Oscar 2023: Nominirani za najbolji film od najgoreg do najboljeg

Kao i svake godine prije dodjele Oscara poredat ćemo prema vlastitom ukusu filmove koji konkuriraju u kategoriji najboljega filma. Ovaj put presudu je donio dvočlani tim filmskih kritičara, ali većih odstupanja u njihovom izboru nije bilo.

Oscar 2023

10. “Elvis

Režija: Baz Luhrmann
IMDb ocjena: 7,3
Nominacije (8): Najbolji film, najbolji glumac, najbolji zvuk, najbolja scenografija, najbolja montaža, najbolja fotografija, najbolja šminka i frizura, najbolja kostimografija.

Luhrmannova režija očekivano je kičasta i bombastična, Austin Butler se pokazao kao iznenađujuće dobar Elvis, a Tom Hanks je dotaknuo dno karijere kao beskonačno isforsirani pukovnik Parker. Film ima problema s održavanjem zanimljivog narativa vezanog za život svog protagonista, što postaje primjetno vrlo brzo nakon uvodnog dijela filma koji prati Elvisov meteorski uzlet na scenu i praktički rođenje glazbenog stila koji će promijeniti svijet u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Ali Presleyjeva tragedija slična je onima tolikih drugih glazbenika, što predstavlja problem za gotovo svaku od muzičkih biografija sa stalnim zakopavanjima u uvijek jednake obrasce koji prate slavu i bogatstvo. Samo šminka, ništa nova. (I.L.)

9. “The Fablemans”

Režija: Steven Speilberg
IMDb ocjena: 7,6
Nominacije (7): Najbolji film, najbolja režija, najbolja glumica, najbolji sporedni glumac, najbolji izvorni scenarij, najbolja glazba, najbolja scenografija

“The Fabelmans” je u mnogočemu sličan dizajnerskoj odjeći. Kada na najobičniju bijelu majicu koja košta 20 kn, pardon 3 eura, stavite i najmanji znak nekog slavnog brenda odjednom taj generičan komad odjeće dobije bez ikakvog razloga stostruko na vrijednosti. Tako je i sa Fabelmansima, čim je na banalan, patetičan i jeftino nostalgičan film slavni Spielberg stavio svoj potpis vrijednost mu je odjednom bez ikakvog razloga naglo porasla dok bi inače tu bijelu majicu malo tko uopće i zamijetio. (L.K.)

8. “Women Talking”

Režija: Sarah Polley
IMDb ocjena: 7,2
Nominacije (2): Najbolji film, najbolji adaptirani scenarij

“Women Talking” djelo je plemenitih namjera, ali nažalost grozne egzekucije. Film redateljice Sare Polley doima se kao loša adaptacija lošeg kazališnog komada (iako je zapravo napravljen prema knjizi Miriam Toews) kojemu ni zvjezdana i vrlo razigrana glumačka postava na koncu ne može pomoći. (L.K.)

7. “All Quiet on the Western Front”

Režija: Edward Berger
IMDb ocjena: 7,8
Nominacije (9): Najbolji film, najbolji adaptirani scenarij, najbolji strani film, najbolja glazba, najbolji zvuk, najbolja scenografija, najbolja fotografija, najbolja šminka i frizura, najbolji vizualni efekti

Friški laureat BAFTA-e žestoka je, brutalna, krvava i beskompromisna adaptacija slavnog antiratnog romana Ericha Marie Remarquea. I nažalost, više od svega je silno aktualan po tko zna koji put, podsjećajući na besmisao rata. Ali budući da smo upravo obilježili godišnjicu rusko-ukrajinskog sukoba izgleda da nas je uzalud opominjati. (L.K.)

5. “Top Gun: Maverick

Režija: Joseph Kosinski
IMDb ocjena: 8,3
Nominacije (6): Najbolji film, najbolji adaptirani scenarij, najbolja pjesma, najbolji zvuk, najbolja montaža, najbolji vizualni efekti

Kada su stigle prve reakcije kritičara nakon što je “Maverick” prikazan u Cannesu, mnogi su ostali iznenađeni procjenom kako je nastavak mnogo bolji od izvornika, ali to vjerojatno moramo pripisati činjenici da su mnogi zapravo zaboravili koliko je nisko ljestvicu postavio film Tonyja Scotta. Redatelj Joseph Kosinski koji je već imao iskustva s oživljavanjem klasika iz osamdesetih snimajući “TRON: Legacy” 2010., a zatim i s Tomom Cruiseom kojeg je režirao u “Oblivion” tri godine kasnije, snimio je film koji gledatelja prvo veže nostalgijom, da bi ga u drugom dijelu poveo u uistinu uzbudljiv i napet te tehnički savršeno snimljen vrhunac koji traje i traje, a ni u jednom trenutku ne zamara gledatelja. Scenaristički gledano, tu je i dalje riječ o emocionalnim ispraznicama i općim mjestima razvojnog luka likova, ali to na neki način ne umanjuje užitak gledanja, već djeluje poput nastavka sentimenta zacrtanog prvim filmom. (I.L.)

5. “Avatar: The Way of Water

Režija: James Cameron
IMDb ocjena: 7,8
Nominacije (4): Najbolji film, najbolji zvuk, najbolja scenografija, najbolji vizualni efekti

James Cameron jednostavno zna kako se rade nastavci. Pokazao nam je to kad je 1986. preuzeo franšizu “Alien” od Ridleyja Scotta. Njegov prethodnik je snimio slow burning horor u svemiru, legendaran film sam po sebi, ali Cameron je s “Aliens” napravio jedan od najboljih akcijskih SF-ova svih vremena. Prvi “Terminator” bio je odličan, priznat ćemo, ali “T2: Judgement Day” ga je – hasta la vista, baby – gotovo otpuhao u zaborav. Da Titanic može potonuti dvaput, Cameron bi iz drugog pokušaja snimio odličan film. I kad smo već naveli ove filmove, treba spomenuti da njihove odjeke možemo pronaći u “The Way of Water”. Ponovno se javljaju ona robotska odijela iz prvog filma koja uvelike podsjećaju na kontrapciju (power loader) koju Ripley koristi u obračunu s ksenomorfima. Usporedbe s Terminatorom možemo tražiti više u okvirima fabule, dok ćete se “Titanica” (ali naravno i “Abyssa”) sjetiti u završnici koja se odvija u tonućem brodu. (I.L.)

4. “Everything Everywhere All At Once”

Režija: Daniel Kwan, Daniel Scheinert
IMDb ocjena: 8
Nominacije (11): Najbolji film, najbolja režija, najbolja glumica, najbolji sporedni glumac, najbolja sporedna glumica (x2), najbolji izvorni scenarij, najbolja glazba, najbolja pjesma, najbolja kostimografija, najbolja montaža

Ironično, “Everything Everywhere All At Once” je izašao gotovo istodobno kada i “Doctor Strange in the Multiverse od Madness“, te su Danielsi Marvelu zorno demonstrirali kako s malo novaca ali sa velikim srcem se može snimiti kreativan i maštovit, ali i topao i intiman film o multiverzumu. (L.K.)

3. “Tár

Režija: Todd Field
IMDb ocjena: 7,5
Nominacije (6): Najbolji film, najbolja režija, najbolja glumica, najbolji izvorni scenarij, najbolja fotografija, najbolja montaža

Zahvaljujući glumačkim izvedbama, prije svega maestralne Cate Blanchett i velike količine strasti koje Field očigledno gaji za ovo područje, ‘Tár’ je film u kojemu mogu podjednako uživati i vrsni znalci klasične glazbe kao i oni koji misle da je Beethoven samo bernardinac. Premda je riječ o fiktivnom liku, film ostavlja dojam da je napravljen po istinitom događaju i da je Tár zapravo stvarna osoba o kojoj ćemo najzanimljivije stvari doznati na ekranu tik prije odjavne špice, nešto što je uobičajeno za biografske filmove , što je ustvari samo testament kvalitete Fieldovog scenarija i koliko je punokrvni, kompleksan lik uspio oživjeti na velikom platnu. (L.K.)

1. “Triangle of Sadness

Režija: Ruben Östlund
IMDb ocjena: 7,4
Nominacije (3): Najbolji film, najbolja režija, najbolji izvorni scenarij

I čelnu poziciju ove nam godine dijele dva naslova. Prvi od njih je “Triangle of Sadness” švedskog redatelja Rubena Östlunda, film koji je i satira i groteska, a njegov je redatelj često jednako ciničan poput njegovih likova, kao i da sam govori da mu ništa ljudsko nije strano, čak i kad je to ljudsko ‘odviše ljudsko’. Filmu mnogo više odgovara njegov francuski naslov, “Sans filtre” (“Bez filtera”, ili u današnjem žargonu #nofilter), jer upravo otkriva užasne aspekte ljudske prirode bez uljepšavanja. “Triangle of Sadness” je osvojio samo tri nominacije, ali svakako one koje se može smatrati najbitnijima: one za film, režiju i scenarij. (I.L.)

1. “The Banshees of Inisherin

Režija: Martin McDonagh
IMDb ocjena: 7,8
Nominacije (9): Najbolji film, najbolja režija, najbolji glumac, najbolji sporedni glumac (x2), najbolja sporedna glumica, najbolji izvorni scenarij, najbolja montaža, najbolja glazba

“The Banshees of Inisherin” je tragikomedija koja će vas može i nasmijati i rastužiti do suza. Ako se njezina potka na trenutke čini pretjeranom i ludom, njezini likovi otočana stvarni su i poznati svakome tko je imao priliku upoznati izoliranu populaciju bilo gdje na svijetu, počevši kod nas u Dalmaciji. Dijalozi iz ovog filma nabijeni snažnim irskim naglascima među najboljima su koje je McDonagh, inače vrsni dramaturg, napisao. Svakako treba pohvaliti i filmsku fotografiju Bena Davisa koja divno bilježi beskrajna prostranstva irskog otočja o čije se hridi lome valovi dok im zelenilo zalijeva kiša. Sve je to opipljivo na Inisherinu, izmaštanome koliko i stvarnom. Kao što je u konačnici opipljiv i sukob samih protagonista, koji se također može činiti samo stvarnim do koje je mjere izmaštan. (I.L.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X