Rottenovi grafiti Sex Pistolsa proglašeni kulturnim dobrom Londona

Grafiti i karikature kojima su oslikani zidovi dviju starih kuća u Denmark Streetu u Londonu, stavljeni su na popis zaštićenih kulturnih dobara. Ono što ih čini posebnima činjenica je da su ih u svojoj mladosti oslikali upravo članovi benda Sex Pistols, a najveći dio upravo Johnny Rotten.

Rottenova karikatura menadžera grupe  Malcolma McLarena u Denmark Streetu u Londonu (Foto: Historic England)
Rottenova karikatura menadžera grupe Malcolma McLarena u Denmark Streetu u Londonu (Foto: Historic England)

Odluku o ovome donijela je ustanova Historic England, zadužena za zaštitu kulturne baštine, a sve se dogodilo u sklopu obilježavanja 40. godišnjice punka i pod pokroviteljstvom londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

Među zaštićenim artefaktima je i Rottenov autoportret za koji neki u šali kažu da izgleda kao da ga je u paleolitiku na zidu špilje nacrtao pračovjek. Osim Rottenovih, zaštićene su takođe i karikature, grafiti i strip-ilustracije basista Sex Pistolsa Sida Viciousa, na kojima su njegova tadašnja djevojka Nancy Spungen i menadžer grupe Malcolm McLaren.

Britanski ministar za kulturno nasljeđe, David Evennett, tom je prilikom proglašenja Rottenovih slikarija umjetninama izjavio kako kuća iz 17. stoljeća u kojoj je grupa živjela nije značajna samo kao svjedok stare arhitekture, već i kao simbol utjecaja koji je četvrt Soho imala na globalnu glazbenu industriju u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

“Uzbuđen sam i oduševljen što danas, 40 godina nakon nastanka punka, mogu garantirati zaštitu ovih zgrada koje su Sex Pistolsima bile dom i studio”, poručio je Evennett.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X