‘Troškovnik’ otvoren još samo četiri dana

‘Troškovnik’ je naslov i tema 33. salona mladih, izložbe HDLU-a u kojoj preko 33 umjetnička rada propituju mogućnosti umjetnikove egzistencije.

33. Salon mladih - Troškovnik
33. Salon mladih – Troškovnik

Dugovječni i prestižni Salon mladih bijenalna je izložba te ovaj tjedan ulazi u svoju završnicu.

Pitanje koje kopkalo kustosice 33. Salona mladih, Martinu Miholić i Miju Orsag je model financiranja umjetničkog rada kao i egzistencija mladih umjetnika. Odgovor od mlade umjetničke akademske zajednice stigao je u velikom broju maštovitih, zanimljivih koncepcija i klasičnih umjetničkih radova od kojih nemali broj pršti autoironijom i duhovitošću.

Neizostavno mjesto u modernoj umjetnosti imaju video instalacije. Umjetnička dimenzija snimljenog materijala i njegove poruke traži od promatrača više vremena a izložbenom prostoru dodaje kućnu dimenziju ‘ispred malog ekrana’. Svoje mjesto na 33. Salonu mladih tako je našla i Pulska grupa s radom “After the Bubble”, video esej o financiranju umjetnosti te društvenim pokretima, nastao u sklopu rezidencijalnog programa u muzeju Reina Sofia u Madridu.

Znakovit rad koji prožima cijelu izložbu upozoravajućim zvukom je rad Ane Zubak “Bez sadržaja/Umjetnica u štrajku; No content/Artist on strike, 2014” također u video formatu.

Miran Šabić s radom “Troškovnik 2016” odgovorio je produkcijom grafike za 0 kuna imajući na raspolaganju isključivo svoje vrijeme i ideju: na glomaznom otpadu skupio je drvene i metalne predmete koji su mu poslužili kao matrice za rezbarenje ili graviranje. Od ostataka papira iz ateljea, novina i raznog papirnatog otpada ručno je izradio papire za grafiku. Natopio je papire vodom te pomoću miksera napravio papirnu pulpu i procijedio ju kroz stari prozor s mrežicom za komarce te ju pretvorio u novi papir. Samostalno je izradio grafičku boju od čađe i lanenog ulja. Čađu je napravio paljenjem starih dasaka te ju pomiješao s iskorištenim uljem koje je dobio u pečenjari.

Svježina i aktualnost teme 33. salona mladih donosi kako umjetniku koji sudjeluje tako i promatraču izazove kakvima odolijevaju i najbolji poput Tate Modern i Tokyo Palais – a to je osjećaj kvalitetno provedenog vremena koliko u upoznavanju tuđih misli i estetika toliko i u introspekciji. Zanimljivost je interaktivnost kojom se posjetitelj stavlja u ulogu dilera umjetninama te mu se pruža prilika anonimno procjenjivati radove, još pet dana u cjenovnom rasponu ulaznica od 0 do 20 kuna.

U okviru 33. salona mladih u Galeriji Proširenih medija (PM) takozvanom prstenu mogu se vidjeti nagrađeni radovi Frana Makeka i Maka Melchera s 32. salona mladih. Grand Prix 2014. godine dobio je akademski slikar Mitar Matić, za što je nagrađen dvomjesečnom rezidencijom u Parizu, dok su Fran Makek i Mak Melcher dobitnici dvije jednakovrijedne 2. nagrade.

U nedjelju 11. prosince svečanom dodjelom nagrada zatvara se 33. Salon mladih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X