Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien – bratstvo duša

U sklopu svoje europske turneje bend Damir Imamović Sevdah Takht svoj je drugi album, ‘Dvojka’, snimljen još prije godinu dana, a objavljen krajem travnja, predstavio u petak 20. svibnja i bosanskoj dijaspori u bečkom klubu Szene Wien.

Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien (Foto: Vedran Pilipović)
Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien (Foto: Vedran Pilipović)

Obraćajući se publici dvojezično, Imamović se pokazao kao šarmantan zabavljač provodeći publiku kroz većinu pjesama s novog albuma, predstavljajući publici i violinisticu Ivanu Djurić. Nakon dva CD-a s prijašnjim bendom i dva solo albuma, Imamović u travnju 2012. godine snima i prvi studijski susret Sevdah Takhta. Udaraljkaš Nenad Kovačić i basist Ivan Mihajlović, prvi iz Zagreba, potonji iz Beograda, sastavljaju priča o takhtu (tur. sastav) utjelovivši i koncept bratstva duša kojima prostorna udaljenost ne predstavlja granice.

Damir Imamović (Foto: Vedran Pilipović)
Damir Imamović (Foto: Vedran Pilipović)

Novost je „Dvojke“ da Imamović više ne svira gitaru već je izabrao glazbalo tambur prilagođeno njegovu senzibilitetu da gitaru svira kao saz. U kombinaciji sa škrtim rukopisom električne bas-gitare i ekonomičnim obrisima zapadno-afričkih perkusija koje iskaču iz suptilne Kovačićeve prezentnosti, produkcija Chrisa Eckmana, pjevača The Walkabouts i The Strange koji živi u Ljubljani i suosnivač je etikete Glitterbeat prilično je izmijenila raniju zvučnu sliku koju je produkcijski postavio Imamović. Tako dinamika sastava iz uporišta u psihodeličnom folku odlazi prema sesijskom modu kakav je ranih devedesetih uspostavio gitarist i producent Ry Cooder na albumima koje supotpisuje s raznim gigantima glazbe Trećeg svijeta.

Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien  (Foto: Vedran Pilipović)
Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien (Foto: Vedran Pilipović)

U aranžmanima violina preuzima mjesto gitare, poigravajući se ritmičkim fraziranjem u melodijskim improvizacijama, pogotovo u pjesmama „Lijepi Meho“ i „Star se Čurčić“. Djurić bi znala podsjetiti na zvuk baskijskog ethna, primjerice kolegu Cedrica Privea, što je pokazala artikulacijom u pjesmama baladnog ugođaja, poput „Uz brdo je“ i „Lijepa Zejno“. Time se i Damirov vokal po prvi put u njegovoj diskografiji izdvaja iz spoja belcanto i ladino tradicije i zapravo približava rootsu na način blizak Mojmiru Novakoviću iz Legen, odnosno Kries, čime se nekako i povezuju ideje i silnice koje su dovele do suradnje s Kovačićem koji je svoj ethno senzibilitet predstavio svijetu kroz grupu Afion. A očito je kako je i sam Eckman puno slušao Dertum koji su nastali prije dvadesetak godina i izdašno koncertirali po regiji.

Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien  (Foto: Vedran Pilipović)
Damir Imamović Sevdah Takht u Szene Wien (Foto: Vedran Pilipović)

Koncert je potrajao skoro dva sata i publika je Imamoviću doslovno jela iz ruke, pogotovo radi pjesme „Sarajevo“ čija temeljna ideja i ide na sve one koji svoje krušne mrvice danomice metu s novina pisanih njemačkim jezikom. Potentnost drukčijosti naglasio je i darkerskom intonacijom pjesme „Opio se mladi Jusuf-beg“ koja govori o mladiću koji se ubio zbog sretne ljubavi. Koncert je završio tako što je prateći bend Imamovića ostavio nasamo na svojevrsnom bisu, scenski ulančanom jednom neobičnom gestom, a da bi mu se onda i pridružio za posljednju pjesmu, svojevrsni emocionalni forte.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X