The Marshmallow Notebooks objavljuje sjevernoameričko izdanje albuma i spot za novu verziju ‘Tourist’

‘The Marshmallow Notebooks’ LP krapinskog prakantautora Matije Habijanca originalno objavljen 2013. kao free digital download, a 2014. na vinilu za improviziranu zagrebačku izdavačku kućicu Noisy Night, za nekoliko će tjedana doživjeti i svoje sjevernoameričko izdanje – ploča se tiska u Clevelandu, a izlazi u Kanadi za izdavačku kuću Ill in the Head Records Berislava Sabolića

The Marshmallow Notebooks - naslovnica za sjevernoameričko izdanje albuma
The Marshmallow Notebooks – naslovnica za sjevernoameričko izdanje albuma

Na ploči će se, uz deset pjesama s originalnog albuma, naći i nova verzija pjesme “The Last Tourist in Town”, a na kazeti, uz tih jedanaest, još i nova verzija starog koncertnog favorita “Train Ghosts”. Za novi front cover zaslužan je Stipan Tadić, a za tekst na unutrašnjem omotu Colin J Campbell.

Album “The Marshmallow Notebooks” proglašen je jednim od najboljih domaćih albuma 2013. od strane većine medija (Pot Lista, Rolling Stone, Terapija, Ravno Do Dna, Ruralna Gorila, T-Portal, Net.hr, Jutarnji List, Slobodna Dalmacija, Novi List, Glas Slavonije…), a redakcija portala Ziher.hr nedavno ga je uvrstila među 25 najboljih domaćih albuma snimljenih u 25 godina hrvatske samostalnosti. Bonusi (“The Last Tourist in Town” i “Train Ghosts”) su, za razliku od originalnog materijala koji je snimljen 2012. i 2013., snimljeni ove godine, ponovo u Kramasoniku. Snimao ih je ponovo Hrvoje Nikšić, miksali ponovo Hrvoje i Matija, a masterirao ponovo Andy Jackson, triput nominiran za nagradu Grammy.

“The Last Tourist in Town” je, unatoč tome što verzija s originalne ploče nije bila singl, vjerojatno najpopularnija The Marshmallow Notebooks pjesma, a za ovogodišnju verziju su, osim Matije na gitarama i vokalu, zaslužni Vlado Mlady (Jennifer’s Band) na dobošu, čineli i back vokalu, Ana Franjić (Analena) na akustičnom basu, Matko Botić (My Buddy Moose) na mandolini i Vatroslav Miloš (Benchwarmers) na back vokalu. Spot je snimio i montirao popularni i nagrađivani Josip Visković.

Ill in the Head pokrenuo je Berislav Sabolić u Hrvatskoj 1992. Projekt je započeo kao fanzin, no uskoro je evoluirao u label čije je prvo izdanje bila kazetna kompilacija “Life?”, nakon čega su uslijedila brojna druga izdanja, u početku kazetna, a kasnije i vinilna, pa su tako 1996. izašla dva 7” EP-a, “Vragoder” benda Gipps i split EP bendova Running Party i The Cardinals. Iste godine Berislav seli u Kanadu te Ill in the Head, nakon što je izdao 22 kazete i dva 7” EP-a u četiri godine, prestaje s radom. Dvadeset godina kasnije, Ill in the Head kreće ispočetka, ovaj put iz Kanade, a prva dva nova izdanja, oba najavljena za studeni, bit će sjevernoameričko izdanje ploče “The Marshmallow Notebooks” i novi 7” EP makedonskog benda Bernays Propaganda.

U isto vrijeme, Matija u Kramasoniku snima novi album koji izlazi početkom iduće godine, na dvadeseti rođendan prve Marshmallow kazete “objavljene” davne 1997. U tih dvadeset godina “objavio” je deset sobnih albuma, jedan studijski album, jedan tribute album, dva live albuma, četiri kompilacije i jedan EP.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X