Oko tisuću Zagrepčana u šetnji s Rundekom za spas potoka Črnomerec

U akciju, koju su organizirale udruge Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad i koju je predvodio Darko Rundek, u subotu ujutro odazvalo se puno građana koji su se okupili na tramvajskom okretištu Črnomerec i potom se svi zajedno zaputili na šetnju uz jedan od rijetkih zagrebačkih potoka koji je sačuvao otvoreni tok u gotovo cijeloj dužini od Medvednice do Save.

  • 1.8K
    Shares
Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom (Foto: Zoran Stajčić)

Šetnja je dakako bila prosvjedna akcija građana, a razlog je činjenica da Grad Zagreb planira na mjestu toka potoka izgraditi novu prometnicu, čime bi se narušio ekosustav tog zelenog koridora zapadnog dijela grada. Kako navode iz udruga Spasimo Potok Črnomerec i 1postozagrad, urbanistička ideja o betonizaciji potoka datira još s početka 20.sStoljeća i vremena kad su mnoge urbane sredine pribjegavale takvim rješenjima za rasterećenjem prometa. Međutim, stvari su se od tada promijenile. U posljednje vrijeme u mnogim gradovima se otkopavaju potoci i izgrađuju šetnice uz njih u želji da urbane sredine ipak imaju koliko-toliko zeleno-plavih oaza.

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom (Foto: Zoran Stajčić)

Želja je dakle da se odustane od arhaičnog pristupa betonizacije potoka koji protječe kroz zagrebačke kvartove Črnomerec i Trešnjevka i uputi na osmišljavanje šetnica i biciklističkih staza uz njega. Ideja da se u akciju uključi Darko Rundek pokazala se kao pun pogodak, jer je riječ o, nažalost jednom od rijetkih domaćih imena sa scene, zelenom aktivistu koji živi svoja uvjerenja vezana za zaštiti prirode i okoliša.

Potok Črnomerec (Foto: Zoran Stajčić)

Jedan je od prvih koji je nedavno uvjetovao da se na njegovom koncertu u Tvornici ne smiju koristiti jednokratne plastične čaše, kao prijevozno sredstvo po gradu koristi bicikl ili tramvaj, reciklira i također izbjegava upotrebu bilo kakve plastične ambalaže. Njegove riječi o potrebi za očuvanjem otvorenog toka Črnomerca imale su, dakle, težinu kad se obratio svim okupljenima na gornjem toku Črnomerca, potoku po kojem su u tom trenutku plivale barske ptice koje su tu pronašle svoje stanište.

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom (Foto: Zoran Stajčić)

Pomalo divlji i zapušten, ali želja jest da s jedne strane zadrži taj životni štih Črnomerca, ali da se urede površine kraj njega kako bi se spriječilo onešićenje u kojem najveći udio ima upravo ljudski faktor. Darko Rundek je potom pokrenuo tu šarenu povorku u kojoj su bile i čitave obitelji, biciklisti i ljubitelji pasa sa svojim ljubimcima. Svirao gitaru i pjevao hodajući uz pratnji Igora Pavlice na trubi i još nekoliko glazbenika. Pomalo nadrealna slika kolone koja prati glazbu, ali je poslana sasvim jasna poruka da žitelji zapadnog dijela grada žele da se potok Črnomerec uključi, a ne poništi u prostornom planiranju. Potok Črnomerec treba sačuvati.

Uz potok Črnomerec s Darkom Rundekom (Foto: Zoran Stajčić)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 1.8K
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X