‘House of the Dragon’, 6. epizoda ‘The Princess and the Queen’ – skok na pola puta

Nastavljamo s gledanjem ‘Zmajeve kuće’, uz komentar pete i najavu šeste epizode.

House of the Dragon (foto: HBO)

Dijana Ćurković: Stigli smo do polovice sezone i sve se više vidi autorski pečat G. R. R. Martina, ne samo po raskošnim kraljevskim putovanjima i balovima, nego i po nasilju koje prati takve prigode. Rhaenyra (Milly Alcock) je stasala u praktičnu mladu ženu, a svoju ulogu buduće vladarice Sedam Kraljevstava shvatila je poprilično ozbiljno. Kao da je svjesna da uz vlast nužno dolaze spletke, i ona sama svoj brak jasno definira kao politički ugovor, što pak nekom pravičnom, poput njenog ljubavnika Cristona Colea (Fabien Frankel), izgleda bešćutno.

Ivan Laić: Criston se pretvorio u glavnog moralista, ali i u gadnog kavgadžiju nakon što je na veselom vjenčanju u puding pretvorio lice mladoženjinoga ljubavnika Joffreyja Lonmoutha (Solly McLeod). U traileru za šestu epizodu vidimo da ga ni deset godina koje prolaze nakon svadbe nije promijenilo i vidimo da se tuče s Harwinom Strongom (Ryan Corr). Ili bolje rečeno, dobiva batine. U svakom slučaju na kraju prošle epizode od njega smo naučili i to da vitezovi Sedam Kraljevstava prakticiraju seppuku, no njega je u toj plemenitoj samurajskoj praksi zaustavila Alicent (Emily Carey), što nagovještava Coleov prelazak u njezin tabor u nastavku zaoštravanja odnosa između kraljice i Rhaenyre. Žalio sam se u našem prethodnom razgovoru da njegov lik nije dovoljno razrađen, ali u petoj epizodi je definitivno odigrao značajnu ulogu.

House of the Dragon (foto: HBO)

Dijana Ćurković: Lik Colea ima jednu vibru Neda Starka, poštenjačine koja se vodi za čašću te samim time u stvarnom životu (tj. na Westerosu) stalno izvlači deblji kraj. Heroj iz “Igre prijestolja” imao je, dakako, mnogo manje sreće nego Ser Cole, jer kraljica nije bila milostiva Alicent nego beskrupulozna Cersei. Kraljica i bijeli vitez čine se kao odličan spoj: ona je ukalupljena u pravila i tradiciju, pokorno izvršava svoje dužnosti, sluša svog oca, poštuje kralja. Cole je rob svoga kodeksa časti, spreman na ekstremne poteze: prvo potpuno dislociran od realnosti poziva prijestolonasljednicu da se odrekne svoje buduće moći, a onda bezazleno upozorenje Ser Joffreya tumači kao opasnost da će njegova tajna biti otkrivena, što rezultira napadom i stvara kulisu za još jedan krvavi pir. S druge strane, Daemon (Matt Smith) i Rhaenyra su im potpuna suprotnost kao par. I jedno i drugo tradiciju poštuju dok im odgovara (nasljeđivanje trona), a kad im ne paše, oni si poslože nova pravila.

Ivan Laić: Kad smo kod Daemona i Rhaenyre, i oni su imali zanimljiv susret na njezinoj svadbi (“Take me to Dragonstone and make me your wife”). Ali vragolasti princ istovremeno je bacio oko i na mladoženjinu sestru Laenu Velaryon (u ovoj epizodi Savannah Steyn), istu onu koju su kao dijete nudili Viserysu (Paddy Considine) za ženu. Iz trailera sljedeće epizode vidimo da je Corlysova (Steve Toussaint) kći na koncu završila u braku s drugim bratom kojemu je rodila i djecu. Naravno, ništa od toga se ne bi dogodilo da Daemon na početku epizode nije pomogao svojoj prvoj ženi Rhei Royce (Rachel Redford) da nezgodno padne s konja.

Dijana Ćurković: Daemon je izrazito praktičan lik. Ako mu nešto ne paše, on nađe način da to riješi. U prethodnoj epizodi Viserys mu nije dao da se oženi Rhaenyrom jer je već oženjen, a septoni ipak ne odobravaju poligamiju, koliko god ona bila dio povijesti Targaryena, isto kao i incest. Stvorio si je priliku za novu prosidbu Rhaenyre i moguće da je očekivao da će ga kralj odbiti, ali sumnjam da je mislio da će mu Rhaenyra objasniti da je ne zanima njegova strast nego stabilan politički savez koji će učvrstiti njezino pravo na tron. Rhaenyra možda ni ne vidi da bi brak s Daemonom bio još povoljniji za njenu lozu, no on ne gubi previše vremena na razmišljanje o tome zašto ga je odbila, nego plesom počinje svoje zavođenje princeze Driftmarka. U šestoj epizodi saznajemo da su se u međuvremenu oženili i postali roditelji, a sama Laena je opet trudna.

Ivan Laić: Više od deset godina je, kao što smo rekli, prošlo. Čini se da su se u tom razdoblju svi poprilično namnožili. Kraljičina djeca koju smo dosad viđali već su velika, a dodala im je i još nekoliko manjih. Rhaenyra također već ima nekoliko potomaka, svi su redom znakovito smeđokosi, zbog čega se naširoko spekulira da im otac nije njezin suprug. Pretendent na tron, Aegon, već je tinejdžer, a igra ga Ty Tennant, sin slavnoga glumca Davida Tennanta. Geekovska strana interneta je već poludjela zbog njegove povezanosti sa serijalom Dr. Who, jer su u njemu naime čak trojica članova njegove uže obitelji – njegov djed, otac i ujak – svi igrali naslovnu ulogu.

House of the Dragon (foto: HBO)

Dijana Ćurković: Još za vrijeme prikazivanja “Igre prijestolja” dogodilo se nešto što prije toga nisam vidjela u SF svijetu: fanovi su počeli proučavati genetiku, govorili o dominantnim i recesivnim genima kako bi dokazali tko su roditelji Johna Snowa ili Baratheonove kopiladi. U “Zmajevoj kući” situacija je slična kad su u pitanju geni za boju kose, a dodatno su zapapreni neočekivano svijetlom bojom kože koju Rhaenyrini klinci imaju, iako bi po ocu trebali biti tamnije kože a svjetlije kose. Kralj se u svemu tome pravi blesav a po traileru za 6. epizodu čini se da se poprilično dobro zabavlja rivalstvom između svojih sinova i unučića. Vidjet ćemo gdje će to sve dovesti i kako je povezano s građanskim ratom koji će uslijediti, možda već u sljedećoj epizodi. Režirat će je Miguel Sapochnik pa znamo da je majstor fotografije Fabian Wagner, a scenarij potpisuju Sara Hess, Ryan J. Condal i već spomenuti George R.R. Martin. Želiš li dodati još nešto za zaključak?

Ivan Laić: Samo da je pravo čudo da je Viserys preživio do šeste epizode i njezinog deseljetnog skoka. U traileru vidimo da je sad već izrazito slab i da mu definitivno više nije preostalo puno vremena prije nego što ga dokusuri ono za što sada znamo da je svojevrsni oblik gube. Na polovici sezone sve su karte izmiješane, odnosi snaga fluktuiraju i sve je gotovo spremno za još jedan krvavi rat za prijestolje. Usto, budući da Targaryeni već kao djeca dobivaju zmajeve, a sudeći i po traileru te broju klinaca koji trčkaraju Red Keepom, izgledno je i da će se populacija magičnih stvorenja u postavi bitno povećati u nastavku sezone.

(nastavlja se…)

Saznajte više:

‘House of the Dragon’, 5. epizoda ‘We Light the Day’ – savršeno politički spoj

‘House of the Dragon’, 4. epizoda ‘King of the Narrow Sea’ – kraljević i prosjak, rated R

‘House of the Dragon’, 3. epizoda ‘Second of His Name’ – lov i zamka

 

‘House of the Dragon’, 2. epizoda ‘Odmetnuti princ’ – usamljeni zmaj

‘House of the Dragon’ – stiže igra zmajeva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X