajte. Uistinu možete nekome pomoći”, apelirala je pjevačica.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X