Kings Of Convenience ‘Peace Or Love’ – šah i akustare

Još od dana folk revolucionara iz Greenwich Villagea, akustičari imaju jedan veliki problem, a to je da vrlo lako zaglave u monotoniji, pod uvjetom da se ne radi o stvarno izvanserijskim talentima.

Kings Of Convenience ‘Peace Or Love’

Da se po tom pitanju u posljednjih pedesetak godina nije puno toga promijenilo daje naslutiti “Peace Or Love”, novi album norveškog tandema Kings Of Convenience na kojem je forma ipak bitno impresivnija od sadržaja.

Na svom prvom materijalu još od 2009. Eirik Glambek Bøe i Erlend Øye se i dalje savršeno nadopunjuju akustičnim gitarama i vokalnim harmonijama, pjesme povremeno obogate i nekim zanimljivim aranžerskim rješenjima, ali ne donose gotovo ništa što nismo već nebrojeno puta čuli, kako od njih samih tako i od njihovih (pre)očitih uzora. To su ponajprije Simon & Garfunkel, pri čemu, dakako, nemaju autora u rangu mladog Paula Simona, i nesretni kralj melankolije Nick Drake, a u više su me navrata, posebno glasovima, podsjetili i na Mojave 3, bend koji su Neil Halstead i Rachel Goswell ‘ugurali’ između dvije inkarnacije svog Slowdivea.

“Rocky Trail” u formulu ubacuje malo bossanove i gudače donekle bliske folk albumima Mikea Scotta i njegovih Waterboysa, glazbena tradicija Južne Amerike proviruje i iz “Catholic Country”, dok se “Fever” može pohvaliti programiranim beatovima, istini za volju jedva primjetnim. U “Catholic Country” i “Love Is a Lonely Thing”, koja zvuči kao da je snimljena kasno noću u nečijoj spavaćoj sobi, ugostili su Feist, pretvorivši ih tako u najbolje stvari na ploči, uz završnu “Washing Machine” ujedno i jedine za koje mogu zamisliti da ću si ih puštati i nakon što završim s ovom recenzijom.

Da se razumijemo, i ostatak albuma djeluje izuzetno umirujuće, opuštajuće, na trenutke čak i razoružavajuće nježno, ali je ispunjen skladbama koje rijetko postaju nešto više od ugodne pozadinske glazbe. Samim time, možda i ne čudi što više pažnje privlače stihovi koji su malo kada bili toliko introspektivni i mračni. Razloge treba tražiti u smrti Øyeovih roditelja i raspadu Eirikeovog braka koji su inspirirali niz sjetnih, pa i depresivnih promišljanja o prolaznosti života, neuzvraćenim ljubavima i propuštenim prilikama, odnosno čekanju za nekim ili nečim što će svemu ponovno moći vratiti smisao.

Naslovnica albuma, kao što su znali raditi i ranije, donosi šahovski motiv, odnosno prikazuje ih usred partije šaha. Partije kojoj “Peace Or Love” dođe kao idealna glazbena pratnja.

Ocjena: 6/10

(EMI, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X