Clock DVA na otvorenju riječkog muzeja Peek & Poke – Clockot electro-post-punka u riječkom backstreetu

Britanski electro-punk trojac Clock DVA u petak se uvečer treći put ukazao u Hrvatskoj, u artističkoj ambijentaciji riječkog kluba Palach posloživši staro s novim povodom desetgodišnjice muzeja elektronike.

Clock DVA u Palachu (Foto: Gregor Bogdanović / tockainfo.info)
Clock DVA u Palachu (Foto: Gregor Bogdanović / tockainfo.info)

Dok je čitav umjetnički svijet iz regije promenirao Korzom u pratnji švicarske body art umjetnice Milo Moire, momci i djevojke u crnoj štavljenoj koži sjatili su se do uličice iza, famoznog pribježišta kvarnerske alternative. Prozvan u ime studenta koji je samospaljivanjem prosvjedovao protiv ulaska Brežnjevljevih tenkova u Prag, OKC Palach je face of the place koncerta britanskih legendi.

Izvođačkom aktivnošću s kraja 1978. na početak 1979. godine, Adi Newton grintao je nad tehnološkim poutpourrijem Judda Turnera izvrdavajući artističkom ruglu vulgarni performativ politike i kolonijalističke poteze Carstva na izdisaju. Svoje će drugo lice nametnuti kao živi bend, gitare bubanj saksofon, sve do AV-atrakcije kojoj smo nazočili, svojevrsnoj trećoj fazi.

Clock DVA u Palachu (Foto: Gregor Bogdanović / tockainfo.info)
Clock DVA u Palachu (Foto: Gregor Bogdanović / tockainfo.info)

Umjesto bacanja u izlov rudače, za Newtona je Sheffield sedamdesetih bio mjesto u kojem je tražio kamen mudrosti s ljudima koji će kasnije osnovati Human League. Povratak iz Londona u manji grad naelektrizirao je stvaralačku energiju u „bili smo nekom vrstom elektroničkih The Stooges“, što je evocirao u intervjuu za Red Bull Music Academy. Slikar koji se pronašao u glazbi i kroz klasične majstore naišao na Duchampa, man raya i Franju Bacona, svoj je medij pronašao u EMS E sintisajzeru, a nebesa su se otvorila…

Danas objavljuje svoj rad na USB-izdanjima – to je riznica remikseva, videa i novijih uradaka.

Clock DVA u Palachu (Foto: Gregor Bogdanović / tockainfo.info)
Clock DVA u Palachu (Foto: Gregor Bogdanović / tockainfo.info)

DVA-vangarda iz žablje perspektive u Palachu pomiče kukove i ramena, a Turnera je zamijenio interdisciplinarni umjetnik Maurizio Martinucci-TeZ, koji djeluje u Amsterdamu. Nastup koji je potrajao sat i pol, liznula je i publika iz ostalih dijelova Hrvatske. Rijeka je u petak bila a place to be, a grintavi se kapetan duge plovidbe uvlačio u uši neodoljivom drskošću, kao da mu sjedina na glavi ne raste.

Uvod u koncert pripao je ambijentalnom bendu koji rifovima razbucava koncept dronea, dakle, smješta se između dvaju populističkih ladica suvremene avangarde, podmeće im nogu. Zove se DAW Breaks i od ljeta prošle godine ostavio je četiri EP-ja. Više nego solidnim nastupom nabacio je presumpciju da se na riječkoj sceni još uvijek nešto razbucati da…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X