Michale Graves u Boogaloou – simpatična bespotrebnost

Nekadašnji vokal Misfitsa nastupio je u sinoć u zagrebačkom klubu Boogaloo u sklopu ‘The Beginning Of The End’ turneje.

Michale Graves u Boogaloou (Foto: Zoran Stajčić)

Razlika je ogromna. Između Misfitsa koje danas predvodi Jerry Only i benda kojeg je oko sebe okupio ex-Misfits vokal Michale Graves. Usporedba itekako drži vodu, budući da se repertoar Gravesove grupe sastoji od 85 posto pjesama Misfitsa. Misfits cover bend, zapravo. I ne samo repertoar, već i imidž, ikonografija, furka, publika, make-up, pa čak i Gravesov plan da se poslije koncerta rukuje sa svakim obožavateljem ponaosob, što je prije nekih sedam godina Jerry Only također izveo, isto u Boogaloou.

Shema je, dakle, ista, jedino što se radi o dva sasvim različita horror hard core punk svemira. Michale Graves je danas kul lik, raspoložen, rasplesan, pričljiv, pa je valjda sasvim i logično da Misfitsi u interpretaciji njegovog pratećeg benda zvuče više pop-punk negoli je to bilo u vrijeme kada je Graves predvodio taj kultni bend iz New Jerseyja, gotovo pa dječja varijatna grupe čije je originalno sjeme posijano s namjerom da bude neobuzdano i misteriozno. Jerry Only je baš takav tip frontmena, Gravesov nasljednik pred mikrofonom zauzdao je punk divljaštvo koje su Misfitsi naslijedili iz vremena Glenna Danziga i gurnuo ih u neodovljive mračne dubine. Only na pozornici djeluje jezivo poput zombija, nedokučivo, usporeno i autoritativno, dok je Michale Graves malo strašniji od vampirića Ernesta.

Michale Graves u Boogaloou (Foto: Zoran Stajčić)

Kad iz glave odstranite misao da ni u jednom kutku kluba ne postoji niti trag magične aure Misfitsa, preostaje vam da se prepustite pop-punk veselici. Michaleu Gravesu i njegovoj ekipi i treba pristupiti neopterećeno, bez nepotrebnih analiza i usporedbi, i bit će vam sasvim zabavno. Pa će vas i onaj navijački o-o-o refren iz „American Psycho“, koji je udarna igla početka koncerta, instantno ubaciti u ugodan komercijalni filmić Gravesove scenske pozitive. Pa ćete se i romantično zanjihati tijekom „Saturday Night“, koja je zapravo i u originalu zamišljena kao balada, no sinoć je to zvučalo poput zašećerenog nastupa na Eurosongu. Gravesov bend jednostavno nije dovoljno moćan da bi ga se shvaćalo ozbiljno.

No, dovoljno je pošten da u svom repertoaru ne poseže za hitovima iz Danzig ere, prije nego što je Graves došao u Misfitse. Izvodi uglavnom „svoje razdoblje“, pjesme u čijem je nastajanju i sudjelovao. Dakle, zaboravite „Last Caress“, „Green Hell“ ili „Die, Die My Darling“, i prepustite se „Dig Up Her Bones“, „Descending Angel“, „Scream“ i sličnima. Michale Graves usput promovira i solo album „The World Turned Upside Down“ (sredstva za snimanje prikupio crowdfunding kampanjom) s kojega, ako nešto nismo prečuli, sinoć nije izveo ništa. Bend se držao njegovih prijašnjih solo uspješnica, poput „Badlam“, We Wait“ i „Teenage Monster“.

Znači, zabavna kamilica. Simpatičan i nepotreban bend. Zanimljivo, Misfitsi su prošli put u Zagrebu nastupili 10. lipnja 2011., na dan kada je Hrvatska saznala točan datum ulaska u EU. Eto, sad kad smo već pet godina „unutra“, dobivamo razvodnjene Misfitse. Možda su jučer ozbiljnije zvučale predgrupe, slovenski Clockwork Psycho i njemački Reptile, no da ovaj novinar tek pred vratima Vintagea nije shvatio da Graves zapravo nastupa u Boogaloou, vjerovatno bi ih i stigao pogledati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X