Gradonačelnik Umaga primio Dušana Kovačevića s obitelji: Sea Star je festival ljubavi, a ne mržnje

Danas su se u Umagu susreli Gradonačelnik tog istarskog grada Vili Bassanese i osnivač i direktor novosadskog Exit festivala, Dušan Kovačević, povodom nemilog događaja koji se dogodio u četvrtak, 16. veljače u Zagrebu nakon konferencije za novinare u vezi s novim Exitovim Sea Star festivalom.

Dušan Kovačević i Vili Bassanese u Umagu
Dušan Kovačević i Vili Bassanese u Umagu

Prijem je bio odlučan odgovor na neugodnosti i incident koji se dogodio u Zagrebu, kada je g. Kovačeviću prišla grupa nepoznatih muškaraca te verbalno napala njega i njegovu obitelj uvredama na nacionalnoj osnovi. Vijest se ubrzo proširila te izazvala mnogobrojne reakcije, koje su bili jednoglasne u osudi napadača.

Gradonačelnik Bassanese osudio je navedeni čin te svaki oblik neprijateljstva i nacionalne netrpeljivosti, a oba sugovornika dodali su kako su duboko uvjereni da budućnost pripada ljudima koji njeguju mir i ljubav. Nadalje, Bassanese, kao gradonačelnik grada koji će ovog svibnja biti domaćim jednog od najznačajnijih festivala u Europi, nadovezao se na povezanost Istre i Vojvodine u okviru multikulturalnosti i tolerancije.

„Grad Umag najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, po bilo kojoj osnovi. Grad je Umag je poznat po toleranciji i kao mjesto gdje nema i ne može biti incidenata po međunacionalnoj osnovi. U Umagu se stoljećima baštine i njeguju vrijednosti poput multikulture i multietničnosti. Takve vrijednosti čine bogatstvo našega grada i naših sugrađana te na najbolji način predstavljaju način života i razmišljanje građana ovog teritorija. Osuđujem ovaj incident, koji je utoliko teži upravo iz razloga što se desio pred očima djece. Glas pojedinaca nikako ne smije zasjeniti vrijednosti našega društva i naše zajednice temeljene na prijateljskim odnosima.”

Duh Exita
Duh Exita

Izjavi se nadovezao i g. Kovačević koji je istaknuo kako se u Umagu osjeća kao kod kuće. „Kao što je Novi Sad jedan od rijetkih gradova u bivšoj Jugoslaviji u kome je mogao nastati Exit, tako i Umag predstavlja savršen izbor za Exitov festival u Hrvatskoj, kako zbog atraktivnosti lokacije, tako i zbog sigurnosti posjetitelja. Poznato je da su ljudi u Istri odlični domaćini i ovdje se osjećamo jednako dobro i sigurno kao i kod kuće, u Novom Sadu.” izjavio je Kovačević i dodao: “Pomirenje i regionalno povezivanje dio su naše društvene misije i temelj na kojem je Exit i osnovan. Još 2001. godine festival je predstavljao prvi masovni događaj nakon ratova koji je na jednom mjestu okupio veliki broj mladih iz regije, otvarajući novi tok komunikacije, koji je devedesetih bio nasilno prekinut.”

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regiji, na inicijativu Exit tima, prošle godine je neformalna grupa istaknutih umjetnika i javnih osoba iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastavila otvoreno pismo javnosti. Potpisnici redova ispred “Tihe balkanske većine” bili su režiseri Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, glazbenici Ida Prester (Lollobrigida), Dino Šaran (Letu Štuke), Nemanja Kojić (Hornsman Coyote), jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač na Harvardu Srđa Popović, osnivač Exita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić, te brojni drugi koji u pismu pozivaju javnost da se otvoreno suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regijom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X