Sloboda govora ipak ne može štiti osnivače The Pirate Baya

Europski sud za ljudska prava nije prihvatio žalbu optuženih Šveđana…

Pirate Bay parodija

U srijedu su osnivačima poznate piratske platforme Fredriku Neiju i Peteru Sundeu odbijena je žalba na Sudu u Strasbourgu. Time im je zapečaćena optužba za narušavanje Švedskog zakona o autorskim pravima jer su stvorili forum za ilegalno dijeljenje sadržaja među korisnicima interneta. 2010. dvojcu je dosuđeno dvije godine zatvora i preko četiri milijuna dolara kazne. Nakon žalbe, vrijeme koje moraju provesti u zatvoru je smanjeno, ali je kazna porasla na šest i pol milijuna dolara.

Posljednja žalba upućena je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg prošlog srpnja. Osnivači The Pirate Baya uložili su žalbu da je optužba Švedskog suda napad na njihovu slobodu izražavanja, a da je autorsko pravo kršeno isključivo od stane korisnika tako da je kažnjavanje njih dvojice za dobivanje i pružanje informacija o tim prijestupima besmisleno. Sud međutim to nije progutao.

ECtHR samo je potvrdio originalnu presudu, objašnjavajući kako zaštita koju traže Neij i Sunde “ne može biti jednako kao ono koje se pridaje političkom izražavanju i debati… S obzirom da to da su Švedske vlasti bile u obvezi zaštititi tužiteljeva vlasnička prava u skladu sa Zakonom o autorskom pravu. Sud je ustanovio da postoje valjani razlozi da se optuženima smanje “prava slobode govora”.

The Pirate Bay službeno je tužio organizaciju koja se bavi zaštitom autorskih prava CIAPC ( Copyright Information and Anti-Piracy Centre) autrskih prava za kršenje istih tih prava pri korištenju njihovog loga. Naime, organizacija je satirično prilagodila logo u brod koji tone.  CIAPC se proslavio prošlog studenog u akciji oduzimanja devetogodišnjoj djevojčici u Finskoj laptop s motivom Winnie the Pooha i kažnjavanjem njenog oca s 300 eura kazne za dijeljenje albuma preko The Pirate Baya.

Organizacija koja je svoje sjedište iz Švedske premjestila u Norvešku i Španjolsku te u oblak (cloud) nedavno je objavila dokumentarac naslova “The Pirate Bay: Away From Keyboard”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X