Film o Ipi Ivandiću ‘Izgubljeno Dugme’ pobjednik ovogodišnjeg DORF-a

Posebna priznanja dobili su filmovi ‘Sudar u dvorcu’ redatelja Arsena Oremovića i ‘Morphine – Putovanje snova’ autora Marka Shumana.

'Izgubljeno Dugme'
‘Izgubljeno Dugme’

Deveto izdanje Festivala DORF trajalo je u Vinkovcima od ponedjeljka, a ove godine se istovremeno odvijao u tri grada na više lokacija. 30 filmova iz 12 zemalja, raznovrstan popratni program i EDIT edukativne aktivnosti za najmlađe, te brojni gosti pretvorili su Vinkovce u pravi filmski grad za vrijeme 9.DORF tjedna.

Žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević jednoglasno je odlučio proglasiti pobjednikom 9.DORF festivala film „Izgubljeno dugme“, autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina. „Film s najistaknutijom pričom u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji, pričom koja prelazi granice dokumentarizma. Film je izbjegao zamku priče o velikom bandu i prikazao život pojedinca u svijetu glazbe i industrije. Tipična rock’n’roll tema ispričana je na dojmljiv način, uz elemente drame.“

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi „Sudar u dvorcu“ Arsena Oremovića „Višeslojna priča koja osvaja svojom jednostavnošću i dubinom na prvo gledanje.“, te film „Vrijeme za improvizaciju“ Tine Lešničar „Uvjerljivo snimljen prikaz mladih glazbenika u svijetu suvremenog jazza“.

Posebno priznanje Festival DORF dodijelio je filmu „Morphine – Putovanje snova“ autora Marka Shumana zbog „temeljitog prikaza karijere sastava Morphine i ritma kojim je iznesena tragična biografija ovog sjajnog banda“.

Nagrade je izradila mlada umjetnica iz Skopja Marija Miloševska.

Nagrada koju dodjeljuje KlasikTV u suradnji sa DORFom u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca prema ocjeni žirija u sastavu Brankica Drašković, Dušan Moravec i Marcella Jelić pripala je redateljici Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Srbije za projekt „10 izgubljenih pesama“.

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću uručio je Toni Šarić i naglasio da bez izdanja etikete Slušaj najglasnije ne bi danas bilo ni Festivala DORF. Nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću je izradio Arpad Slančik iz Subotice.

Veliki broj premijera i gostiju iz inozemstva, zanimanje posjetitelja za popratne programe i zanimanje mladih za EDIT program obilježili su ovogodišnje izdanje DORFa.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X