‘House of the Dragon’, 5. epizoda ‘We Light the Day’ – savršeno politički spoj

Nastavljamo s gledanjem ‘Zmajeve kuće’, uz komentar četvrte i najavu pete epizode.

“House of the Dragon” (foto: HBO)

Ivan Laić: Oh, Rhaenyra (Milly Alcock)! Koliko toga nam je ostalo za prokomentirati iz četvrte epizode, teško je bilo dočekati da cijeli tjedan prođe! Odakle početi? Vjerojatno je najupečatljivija scena ona obiteljskog izleta u bordel s obećanjem partije incesta u zraku kakvu nismo vidjeli ni u najboljim klinčevima Cersei i Jamieja. A onda coitus interruptus (prije samog koitusa?) koji dovodi do toga da se na kraju ipak posreći ser Cristonu Coleu (Fabien Frankel).

Dijana Ćurković: Daemonovo (Matt Smith) povlačenje u ključnim trenucima već je povod za nebrojena teoretiziranja: Ima li problem koji smo vidjeli i u prvoj epizodi? Je li bio previše pijan? Je li ga Rhaenyra previše zaljubljeno pogledala? Je li problem što je dotakla njegovu opekotinu na vratu? Nebitno, ser Criston mu je sigurno barem sitnim dijelom zahvalan, iako je i on sam počinio tešku izdaju, a pritom još i prekršio svoj zavjet na celibat kao član kraljevske straže. Rhaenyra je dosta lako prihvatila ujakove lekcije o braku kao nečemu odvojenom od seksa, a njihov incest je, za razliku od Lannistera, nešto što publika masovno podržava. S tim da smo i u scenama seksa imali kontraste, ovaj put između kraljice Alicent (Emily Carey) i princeze, odnosno između seksa kao bračne dužnosti, koja je dodatno degutantna zbog samoga kadra koji prikazuje Viserysova (Paddy Considine) staračka bolesna leđa, i seksa kao izbora, koji je sladak čak i dok samo zajedno skidaju čizme.

“House of the Dragon” (foto: HBO)

Ivan Laić: Otto Hightower (Rhys Ifans) je “završio na burzi” budući da mu se nije isplatilo širenje glasina o Daemonu i Rhaeneyri kralju Viserysu. Iz trailera za petu epizodu postaje jasno da je stari vladar na umoru i priprema se teren za Ples zmajeva, građanski rat za nasljedstvo između njegovog sina Aegona i Rhaenyre. Upravo je njezino vjenčanje sa Ser Laenorom Velaryonom (Theo Nate) centralni događaj sljedeće epizode, a kako još od Red Weddinga znamo da svadbe u svijetu G. R. R. Martina ne prolaze dobro, i ovdje će izbiti gadna kavga.

Dijana Ćurković: Vidjet ćemo, scenarij ovaj put nije pisao Martin, nego Charmaine De Grate, a prepravili su ga Ryan J. Condal i Sara Hess. Režiju potpisuje Clare Kilner, kao i u četvrtoj epizodi, pa znamo da je i majstor fotografije Alejandro Martínez. Radnja je, čini se po traileru, bez vremenskih skokova, a odvijat će se na kraljevskom brodovlju te na otoku Driftmark, koji je mjesto stolovanja Lorda Corlysa Velaryon (Steve Toussaint) i Nesuđene Kraljice Rhaenys (Eve Best).

Kraljeva rana je sve gora, a kako je ostao bez Ruke Otta, tako bi mogao ostati i bez doslovne ruke. U četvrtoj epizodi rane mu čisti kraljica, a taj moment koristi kako bi ga savjetovala. Općenito, čini se da su jedine razumne odluke koje Viserys donosi one koje mu kraljica ubaci u uho. To smo vidjeli i u trećoj epizodi, kad ga savjetuje da pošalje pomoć Daemonu, jer je to za dobrobit Sedam Kraljevstava, a ne Daemona. Osim toga, branila je Rhaenyrinu čast, ali po tom pitanju je kralj ipak radije povjerovao svom bratu, koji je lagao, što znamo po tome što je poslao abortivni čaj u princezinu sobu.

Ivan Laić: I ono što moram spomenuti, iako mi se kida srce… Peta epizoda je posljednja u kojoj ćemo gledati Milly Alcock u ulozi Rhaenyre. Naravno i Emily Carey kao Alicent, ali Milly je doista briljirala, pogotovo u četvrtoj epizodi punoj seksa, laži i spletkarenja. Siguran sam da će Emma D’Arcy i Olivia Cooke biti dostojne zamjene, ali neumitni gubitak Considinea i Alcock je kao dvostruka doza onoga što su nepripremljeni gledatelji mogli osjetiti kad je krajem prve sezone “Igru prijestolja” napustio Ned Stark (Sean Bean).

Dijana Ćurković: Ne moraš biti previše tužan jer po internetu kruže glasine da bi se i Milly i Emily mogle vratiti u drugoj sezoni, u scenama koje bi bile flashback u odnosu na glavnu radnju. Inače, na “Igru prijestolja” podsjetile su i scene predstave koju u lošim dijelovima grada gledaju Daemon i Rhaenyra, kao što je Arya gledala predstavu o Joffreyjevoj smrti dok je bila u Bravosu. Rhaenyru ne dira previše to što se masa ruga princezi, a Damon je poučava da je volja naroda itekako bitna u Westerosu.

“House of the Dragon” (foto: HBO)

Ivan Laić: Ono što definitivno ne podsjeća na “Igru prijestolja” jest vrlo ograničen broj likova oko kojih se radnja odvija i koje smo kroz prve četiri epizode doista upoznali. U “Game of Thrones” ih je u određenim fazama bilo toliko puno da ih nije ponestalo ni nakon masovnih pokolja poput spomenutog na Red Weddingu. U “Zmajevoj kući” kao da ne znamo nikog izvan kraljevske obitelji, Lors Corlys, princeza Rhaenys, pa čak i ser Criston svi su zasad samo nacrti. Očekujem da će barem neki od njih u narednim epizodama procvjetati.

Dijana Ćurković: Definitivno. Obitelj Strong mogla bi dobiti još veći utjecaj jer je otac sada najizgledniji nasljednik Otta, a već je član Malog Vijeća. Sinove smo mu upoznali u trećoj epizodi, Ser Harwin (Ryan Corr) je ratnik koji je član gradske straže sa zlatnim plaštevima, pa zato ne odvodi princezu za uši natrag u Red Keep kad je prepozna u gradu, nego je pušta da nastavi s avanturom s njezinim ujakom a njegovim bivšim zapovjednikom. Drugi sin Strongovih, Larys (Matthew Needham) šepa i stoga se radije druži s dvorskim damama nego s ratnicima pa po tom poprilično podsjeća na Varysa iz “Igre prijestolja”, a moguće da će se razviti u punokrvnog spletkaroša kakav je bio Littlefinger. Još jedan jako zanimljiv sporedni lik ostao je nespomenut u našim dijalozima: Mysaria (Sonoya Mizuno), bivša prostitutka koja je prodaju seksa zamijenila prodajom tajni, a koja je u prvim epizodama pratila Daemona da bi se do polovice serije osamostalila.

Ivan Laić: Na kraju prošlotjednog razgovora zagovarali smo više pojavljivanja zmajeva i prema traileru se čini da ćemo u petoj epizodi upoznati još jednoga, a to bi mogla biti Meleys, crvena zmajica princeze Rhaenys, odnosno prije toga Alysse Targaryen, majke kralja Viserysa i Daemona. No, unatoč tome, u epizodi ćemo se očito više baviti svadbom i njezinim popratnim sadržajima kao što su tučnjava svih protiv svakoga nego u zmajogojstvu. Ali sezona je došla tek do svoje polovice i još je nedvojbeno mnogo uzbuđenja pred nama.

(nastavlja se…)

Saznajte više:

‘House of the Dragon’, 4. epizoda ‘King of the Narrow Sea’ – kraljević i prosjak, rated R

‘House of the Dragon’, 3. epizoda ‘Second of His Name’ – lov i zamka

‘House of the Dragon’, 2. epizoda ‘Odmetnuti princ’ – usamljeni zmaj

‘House of the Dragon’ – stiže igra zmajeva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X