Okultna rock-orgija u Vintageu na Noć knjige i nogometa

Na dan koji se službeno zvao Noći knjige, a za cijelu je naciju bio noć nogometa, nemojmo se lagat, jedan od ponajboljih svjetskih psihodeličnih rock-bendova koji uglavnom prolaze ispod radara kulturne javnosti održao je nastup u sklopu svoje europske turneje.

Jastreb i Seven That Spells u Vintage Industrial Baru (Foto: Julien Duval/Good Vibrations)

Započevši malo uoči 22 sata, ansambl Jastreb od dvije električne gitare, bas-gitare, električnog klavira i bubnjeva započeo je prženje „Yggdrasil“, tog jednog riffa od kojeg podrhtavaju vitalni organi; s velike pozornice kluba na Savskoj cesti. Akorde koji su se poput katedralnog dronea pronašli pod prstima Albina Juliusa, vibracijama bubnjeva šnirao je bubnjar Jeremy White, dok su sa lijeve strane riffovali Vedran Brlečić iz Gods of Chaos i Grga Marinčić, zdesna komplimentirani od Nikole Runjaveca iz Them Moose Rush. Na to im se pridružio i Niko Potočnjak na gitari, dirigirajući im s razlogom koji se osjetio u zvuku. Pozornica pojačana koprenom crvenog reflektora i fasadama zvuka koja se na publiku lila u valovima, potrajala je dvadesetak minuta, iako je okultna rock-misa slobodno mogla potrajati i još.

Jastreb i Seven That Spells u Vintage Industrial Baru (Foto: Julien Duval/Good Vibrations)

Pola sata zatim, instrumenti se preslaguju i iz onog rusvaja slaže se power rock trio set, s Jeremyjem na bas-gitari, Nikom na gitari i Babićem na bubnjevima. Bez set liste, prolaze kroz pjesme iz čitavog desetgodišnjeg opusa u sat vremena čiste energije. Neki noise-rock i post-rock motivi iz ovdašnje underground rock-lektire koje su Seven That Spells vješto prisvojili uglavnom je po klubu razbacao bubnjar nesmiljenom žestinom rijetko viđenom i među proggerima. Dotle, sa svakog kraja pozornice publiku su autoritativno motrila pojačala viša i od samih glazbenika.

Jastreb i Seven That Spells u Vintage Industrial Baru (Foto: Julien Duval/Good Vibrations)

Stvar je dovedena do usijanja s „Aum“, kao i pjesmama „In II“, „Io“ i „Burning Blood“ s „Death and Resurection of Krautrock“. Novost je da je Jerry počeo pjevati, koliko saznajemo od benda, tekstovi su na sanskrtu. Stejdž pod ovakvim Sevenima još nije pukao, ali pukli su ljudi u prvim redovima, a poslovične šankovske vintage trač-partije ovog puta nije bilo ni od korova.

Možda rock i umire, ali kad će – ne zna se.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X