Good morning Vietnam i laka noć Rvacka

Nova kolumna, nova ‘noćna mora’. Čvrstinu klinova na ‘Raspelu’ svaki tjedan iskušavat će Anđelo Jurkas.

Anđelo Jurkas - Raspelo (Foto: Dalibor Grubačević - Eddie)

Raspelo je križ s kipom raspetoga Jezuša Kristuša skucanog na podlozi da bi poslužio poslije Soundgardenu kao inspiracija za genijalnu “Jesus Christ Pose”. Jedan je od najvažnijih simbola kršćanske religije, bar onog dogmatskog dijela koji često miješa teoriju od prakse i kreposno učenje od fakat moralnog djelovanja, pa ispada da većina skeptika i nedekleriranih religiozusa bude daleko većim katolicima od onih koji šmrcaju svake nedjelje na jutarnjim misama, dojučer glasaju za HDZ, HSP i slične troslovne kratice i slušaju Marka Silnog radije od Boba Srbofila Nigera Dylana. Prvenstveno se njime služi u katoličanstvu, ali se također koristi i u nekim luteranskim, anglikanskim i pravoslavnim crkvama, a naglašava Kristovu žrtvu, tj. smrt razapinjanjem na križ, za koje kršćani vjeruju da čini otkuplje nje grijeha čovječanstva. Moš mislit. Otkup grijeha od 5 kuna do 5 milja Eura, već po cjeniku grešnosti. Biblija i Crvenkapica, slična spika. OK, Biblija i ovi Peter Jacksonovi “Gospodari prstenova”, Hobiti i ini maštari, bit će doličnije.

U smislu pop kulture i religioznosti fanova a pogotovo rvacke pop kulture raspelo je svaki jebeni kupljeni CD ili ilegalno downloadani paketić mp3-ca i inih čudesa koji nemaju veze s “Teškim bojama” i inim javno servisiranim promašajima raspeća. Obzirom da imamo taj privilegij svjesno uživati u sezonskim promjenama i usporedbama 20. stoljeća i tekućeg, oko svih divnih promjena ne samo u glazbenoj i pop industriji, raspelo je mjesto na koje smo hotimično ili nehotično svako malo poslani. Tako će recentno raspelo gorepotpisanog ovih dana biti uživanje otvorenog rata između dva velebna filmska pop kulturna heroja.

Na današnji dan je prije tridesetak i kusur godina jedan fora starček imenom John Carpenter oživio Michaela Myersa, silno fora šutljivog lika spretnog s kuhinskim noževima i brutalno narajcanog na svoju promiskuitetnu stariju sestru dok se pojebavala s teenagerima. Traume mulca od slika golih sisa u rukama nekog ragbijaša ili bejzbolaša dvadesetak godina kasnije uzrokovat će da ga šjor dotur dijagnozira iskonskim zlom pošto pokolje pola teenagera Haddonfielda u potjeri za sjajnom Jamie Lee Curtis kao jedva preživjele Laurie. Svakim kasnijim kasapljenjima prostituirat će se iskonski stravičan i jezovit horor karakter. Došlo se, jebote, do nekog skoro pa desetog dijela, namjerno mi se ne broji faktografije jer je nakon koliko toliko podnošljivog drugog dalje sve išlo k scenarističkim isprđivanjima od klanja do klanja. Totalni porno trip. Jednako tako, prije pola stoljeća mudrijaši su na celuloid prenijeli THE agenta u službu Njenog Visočanstva da bi do ovih dana svakim novim nastavkom James Bond franšiza bila malim slavljem ljubitelja špijunskih akcića. I premda su kroz povijest znali fulati big time i oscilirati, hladnoratovske pizdarije uvijek su išle na ruku ljubiteljima teorija urota i kombinatorima potencijalnih trigera za Treći svecki rat.

Tako Bond u tijelu Daniela Craiga i režiji Sama Mendesa doživljava procvat s pištoljem duge cijevi. Daleko sofisticiraniji od Prljavog Harryja, još uvijek stariji buraz Ethana Hunta i Jasona Bournea, Bond, James Bond je neuništiv. Umire jebote sa ili bez dozvole za ubijanje, pa uskrsne kao da mu je to omiljeni hobi, a ne samo omiljena poštapalica ili tek fora trik replika iz novog filma “Skyfall”.

I uskrsne kao Doris Dragović čiji se povratak, t.j koncert u Lisinskom, ili gdje već, počelo reklamirat, isfuravat, spominjat kao wowyea fakt. Nikad nisam shvatio po čemu je šefica postala i zašto je krunjena Kraljicom Torcide. Ne sjećam se nekih javno obznanjenih seks skandala dotične lijepe žene, niti opakih koračnica uz koje bi se ljuti i nabrijani deklarirani navijači poistovjetili. Osim ako “Željo moja” ne krije neki podsvjesni gay motiv. Ups, štono bi o tome Benjamin Perasović, Dražen Lalić ili Boro Dežulović mogli reći? Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X