Što Balzac i Moliere kažu na susjeda Morrisona?

Dana 3. srpnja navršilo se 40 godina od smrti lidera The Doorsa. Ili ubojstva? A ako je vjerovati bankovnom činovniku iz San Francisca, smrt se nije ni dogodila…

Jim Morrison i Pamela Courson

Prema svemu sudeći, Jim Morrison leži na groblju Pere-Lachaise u Parizu. Unatoč tome što su ga nedavno vidjeli kako otvara račun u banci u San Franciscu, poklonici ga i dalje traže negdje između Molierea i Balzaca. Priču uglavnom znate – Pamela Courson pronašla ga je mrtvog u kadi 3. srpnja 1971., mrtvozornik je kao uzrok smrti naveo srčani udar, koji ga je zadesio u pet sati ujutro.

Ali… Kako to obično biva, službeni razlog smrti uskoro se pokazao nimalo vjerodostojnijim od svih mogućih i nemogućih alternativnih objašnjenja kako je i gdje skončao Morrison. Ako je uopće i skončao… Njegova Pamela je zakuhala stvar u početku, uvjeravajući novinare, do kojih su došle glasine da se ‘nešto dogodilo’, da je Jim ‘vrlo umoran i da se odmara u bolnici’. Bilo je to danima nakon što je na smrtnom listu već stajalo “Jim Morrison, pjesnik”. Los Angeles Times nanjušio je da nešto ne štima u priči te je u članku pod naslovom “Zašto se tajila Morrisonova smrt?”, bilo istaknuto da osim Pamele, nekoliko pariških liječnika i nepoznatih policajaca, nitko nije vidio glazbenikovo truplo. Čak ni Jimov menadžer Bill Siddons, koji je boravio u Parizu i koji je javnost prvi izvijestio o tragediji (tek 12. srpnja!).

Lijes s tijelom zapečačen je prije negoli je netko iz američke ambasade ili Morrisonove obitelji uopće bio obaviješten o smrti lidera The Doorsa, obdukcije nije bilo, a čudan je i odabir posljednjeg počivališta, jer teško da bi tada postojao konsenzus u gradskoj upravi da se jednom raskalašenom rokeru dodijeli mjesto među francuskim povijesnim velikanima. Uostalom, grob Kralja guštera bio je mjesecima neobilježen.

I što sad? Ako je službena priča samo još jedna u nizu podvala, gdje je istina? Prva glasina, koja se pojavila na ulicama Pariza govorila je da je Morrisonu heroin došao glave u smrdljivom pariškom underground klubu Rock and Roll Circus, a u kadi je završio jer su ga pokušavali dovesti svijesti. Svjedoka, naravno, nije bilo. Postoji priča i o smrtonosnoj dozi kokaina, krvnom ugrušku, plućnoj infekciji…

A postoji, zar ste sumnjali, i politička teorija urote; znate već – FBi, CIA i ostali dečki, isti oni koji su glave došli i Janis Joplin i Jimiju Hendrixu. Svi su oni, uključujući i Morrisona, u glavi J. Edgara Hoovera bili povezani s Novom ljevicom, hipijevskim pokretom, borcima protiv bilo kakvog autoriteta i pametne glave koje je trebalo odstraniti jer ugrožavaju uhodani american way. No, Morrison apsolutno nikad nije bio politički angažiran, u ovom je slučaju mogao biti eliminiran čisto kao žrtva nečije paranoje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K3CHi_9sxj0[/youtube]Ulazimo u okultno. Jima Morrisona privlačila su ezoterijska učenja, oženio se po poganskom obredu, a volio je misliti i da je duh indijanca zaposjeo njegovo tijelo. Vjerujete li u takve stvari, neće vam biti teško povjerovati I u teoriju da je Jim umro kad mu je nepoznat netko izvadio oko pokušavajući “osloboditi njegovu dušu”. Kažu i da mu je jedna ostavljena ljubavnica iz New Yorka presudila transatlantskim vradžbinama. Pamela Courson znala je tvrditi da je Morrisonov duh često napuštao tijelo tijekom dugog transa. Možda je tog dana duša jednostavno otkazala povratak?

A ako je živ? Autori biografije “Break on Through”, Riordan i Prochnicky, kažu da je Jim i prije smrti često znao misteriozno nestajati te da mu je fiks-ideja bila da lažira vlastitu smrt. Svojim bližnjima povjerio se kako mu je želja da pobjegne u Afriku, a moći će ga se naći pod imenom Mr. Mojo Risin’ (slavni anagram imena Jim Morrison korišten u pjesmi “L.A. Woman”).

Nimalo iznenađujuće, ubrzo su počela i viđenja. Prvo su ga sretali po ulicama Pariza, zatim je otvorio račun u Bank of America u San Franciscu, a navodno tajno živi i u Louisiani (tvrdi se da je tamo 1975. napisao knjigu “The Bank of America of Louisiana”). Kako bi se tračevima stalo na kraj, grupica fanova pokušala je iskopati njegovo tijelo i usporediti zubalo s podacima u stomatološkom kartonu. Nisu uspjeli. Do groba je svratio i Ray Manzarek. ‘Ako je netko u stanju lažirati svoju smrt, izraditi lažnu smrtovnicu, potplatiti francuskog liječnika, staviti osamdeset kilograma pijeska u lijes i izgubiti se na nekom zabačenom dijelu planeta – to je definitivno Jim’, rekao je klavijaturist Manzarek, a on valjda zna.

U knjizi “Break on Through” ipak se nudi jedno razumno rješenje – Pamela Courson našla je pokraj Morrisonovog tijela heroin, kojega je ovaj možda i ušmrkao. Htijući izbjeći medijsku halabuku oko nove smrti rokera-narkomana (kakvu su doživjeli Hendrix i Joplinova), nagovara liječnika da za smrt okrivi infarkt i otkaže obdukciju, sređuje da ga se pokopa na Pere-Lachaiseu prije negoli cijeli svijet čuje vijest i… to bi trebao biti kraj priče.

Mo’š mislit!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X