Preminula glumica Mira Stupica

Legendarna kazališna i filmska glumica Mira Stupica preminula je u petak u bolnici u Beogradu od posljedica moždanog udara, samo dva dana nakon proslave svoga 93. rođendana.

Mira Stupica
Mira Stupica

Rođena je u Gnjilanu, 17. kolovoza 1923., a prve kazališne uloge ostvaruje već sa sedamnaest godina izgradivši tijekom života impozantnu i blistavu glumačku karijeru. Veliku glumicu i nekadašnju članicu Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu pamtit ćemo po antologijskim ulogama ostvarenima u suradnji s velikanom dramske scene, suprugom, redateljem i scenografom Bojanom Stupicom u pedesetim i šezdesetim godinama 20. stoljeća.

Obilježila je novu epohu u povijesti hrvatskoga kazališta kada je 1955. godine odigrala ulogu Magdalene/Glorije u praizvedbi Marinkovićeve “Glorije” u režiji Bojana Stupice. Uslijedile su ostale istaknute uloge od kojih se najčešće spominju njena uloga Ivane u Shawovoj “Ivana Orleanska”, Colombe u Anouilhovoj “Colombe”, te Gruše u Brechtovoj “Kavkaski krug kredom”.

Za vrijeme trogodišnjega angažmana u HNK u Zagrebu afirmirala se kao umjetnica izvornog izraza i raznovrsne primjene svojih bogatih interpretativnih mogućnosti u različitim dramskim predstavama koje su u to vrijeme odredile nove razine scenskog izraza i poetike, koja je nadahnula cijelu novu generaciju dramskih umjetnika, a uz nju i mnoge generacije kazališne publike. Koliko je za nas značajno razdoblje njenog djelovanja u Zagrebu govori i činjenica da je Drama HNK, prvi put nakon II. svjetskog rata, gostovala na festivalu u Veneciji s predstavom „Ribarske svađe“, u režiji Bojana Stupice, s Mirom Stupicom kao Lucijetom, na proslavi 250. obljetnice Goldonijeva rođenja.

Nakon Zagreba, ostvarila je zapaženu filmsku karijeru u jugoslavenskom filmu. Svoju prvu filmsku ulogu imala je u filmu “Bakonja fra Brne” (1951.) Fedora Hanžekovića, a glavne uloge imale je i u filmovima” Jara gospoda” (1953.) i “U mreži” (1956.) Bojana Stupice, te “Krvava bajka” (1969.) Torija Jankovića.

Zapamćena je i po ulozi Kike Bibić u TV seriji “TV bukvar” (1968-1969) Vuka Babića.

Višestruko je nagrađivana za svoj izuzetni umjetnički doprinos kazalištu, filmu i televiziji.

Zadnje od Vijesti

Gasi se Google Play

Digitalna distribucijska platforma će se početi gasiti u rujnu za neke, a
Idi na Vrh
X