Gradski zakonodavci nastoje izbaciti Trumpovu zvijezdu sa Staze slavnih u Hollywoodu

Gradsko vijeće zapadnog Hollywooda glasati će o rezoluciji kojom bi se, između ostalog i ‘zbog uznemirujućeg treitranja žena’, Donaldu Trumpu makla zvijezda sa Hollywoodske staze slavnih.

  • 5
    Shares
Popravak vandalizirane Trumpove zvijezde na Stazi slavnih (izvor: Wikipedia)

Incijativa dolazi neposredno nakon što je, prošli mjesec, nepoznati netko s krampom vandalizirao Trumpovu zvijezdu na Stazi. Podsjećamo, Trumpova je zvijezda već jedanput uništena 2016. godine kada je, još jedan neuhvaćeni anonimac, zvijezdu razbio maljem.

Odluka će se donijeti sljedeći ponedjeljak, izvještava Hollywood Reporter. Razloga, navode vijećnici koji pokreću inicijativu, ima napretek. Trumpova uloga u odvajanju djece imigranata od njihovih obitelji, povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, odluka da se transrodnim ljudima zabrani služenje vojske, i na vrhu svega, kako navode, “Trumpovo uznemirujuće tretiranje žena”.

Hollywoodska staza slavnih otkrivena je kasnih 50-ih godina, a uređuje ju Hollywood Chamber of Commerce, nevladina organizacija koja odlučuje o tome čija će zvijezda zasjati na Stazi. Komunalno, Stazu slavnih održava Grad Los Angeles, tako da, i u slučaju da pri vijeću zapadnog Hollywooda prođe prijedlog o izbacivanju Trumpove zvijezde, suglasnost još moraju dati i Chamber of Commerce i Grad Los Angeles.

Godine 2015. postojala je i inicijativa da se odstrani zvijezda Billa Cosbya, nakon optužbi za silovanje, no Chamber of Commerce to je, i tada, odbio učiniti. Obrazloženje je takvo da kada se zvijezda jednom doda na pločnik ona više ne smije maknuti jer, naprosto, sama zvijezda “postane dio povijesnog uzorka Staze slavnih”.

No, vijeće zapadnog Hollywooda ne misli stati samo na Trumpu. Njihovi prijedlozi, u svjetlu pokreta #MeToo i #TimesUp, pozivaju Chamber of Commerce i Grad Los Angeles da preispitaju kriterije za dodjelu zvijezda na Stazi slavnih i to “za one koji će ih dobiti ubuduće” ali i “one koji su ih već dobili”. Podsjećamo, postoji nekoliko zvijezda na Stazi slavnih koje bi se, zbog ove incijative, mogle naći u opasnosti od trajnog odstranjivanja, uključujući, recimo samo neke, onu Kevina Spaceya, spomenutog Billa Cosbya ili Bretta Ratnera.

  • 5
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh