Rottenovi grafiti Sex Pistolsa proglašeni kulturnim dobrom Londona

Grafiti i karikature kojima su oslikani zidovi dviju starih kuća u Denmark Streetu u Londonu, stavljeni su na popis zaštićenih kulturnih dobara. Ono što ih čini posebnima činjenica je da su ih u svojoj mladosti oslikali upravo članovi benda Sex Pistols, a najveći dio upravo Johnny Rotten.

Rottenova karikatura menadžera grupe  Malcolma McLarena u Denmark Streetu u Londonu (Foto: Historic England)
Rottenova karikatura menadžera grupe Malcolma McLarena u Denmark Streetu u Londonu (Foto: Historic England)

Odluku o ovome donijela je ustanova Historic England, zadužena za zaštitu kulturne baštine, a sve se dogodilo u sklopu obilježavanja 40. godišnjice punka i pod pokroviteljstvom londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

Među zaštićenim artefaktima je i Rottenov autoportret za koji neki u šali kažu da izgleda kao da ga je u paleolitiku na zidu špilje nacrtao pračovjek. Osim Rottenovih, zaštićene su takođe i karikature, grafiti i strip-ilustracije basista Sex Pistolsa Sida Viciousa, na kojima su njegova tadašnja djevojka Nancy Spungen i menadžer grupe Malcolm McLaren.

Britanski ministar za kulturno nasljeđe, David Evennett, tom je prilikom proglašenja Rottenovih slikarija umjetninama izjavio kako kuća iz 17. stoljeća u kojoj je grupa živjela nije značajna samo kao svjedok stare arhitekture, već i kao simbol utjecaja koji je četvrt Soho imala na globalnu glazbenu industriju u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

“Uzbuđen sam i oduševljen što danas, 40 godina nakon nastanka punka, mogu garantirati zaštitu ovih zgrada koje su Sex Pistolsima bile dom i studio”, poručio je Evennett.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X