‘Q: U središtu oluje’ – jedna pilula vas povećava, a jedna vas smanjuje

Par pojedinaca i jedan internetski forum – formula za uzdrmati moderni svijet.

‘Q: U središtu oluje’ (Q: Into the Storm)

Nekad su bili potrebni ogromni resursi i vojske da bi uski krug pojedinaca bio u mogućnosti vršiti utjecaj na svijet. Danas, u doba internetske premreženosti dovoljno je par pojedinaca i jedan internetski forum pa da nastane jedna od najvećih društvenih kriza u najmoćnijem društvu svijeta. Upravo je to okosnica šestodjelne dokumentarne serije „Q: U središtu oluje“ (Q: Into the Storm) filmaša i dokumentariste Cullena Hobacka, koja se može pogledati na HBO GO-u.

Odmah na početku treba reći da je Cullen Hoback istražio i dokumentirao priču takve jačine da ju je nemoguće usporediti s bilo čime u dokumentarnom svijetu – uvjetno kazano, skoro da mu je pošlo za rukom dokumentirati zametak uzroka propasti svijeta kakvog znamo i na koncu samu propast i to ‘u hodu’, a ne u post festumu. Vjerojatno je lakše dobiti glavni zgoditak na lutriji nego pronaći nukleus koji je vodio do najtješnjih predsjedničkih izbora i duboke društvene krize kakvu SAD ne pamte u svojoj novijoj povijesti. Hoback je, može se reći, ‘uhvatio’ minorni povjetarac i pratio njegov razvoj do dimenzije razornog tornada koji se obrušio na sjevernoamerički kontinent. Ako to nije ‘Zlatni Gral’ novinarstva, onda je teško reći što jest.

U početku ni sam autor nije znao ima li uopće priču, što se vidi iz prve dvije epizode serije u kojoj se doima kao nemušti novinarski detektiv koji posjećuje koloplet čudaka i malobrojnih kolega novinara iz sfere teorija zavjera u potrazi za misterioznim Q-om, osobom ili osobama koje su objavljivale šifrirane postove na internetskom forumu 8chan – stranici povezanom s bijelim supremacizmom, neonacizmom, alt-desnicom, rasizmom i antisemitizmom, zločinima iz mržnje i višestrukim masovnim pucnjavama, zbog čega je bila i ugašena u kolovozu 2019. godine. Pored nabrojanog, stranica je bila poznata po tome što je bila domaćin i dječjoj pornografiji. Njeni vlasnici otac i sin Jim i Ron Watkins osmislili su 8chan zajedno s Fredrickom Brennanom i vodili je s Filipina, negirajući bilo kakvo poznanstvo s misterioznim Q-om, kao i razloge zašto je taj predvodnik Q-Anon sekte odabrao baš njihov forum za obraćanje sljedbenicima.

Kao što je već kazano, Cullen Hoback se tu doima poput naivca koji se zatekao u krugu polusvijeta koji ga vrti oko svog prsta i koristi ga za svoje verbalne egzibicije. Serija ponekad gubi na ritmu zbog ubacivanja mnoštva aktera i pokušaja objašnjavanja na koji način funkcionira Q-Anon i kako se dešifriraju Q-ove objave, kao što nekad s autorom dijelimo razočarenje da smo dovedeni u slijepu ulicu. U svemu tome je dobro što je izbjegnuto pretjerano ulaženje u mnoštvo urotničkih teorija koje Q poput internetskog proroka dodatno misticira, već je fokus na outputu, tj. onome kako se one odražavaju na prave ljude i njihovo djelovanje, posebno kad postane pogubno u trenucima kad se javljaju masovne ubojice koje snimaju svoje krvave pohode i pozivajući se na Q-a.

Hoback tu također dobro balansira dočaravajući veliki problem modernog svijeta, a to je da iako je internet otvoren za komunikaciju, provođenjem cenzure nad stavovima i sadržajem punim mržnje i niskih pobuda na vodećim društvenim mrežama i dakako medijima ostaje visjeti u zraku pitanje; što raditi s mjestima poput 8chana na kojima društveni talog komunicira bez zadrške, tj. trebali li ili ne trebaju postojati, jer ih se u konačnici nikad neće moći do kraja iskorijeniti, a Q-Anon je dokazao da se uslijed gašenja prikriveno djelovanje začas prebaci na kanale poput Twittera i Facebooka.

Ono što „Q: U središtu oluje“ izuzetno dobro prati jest transformacija mističnog Q-a iz persone koja se naizgled bavi raskrinkavanjem utjecaja moćnika do istog takvog faktora moći koji postaje otvoreni agitator jedne političke opcije – upravo one iza koje je stajao Donald Trump.

Faktori kulminacije na kraju se slažu poput domino efekta s približavanjem predsjedničkih izbora i dolaskom koronavirusa. Također se tada pali i društveni alarm, pa se može reći da bolji uvid u taj posljednji moment američke povijesti „Q: U središtu oluje“ pokazuje vraški dobro i napeto, posebice kad se uoče i neki od glavnih aktera juriša na zgradu Parlamenta u Washingtonu, jer Hoback ih je u svom objektivu imao neposredno prije njihovih pet minuta svjetske slave.

Završnica također donosi i faustovski moment i za Q-a i za Trumpa, jer su i jedan i drugi svaki na svoj način ‘paktirali s vragom’. Prvom je godilo jer mu se činilo da mu američki predsjednik vjeruje više nego svojim obavještajnim službama, drugi je pak mislio da će unovačivanjem sljedbenika jedne sekte pobijediti na izborima, tako da je „Q: U središtu oluje“ na koncu dokumentirao, pokazao i prokazao de facto posljednju veliku urotu koja je prijetila iz temelja uzdrmati američki sustav i to s dalekosežnim posljedicama.

Dakako, pouka bi trebala biti spoznaja o razornosti dezinformacija koje posredstvom interneta putuju trenutno u svaki zakutak svijeta, jer ovaj dokumentarni serijal upravo pokazuje da ako su ciljano usmjerene u stanju su otvoriti dovoljno veliku provaliju fanatizma koja će progutati mnoge. Miješanje fikcije i stvarnosti nikad nije bilo toliko izvedivo kao danas, primjećuje tako u filmu Fredrick Brennan, a u tom duhu bi bilo dobro izdvojiti njegov citat: „Internet nije virtualna stvarnost, već je stvarnost jednaka kao i prava stvarnost.“ S tom spoznajom bi trebalo doći i odgovorno ponašanje, jer sva negativnost iz virtualnog prostora začas se pretoči u stvarnost.

I čisto jedan ‘tip’ za kraj; prve dvije epizode su ključne. Ako nakon njih uspješno prebrodite osjećaj kao da vas je netko zatočio u kanalizaciji, ostale četiri ćete progutati kao napeti triler. Naime, i autor ovih redaka je skoro odustao na dvije odgledane uz osjećaj da se hitno na neki način mora mentalno dezinficirati.

Ocjena: 8/10

(HBO, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X