Tatiana Giorgi ‘Dirket’ – mekana melankolija

Istra je prije nekoliko godina usrksla eklektičnu i ekscentričnu Đanu Šegon – osebujnu pjevačicu nekadašnje Kulture, koju je nekako s vremenom zakrila mračna strana Lune, da bi u godini ženskog kantautorstva ponudila Tatianu Giorgi.

Tatiana Giorgi 'Dirket'
Tatiana Giorgi ‘Dirket’

Dok će mnogima zazvučati nepoznato, poluotočanima Istrijanima ime će ponajprije odjekivati Gustafima s kojima je snimala i nastupala prije gotovo dva desetljeća. Danas Tatiana Giorgi postaje jedno od rijetkih ženskih imena u indie etiketi Geenger Records koji je ove jeseni objavio njezin eklektični prvijenac „Direkt“.

Šaroliki, na trenutke sirov debitantski uradak poigrava se žanrovima i žanrovskim konvencijama, koketirajući tako s popom, swingom i jazzom, posebice u sjajnom „Mjesecu“, gdje Tatiana vokalno priziva boju Natali Dizdar, dok u umjerenoj “Zajedno” rezonira mekanim zvukom sugrađana iz Nole. Tatiana na trenutke posrće u banalno i trivijalno, čak i monotoniju nalik na onu hrvatske estrade s treši devedesetih, kao što je slučaj u zaboravljivoj akustičnoj “Naći ću te”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EwdeA6zTX5Y[/youtube]

Pjevačica posljednje četiri pjesme s albuma pronosi na engleskom jeziku, prepjevavajući samu sebe čime gubi na koherenciji i stukturiranosti albuma, zbog čega on zvuči kao prošireni EP negoli cjelovit album, a same anglofone pjesme neizbrušene i pomalo isforsirane. Ipak, od četiri drukčija momenta za kraj, „One Pathetic Story About Mary O’Neal“ jest sanjiva gudalačko-klavirska balada prizvuka kakve pastoralne idile na kojoj se Tatiana najviše poigrava vokalom. Pjesma tako organički evoluira u jazz priključivanjem saksofona u divlju igru instrumenatalnih distorzija, zbog čega ste si nesumnjivo pronašli novu pjesmu za ‘repeat’. Branko Radić zaslužan je za tekst, glazbu i produkciju, zbog čega sve brzopotezne reba ovdje zaustaviti pri zaključcima o kantautorstvu. Ipak, Tatiana kao novo lice Geenger Recordsa, etikete s uvijek svježim imenima, neočekivanim iznenađenjima, parira ženskim pandanima za gitarom u novom valu ženskog neestradnog stvaralaštva gdje će joj nedostajati tek PR kakav ostali ekvivalenti imaju.

Ocjena: 6/10

(Geenger Records, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X