Bob Dylan dobio u sudskoj tužbi protiv nasljednika prava Jacquesa Levyja u slučaju albuma ‘Desire’

Dylanov odvjetnik rekao je da je ‘tužba tužan pokušaj da se zaradi na nedavnoj prodaji kataloga’.

Bob Dylan ‘Desire’

Bob Dylan pobijedio je u parnici protiv nasljednika prava pokojnog tekstopisca Jacquesa Levyja. Nasljednici prava koautora Dylanova albuma “Desire” iz 1976. poraženi su u petak 30. srpnja u tužbi protiv Dylana i Universal Music Groupa.

“Zadovoljni smo današnjom odlukom”, rekao je Dylanov odvjetnik Orin Snyder u izjavi od petka za Variety. “Kao što smo rekli kada je slučaj pokrenut, ova tužba bila je tužan pokušaj da se zaradi na nedavnoj prodaji kataloga. Drago nam je da je sada gotovo. ”

Levyjeva udovica, Claudia Levy, podnijela je tužbu u siječnju nakon što je Dylan u prosincu prodao svoj katalog Universal Music Publishing Groupu, tvrdeći da bi trebala dobiti dio ukupnog iznosa koji je Dylan utržio od prijavljene prodaje od 300 milijuna dolara.

Dylanovi i UMG -ovi odvjetnici tvrdili su da je u prvotnom sporazumu sklopljenom između Dylana i Levyja 1975. jasno rečeno da on neće posjedovati ništa od materijala, te da će se njegovo sudjelovanje u dobiti sastojati od udjela u autorskim honorarima za emitiranje i fizičku prodaju pjesama preko nosača zvuka, a sudac Barry Ostrager iz Vrhovnog suda Sud u New Yorku se složio s tim.

“Nakon pregleda Ugovora iz 1975. i suprotstavljenih argumenata, Sud utvrđuje da je Sporazum jasan i nedvosmislen kad se čita u cjelini”, rekao je sudac Ostrager u svojoj odluci na 18 stranica, te dodao: „Iz ovdje objašnjenih razloga, Sud utvrđuje da je jasno značenje Sporazuma iz 1975. da su tužitelji Dylana imali sva autorska prava na kompozicije, kao i apsolutno pravo na prodaju skladbi i sva pripadajuća prava, podložna samo tužiteljima. Stoga tužitelji nemaju pravo na naknadu po Sporazumu iz 1975. godine, koji ne uključuje bilo koji dio prihoda od Dylanove prodaje vlastitih prava Universalu.”

Levy, koji je umro 2004., zajedno je s Dylanom napisao deset pjesama: “Hurricane”, “Isis”, “Mozambique”, “Oh Sister”, “Joey”, “Romance In Durango” i “Black Diamond Bay” koje su na “Desire” albumu, plus “Catfish”, “Money Blues” i “Rita Mae”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X