‘Troškovnik’ otvoren još samo četiri dana

‘Troškovnik’ je naslov i tema 33. salona mladih, izložbe HDLU-a u kojoj preko 33 umjetnička rada propituju mogućnosti umjetnikove egzistencije.

33. Salon mladih - Troškovnik
33. Salon mladih – Troškovnik

Dugovječni i prestižni Salon mladih bijenalna je izložba te ovaj tjedan ulazi u svoju završnicu.

Pitanje koje kopkalo kustosice 33. Salona mladih, Martinu Miholić i Miju Orsag je model financiranja umjetničkog rada kao i egzistencija mladih umjetnika. Odgovor od mlade umjetničke akademske zajednice stigao je u velikom broju maštovitih, zanimljivih koncepcija i klasičnih umjetničkih radova od kojih nemali broj pršti autoironijom i duhovitošću.

Neizostavno mjesto u modernoj umjetnosti imaju video instalacije. Umjetnička dimenzija snimljenog materijala i njegove poruke traži od promatrača više vremena a izložbenom prostoru dodaje kućnu dimenziju ‘ispred malog ekrana’. Svoje mjesto na 33. Salonu mladih tako je našla i Pulska grupa s radom “After the Bubble”, video esej o financiranju umjetnosti te društvenim pokretima, nastao u sklopu rezidencijalnog programa u muzeju Reina Sofia u Madridu.

Znakovit rad koji prožima cijelu izložbu upozoravajućim zvukom je rad Ane Zubak “Bez sadržaja/Umjetnica u štrajku; No content/Artist on strike, 2014” također u video formatu.

Miran Šabić s radom “Troškovnik 2016” odgovorio je produkcijom grafike za 0 kuna imajući na raspolaganju isključivo svoje vrijeme i ideju: na glomaznom otpadu skupio je drvene i metalne predmete koji su mu poslužili kao matrice za rezbarenje ili graviranje. Od ostataka papira iz ateljea, novina i raznog papirnatog otpada ručno je izradio papire za grafiku. Natopio je papire vodom te pomoću miksera napravio papirnu pulpu i procijedio ju kroz stari prozor s mrežicom za komarce te ju pretvorio u novi papir. Samostalno je izradio grafičku boju od čađe i lanenog ulja. Čađu je napravio paljenjem starih dasaka te ju pomiješao s iskorištenim uljem koje je dobio u pečenjari.

Svježina i aktualnost teme 33. salona mladih donosi kako umjetniku koji sudjeluje tako i promatraču izazove kakvima odolijevaju i najbolji poput Tate Modern i Tokyo Palais – a to je osjećaj kvalitetno provedenog vremena koliko u upoznavanju tuđih misli i estetika toliko i u introspekciji. Zanimljivost je interaktivnost kojom se posjetitelj stavlja u ulogu dilera umjetninama te mu se pruža prilika anonimno procjenjivati radove, još pet dana u cjenovnom rasponu ulaznica od 0 do 20 kuna.

U okviru 33. salona mladih u Galeriji Proširenih medija (PM) takozvanom prstenu mogu se vidjeti nagrađeni radovi Frana Makeka i Maka Melchera s 32. salona mladih. Grand Prix 2014. godine dobio je akademski slikar Mitar Matić, za što je nagrađen dvomjesečnom rezidencijom u Parizu, dok su Fran Makek i Mak Melcher dobitnici dvije jednakovrijedne 2. nagrade.

U nedjelju 11. prosince svečanom dodjelom nagrada zatvara se 33. Salon mladih.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X