Miloš Zubac objavio dvostuki album ‘Paralele’

Miloš Zubac, srpski kantautor, pjesnik i esejist, objavio je u lipnju dvostruki autorski album ‘Paralele I i II’. Riječ je o pjesmama koje je Zubac snimao dok je radio na primenjenom albumu ‘Manastiri’, a koje tek sada bivaju objavljene – dakle, nakon prilično zapaženih prošlogodišnjih albuma ‘Kosovske’ i ‘Hazarske’. Na ‘Paralelama’ se nalaze Miloševi stihovi od kojih je većina tiskana u njegovoj zbirci poezije ‘Kralj na kiši’, objavljenoj u Sarajevu 2017. godine.

Miloš Zubac (Foto: Đorđe Bubnjević)

“Paralele” su na jednom mjestu okupile Zubčeve stare suradnike i prijatelje – Miloša Drobnjakovića, Tomislava Zorića, Milana Koraća, Nemanju Nešića, Nenada Patkovića, a jednu pjesmu aranžirao je i Davor Matošević. Album je sniman u tri zemlje i četiri grada – Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu i Tuzli. Prvi dio “Paralela” kao producent potpisuje Miloš Drobnjaković, a drugi Nemanja Nešić.

Na albumu se nalaze i Miloševe lirske posvete životnim drugovima i njemu važnim sastavima – u pjesmi “Kotezi Revisited” pominje se dugoselsko-zagrebačka grupa Olovni ples, a “Usnuli šinobus” je pjesnikov prijateljski hommage Milanu Koraću i njegovim Šinobusima.

“Paralele” su izazvale izuzetne reflekse u regionalnoj književnoj i glazbenoj kritici:

„Miloš je uspeo da u ovim stihovnim minijaturama od kojih je sačinjen tekstualni deo albuma, dosegne savršenstvo. Muzički deo ide naporedo i utisak je potpun… Paralele su originalna stvar, jedinstvena, koja podseća na naše znane i slavne kantautore samo zato što se takva vrsta muzike tako izvodi i nikako drugačije”, napisao je o albumu književnik Goran Labudović Šarlo.

„Uopšte, suočavanje sa oba ova prilično zahtevna albuma, to vam je kao sa rakijom – prva čašica ide teško, svaka sledeća sve lakše i lakše. Kad stignemo do petog-šestog slušanja ovih ploča, mnogo bolje razumemo besmrtnost duša u zakrivljenom prostorno-vremenskom kontinuumu, a to je ono što Miloš Zubac pokušava da nam objasni. Ili samo pokušava da nas uteši”, zapisao je muzički kolumnista Srđan Strajnić.

„Na ‘Paralelama I’ više je muzičkog eksperimenta, ‘Paralele II’ zvuče klasičnije, valja sve to pažljivo poslušati. Kao i stihove pesnika u punoj stvaralačkoj snazi, koji oduševljavaju i podstiču na razmišljanje, pre svega oni o ključnim stvarima koje intrigiraju i obične ljude ljude i filozofe i umetnike, otkako je sveta i veka: ko smo, šta smo, šta je život, šta je vreme, gde je i šta je raj, šta je ljubav…”, zabeležio je muzički novinar Nikola Glavinić.

Album “Paralele” kao suizdavači potpisuju Asocijacija gitarista Vojvodine i Kreativni centar Vigvam iz Novog Sada.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X