Hugh Laurie & The Cooper Bottom Band u Zagrebu – doktor je u kući!

Ponizni multiinstrumentalist Laurie prije svake numere aplaudira svom bendu, publici, ispočetka predstavlja svakog ponaosob, dijeli komplimente, valja se i pleše tango.

Hugh Laurie u Zagrebu

Dugoočekivani koncert Hugh Lauriea i njegovog Copper Bottom Banda sinoć je, u prepunoj maloj dvorani Doma sportova, uvjeren sam, u potpunosti ispunio dugoočekivanost platiša koji su smogli snage pljunut dvjesto kuna za bend koji je prije svega izvrstan cover band s naličjem holivudskog glumca. Razloga je više, pa krenimo redom.

U organizaciji Dallasa i Mars koncerata, predstava je prvo zakazana na Šalati da bi se zbog bojazni od lošeg vremena premjestila na novu lokaciju, zatvorenu lokaciju, koja je, uzevši u obzir muziku koju Laurie izvodi logičnija od open-aira, dakle ona koja umjesto pogleda na dotrajale stadionske reflektore, traži  sleezy jazz ambijent, lounge eter koji se scenografski naglasi antiknim stolnim lampama s klobukom, antiknim zastorima, antiknim lusterom, antiknim tepisima, itd, kao što se to učinilo sinoć i kao što bi se učinilo i na Šalati, ne sumnjam, ni približno efektno.

Ambijentalna prednost dobivena premještajem lokacije, dijelom je anulirana smiješnim ravnanjem tonca koji je od pjesme do pjesme proživljavao novi dan i čija se bipolarnost savršeno nadogradila na ionako siromašnu akustiku spomenute lokacije. Primjerice,  bez obzira na basne nekih kolega o fenomenalnom ozvučenju, što se tribina lijevo smještenih od pozornice tiče, Laurie je umjesto ‘Let The Good Times Roll’ ili ‘Weed Smoker’s Dream’ komotno mogao pjevati ‘Požurite konji bijeli’  i ‘Dalmatinac sam’ da bi se na bisu stvar obrnula za 180 kada se ni trombon ispuhan direktno u mikrofon nije nosio s Lauriejevim vokalom. Međutim, kako se već nekoliko puta ustvrdilo na ovom portalu, nema tog tonca i te akustike koja može razjebati dobro uigran bend.

Ponizni multiinstrumentalist Laurie koji prije svake numere aplaudira svom bendu, publici, ispočetka predstavlja svakog ponaosob, dijeli komplimente, valja se i pleše tango – tokom dvoipolsatnog nastupa održao je lekciju live giga i muzičke historije i dokazao da je savršeno sposoban interpretirati veličine Ray Charlesa, Dr. Johna, Lead Bellya, Chuck Berrya i pritom u svaku od izvedbi implementirati dio vlastitog, autentičnog izražaja. Primjerice, uz dužno poštovanje Randyu Newmanu, koji je, struka kaže, značajniji kompozitor nego Laurie glumac, solo izvedba ‘Louisiana 1927’ koja priča o biblijskoj poplavi Mississippija te 1927. i koju je prikladno za žrtve Katrine oživio Aaron Neville otpjevana je s toliko srca k’o da je Laurie osobno izgubio komadić istog na nasipu.

Svakako valja i zapljeskati nastupima fenomenalne, ali fenomenalne Gaby Moreno (posebice na Taylorovom ‘I Wish I Knew How It Would To Be Free’ i Sister Jean čije su izvedbe Bessie Smith apsolutni vrhunac koncerta i koja je uniformiranom Zagrebu taman na dan izglasavanja novog zakona o životnom partnerstvu pokazala kako je otprilike izgledala Bessiena drčnost, koja je još u 20-ima pjevala o pičkama i kurcima.

Zagreb je Lauriea dočekao kako muzika koju izvodi i zaslužuje i, tko bi rekao,  kao da mu fali više ovoga, karbonskih mikrofona i Hoggijevih acapella izvedbi. U svakom je slučaju, lijepo vidjeti da se skoro četiri tisuće ljudi okupilo slušati stvari izvučene iz naftalina, a koje su im nesumnjivo i sigurno, kao i potpisniku ovih redaka, u te dvije i pol ure uljepšale život. Well done, Dallas.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X