Povodom 70. rođendana Croatia Recordsa objavljena knjiga ‘Tvornica glazbe: priča iz Dubrave’

Povodom obilježavanja 70. obljetnice najznačajnije i najdugovječnije hrvatske diskografske kuće, Croatia Recordsa, objavljena je i knjiga koja svjedoči stvaranju najbogatije arhive glazbe na ovim prostorima. Knjigu ‘Tvornica glazbe: priče iz Dubrave’ napisao je Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Recordsu, čije su višedesetljedne bilješke i eseji napokon ukoričeni te predstavljaju svojevrsnu čitanku o rođenju Jugotona, danas Croatia Recordsa, od 1947. godine pa sve do pune zrelosti 1969. godine.

Siniša Škarica - Tvornica glazbe: priča iz Dubrave
Siniša Škarica – Tvornica glazbe: priča iz Dubrave

Biografija hrvatske i ex- yu diskografije nastala je iz pera Siniše Škarice, njenog osvjedočena poznavatelja koji u predgovoru knjige napominje: “Ako 70 godina danas u ljudskom vijeku i nije bogzna što, za tvrtku je takvo trajanje samo po sebi vrijedno svakog poštovanja. Ako pri tomu takva tvrtka zauzima istaknuto mjesto u kulturnom i uopće društvenom životu jedne države do te mjere da njeno ime postane simbolom čitave djelatnosti (bez obzira na to što ga je, nakon tri četvrtine prijeđena puta, kao što znamo, mijenjala); ako u svom arhivu čuva dio kulturnog – poglavito glazbenoga – nasljeđa čak šest država, odnosno njihovih naroda i nacionalnih manjina (pohranjena su i govorna, književna i glumačka te dječja izdanja), a riječ je o gotovo devedeset tisuća snimaka razmještenih na više od osamnaest tisuća artefakata; ako je i u ovom trenutku najveći hrvatski diskografski izdavač, unatoč tomu – ili upravo zbog toga – što svojom aktualnom programskom politikom njeguje isključivo domaći repertoar, onda možemo govoriti ne samo o poštovanju nego i o štovanju tvrtke koja je izrasla u društveno-kulturnu ikonu. Uostalom i poseban Porin za doprinos hrvatskoj diskografskoj industriji, što ga je kao prva tvrtka uopće dobila prije deset godina, potvrda je njezine iznimne uloge.”

O novoj knjizi Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa je napisao: “Slavimo ovaj jubilej s velikom radošću i očekivanjima. Punog srca dajem podršku nastanku ove epohalne knjige mog dragog prijatelja i suradnika Siniše Škarice, dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika. Siniša je svjedok i aktivan kroničar mita o glazbi i priča iz Dubrave, iz naše zajedničke tvornice glazbe.”

Na preko 400 stranica čitatelji će upoznati glazbu čitajući o njoj. Uz brojne slike pjevača i grupa, kultna izdanja ploča i singlica, festivalima, začetku rocka na ovim prostorima i još puno zanimljivosti saznat ćete čitajući priče iz Dubrave.

Prva knjiga Tvornica glazbe: Priče iz dubrave (1947. – 1969.) objavljena je u nakladi Croatia Recordsa. Uz glavnu urednicu Nikolinu Mazalin, uredili su je Natalija Cajić, Sanja Bachrach-Krištofić i Siniša Škarica. Za grafičko oblikovanje ove sjajne knjige zaslužan je dizajnerski par Bachrach-Krištofić, dok je lektorski posao odradila Mirjana Paić-Jurinić.

Knjigu Siniše Škarice, “Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave”, po cijeni od 199 kuna možete kupiti na svim prodajnim mjestima i web shopu Croatia Recordsa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X