Istraživanje u sedam europskih gradova: 70 posto građana radije filmove gleda u kinu nego kod kuće

Na 70. Filmskom festivalu u Cannesu predstavljeni su rezultati istraživanja o navikama vezanim uz kino u sedam europskih gradova. Po tom istraživanju 70% građana radije filmove gleda u kinu nego u toplini doma, omiljeni žanr je komedija, a u kino se najčešće odlazi u paru.

Kino dvorana (Foto: Wikipedia)
Kino dvorana (Foto: Wikipedia)

U vremenu kad se tehnologija brzo mijenja te se povećava broj načina i mjesta na kojima se može uživati u filmovima, zaljubljenici u film i dalje preferiraju odlazak u kino – za čak 70 posto građana je to bolja opcija od gledanja filma u toplini doma. Uz to, 64 posto njih želi u budućnosti moći pri gledanju filma uživati u iskustvu proširene stvarnosti. Iskustveni aspekt bio je ujedno i središnja tema panela koji je Mastercard održao u Cannesu, a u kojem su sudjelovali stručnjaci kao što su Nick Vivarelli (Variety), Lisa Nesselson (France 24) i Stuart Brown (Britanski filmski institut).

Kako bi se kvantitativnim podacima otvorila rasprava o iskustvu odlaska u kino, provedena je studija na reprezentativnom uzorku u sedam gradova: Berlinu, Istanbulu, Londonu, Madridu, Moskvi, Parizu i Rimu.

U istraživanju je sudjelovalo 2.125 stanovnika tih gradova. Za ispitanike u cjelini, kino je bila treća omiljena kulturna aktivnost, nakon putovanja i odlaska u restorane. No, za Rim i Pariz, kino je među ispitanicima rangirano drugom omiljenom aktivnošću, odmah nakon putovanja.

U kino najradije odlaze Rimljani – 41% ispitanika u kinu filmove gleda barem jednom tjedno. Nakon njih slijede stanovnici Moskve i Pariza gdje istu navikuima 38% ispitanika. Istovremeno, najviše entuzijasta među ljubiteljima odlaska u kino je u Parizu – čak 8% ispitanika u tom gradu u kino odlazi češće nego jednom tjedno.

Također, kino se pokazalo aktivnošću u kojoj građani najčešće uživaju u društvu. Tek 8% ispitanika u kino odlaze sami, dok najviše njih – 48% – odlazi u paru.
Na pitanje o tome kako se žele osjećati u kinu ispitanici u svim gradovima najčešće su odgovorili da se žele smijati. Osim toga, žele biti iznenađeni i žele sanjariti. Omiljenim žanrom među ispitanicima se pokazala komedija, a slijede akcijski filmovi i drama. Odgovorili su otkrili nekoliko geografskih razlika: u Londonu vole dramu, a u Istanbulu znanstvenu fantastiku.

Stanovnici svih gradova uključenih u istraživanje slažu se da je najbolje mjesto za gledanje filma kino. Također, kada ih se pitalo kako zamišljaju gledanje filma za 10 godina, ispitanici su najčešće isticali inovativne prostore kao što su high-tech multipleksi koji poboljšavaju iskustvo gledanja.

„Kino je vrlo snažna kulturna navika“, rekao je Stuart Brown, voditelj programa i akvizicije na Britanskom filmskom institutu. „Svi su smatrali da će pojava televizora značiti kraj kina. Isto se dogodilo s VHS-om i DVD-om, kao što se sada događa sa streamingom. Ipak, kino opstaje i razvija se… Sve inovacije (IMAX, 3D, zvučni efekti itd.) nužni su za kino da bi nastavilo predstavljati atraktivno iskustvo.“

„Iako iskustvo odlaska u kino ne nestaje, kina se moraju prilagoditi očekivanjima publike“, naglasio je Nick Vivarelli, novinar u Varietyju. „Kina moraju imati najnoviju opremu kako bi se iskustvo ondje razlikovalo od onoga koje potrošači mogu imati u vlastitom domu.“

„Iskustvo odlaska u kino se mora održati“, procjenjuje filmska kritičarka Lisa Nesselson. „Mlađe generacije su ključ. Predivno je vidjeti kakav utjecaj odlazak u kino može imati na djecu, čak i kad ne razumiju u potpunosti film koji gledaju. Ipak se otvara put novim načinima razmišljanja koji će utjecati na njihove živote u budućnosti.“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X