TRUS!: Još uvijek scenom haraju bendovi od prije 20-30 godina

Bend Trus! novo je otkriće na slovenske glazbene scene, koji 2013. godine izdaje debut album “First Step” i “Banana Split” split album, oba izdana na sada već dobro poznatoj i vjerojatno najagilnijoj regionalnoj etiketi Moonlee Records. Upravo je debut “First Step” proglašen najboljim prošlogodišnjiom slovenskim albumom od strane utjecajnog ljubljanskog Radio Študent 89,3 MHz te ostalih relevantnih slovenskih medija.

Jelena Rusjan, pjevačica i basistica slovenske grupe Trus! snimljena na finalu Klubskega maratona 9. 11. 2012. (Foto: Nada Žgank)

Zbog svega navedenog odlučili smo pobliže upoznati ovu zanimljivu trojku čija je proljetna turneja neslavno prekinuta zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile našu regiju. No na jesen sprema se ‘popravni’ tj. turneja “Od Vardara pa do Triglava” s beogradskim duom TI i makedonskom grupom The John.

Što je i tko je Trus? Par riječi oko nastanka trija…

Jelena Rusjan: TRUS! smo: Boštjan na sintisajzerima i saksofonu, Marko na bubnjevima i Jelena na bas gitari i vokalu. Okupili smo se u travnju 2012. godine, a svibnja iste godine, kad smo se odlučili prijaviti na natjecanje za Klubski Maraton, koji organizuje legendarni ljubljanski Radio Študent, snimili prvi demo na mobilni telefon, poslali ga i bili izabrani. U trenutku kada smo saznali da smo postali dio najglasnije turneje u Sloveniji KM12, zapravo je pala i definitivna odluka da napravimo TRUS!.

A ime? Nedostaje na kraju slovo “t” da bi bilo “Povjerenje”. Ili je nešto drugo u pitanju?

Jelena Rusjan: Ne, TRUS! Umjesto “t” ili još jednog “s” na kraju imena imamo uskličnik! Ideja za ime benda dolazi iz stripovske ikonografije i nema nikakve veze sa primirjem, povjerenjem, vjerom, kartelom, nosačem, skelom… Kada smo, zbog prijavljivanja na Klubski Maraton morali na brzaka smisliti ime, krenula je zezancija… Tris, Tras, TRUS… hm… TRUS nam je dobro zazvučalo. Mene je asociralo na stipovski oblačić u kojem se onomatopejom, duhovito opisuju zvukovi udaraca (bang, splash, boom, pljas…). Predložila sam da ‘trus’ treba pisati  velikim slovima i sa obaveznim uskličnikom na kraju riječi. Sto mu gromova! Tisuću mi skalpova! Tako mi čukundede vrača! Karamba-Karambita! Darkwoodskih mi bubnjeva, to mora da je TRUS!, jelenskih mi rogova!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Om3QhBmFBdY[/youtube]

Zbog čije glazbe zvučite kako zvučite? Sonic Youth? Babes In Toyland? Američki indie 90-ih?

Boštjan Simon: Sonic Youth definitivno, a pripisuju nam i nostalgično flertovanje sa alternativnim zvukom 90-ih. Svako od članova benda TRUS! ima svoj naramak različitih uticaja, ka kojem gravitira i njegov zvuk. Od suvremene američke muzike obožavamo kompozicije Deerhoof, kao i plasiranje tj. upotrebu elektronike u klasičnom song formatu kod Animal Collective.

Osim “Banana Splita” s Kleemarom koje su diskografski ostanci TRUS!-a?

Jelena Rusjan: Naš prvi album “First Step” izdali smo u ožujku 2013., koji je bio te iste godine izabran za najbolji domaći album po izboru muzičke redakcije Radio Študenta. Ali ima još zanimljivija priča oko našeg prvijenca. Album “First Step” je zamišljen kao eksperiment koji isključuje klasičan nosač zvuka. Kratko i jasno; odlučili smo se da naš prvi korak bude radikalan! Koristeći internet, putem besplatnog downloada svoju muziku učinili smo dostupnu svima. Ali u TRUS!-u razmišljamo i o vizualnoj strani našeg eksperimenta. Odlučili smo da zajedno sa Zagrebačkim undreground strip kolektivom Komikaze napravimo javni poziv stripašima, ilustratorima, dizajnerima i ostalim vizualnim umjetnicima, da u vidu stripa ili crteža pošalju svoje asocijacije, bilo na našu muziku, tekstove naših pjesama ili na samo ime TRUS!. Stiglo je neočekivano puno radova iz cijele Evrope, od kojih smo zajedno sa Komikazama i neovisnim izdavačkim kućama Moonlee Records i Založba Radio Študent, izabrali 14 radova od 12 umjetnika i sastavili mini strip album, koji zajedno sa majcom, torbom ili maramom čine naš prvi “First Step” paketić. Jako smo zadovoljni kako je sve ispalo ali smo i shvatili da publika na koncertima, koja bi posle svirke došla do stola gdje smo prodavali naš DIY paketić i htela podržati bend kupovinom CD-ja ili gramofonske ploče, je bivala ljuta jer je na stolu mogla naći sve i svašta osim bilo kakvog nosača zvuka. Prokletsvo drugog albuma odlučili smo razbiti što prije, tako da smo još iste godine udružili snage sa Kleemarom, elektronskim producentom i muzičarom iz Murske Sobote, sa kojim smo u prosincu 2013. izdali zajednički album “Banana Split” za Moonlee Records i God Bless This Mess, ali ovaj put, naučeni lekcijom, na gramofonskoj ploči. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X