Sloboda govora ipak ne može štiti osnivače The Pirate Baya

Europski sud za ljudska prava nije prihvatio žalbu optuženih Šveđana…

Pirate Bay parodija

U srijedu su osnivačima poznate piratske platforme Fredriku Neiju i Peteru Sundeu odbijena je žalba na Sudu u Strasbourgu. Time im je zapečaćena optužba za narušavanje Švedskog zakona o autorskim pravima jer su stvorili forum za ilegalno dijeljenje sadržaja među korisnicima interneta. 2010. dvojcu je dosuđeno dvije godine zatvora i preko četiri milijuna dolara kazne. Nakon žalbe, vrijeme koje moraju provesti u zatvoru je smanjeno, ali je kazna porasla na šest i pol milijuna dolara.

Posljednja žalba upućena je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg prošlog srpnja. Osnivači The Pirate Baya uložili su žalbu da je optužba Švedskog suda napad na njihovu slobodu izražavanja, a da je autorsko pravo kršeno isključivo od stane korisnika tako da je kažnjavanje njih dvojice za dobivanje i pružanje informacija o tim prijestupima besmisleno. Sud međutim to nije progutao.

ECtHR samo je potvrdio originalnu presudu, objašnjavajući kako zaštita koju traže Neij i Sunde “ne može biti jednako kao ono koje se pridaje političkom izražavanju i debati… S obzirom da to da su Švedske vlasti bile u obvezi zaštititi tužiteljeva vlasnička prava u skladu sa Zakonom o autorskom pravu. Sud je ustanovio da postoje valjani razlozi da se optuženima smanje “prava slobode govora”.

The Pirate Bay službeno je tužio organizaciju koja se bavi zaštitom autorskih prava CIAPC ( Copyright Information and Anti-Piracy Centre) autrskih prava za kršenje istih tih prava pri korištenju njihovog loga. Naime, organizacija je satirično prilagodila logo u brod koji tone.  CIAPC se proslavio prošlog studenog u akciji oduzimanja devetogodišnjoj djevojčici u Finskoj laptop s motivom Winnie the Pooha i kažnjavanjem njenog oca s 300 eura kazne za dijeljenje albuma preko The Pirate Baya.

Organizacija koja je svoje sjedište iz Švedske premjestila u Norvešku i Španjolsku te u oblak (cloud) nedavno je objavila dokumentarac naslova “The Pirate Bay: Away From Keyboard”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X