Preminula glumica Mira Stupica

Legendarna kazališna i filmska glumica Mira Stupica preminula je u petak u bolnici u Beogradu od posljedica moždanog udara, samo dva dana nakon proslave svoga 93. rođendana.

Mira Stupica
Mira Stupica

Rođena je u Gnjilanu, 17. kolovoza 1923., a prve kazališne uloge ostvaruje već sa sedamnaest godina izgradivši tijekom života impozantnu i blistavu glumačku karijeru. Veliku glumicu i nekadašnju članicu Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pamtit ćemo po antologijskim ulogama ostvarenima u suradnji s velikanom dramske scene, suprugom, redateljem i scenografom Bojanom Stupicom u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća.

Obilježila je novu epohu u povijesti hrvatskoga kazališta kada je 1955. godine odigrala ulogu Magdalene/Glorije u praizvedbi Marinkovićeve “Glorije” u režiji Bojana Stupice. Uslijedile su ostale istaknute uloge od kojih se najčešće spominju njena uloga Ivane u Shawovoj “Ivana Orleanska”, Colombe u Anouilhovoj “Colombe”, te Gruše u Brechtovoj “Kavkaski krug kredom”.

Za vrijeme trogodišnjega angažmana u HNK u Zagrebu afirmirala se kao umjetnica izvornog izraza i raznovrsne primjene svojih bogatih interpretativnih mogućnosti u različitim dramskim predstavama koje su u to vrijeme odredile nove razine scenskog izraza i poetike, koja je nadahnula cijelu novu generaciju dramskih umjetnika, a uz nju i mnoge generacije kazališne publike. Koliko je za nas značajno razdoblje njenog djelovanja u Zagrebu govori i činjenica da je Drama HNK, prvi put nakon II. svjetskog rata, gostovala na festivalu u Veneciji s predstavom „Ribarske svađe“, u režiji Bojana Stupice, s Mirom Stupicom kao Lucijetom, na proslavi 250. obljetnice Goldonijeva rođenja.

Nakon Zagreba, ostvarila je zapaženu filmsku karijeru u jugoslavenskom filmu. Svoju prvu filmsku ulogu imala je u filmu “Bakonja fra Brne” (1951.) Fedora Hanžekovića, a glavne uloge imale je i u filmovima” Jara gospoda” (1953.) i “U mreži” (1956.) Bojana Stupice, te “Krvava bajka” (1969.) Torija Jankovića.

Zapamćena je i po ulozi Kike Bibić u TV seriji “TV bukvar” (1968-1969) Vuka Babića.

Višestruko je nagrađivana za svoj izuzetni umjetnički doprinos kazalištu, filmu i televiziji.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X