U Puli otvoreno Malo rimsko kazalište – pozornica stara 2.000 godina ponovno u izvornoj funkciji

Svečanost programa obuhvatila je i dokumentarni film s brojnim poznatim licima koji su govorili o važnosti Malog rimskog kazališta, a emotivan nastup operne pjevačice Josipe Bilić publika je nagradila dugačkim pljeskom.

Otvorenja Malog rimskog kazališta u Puli (Foto: promo)

Inauguracija prepunog Malog rimskog kazališta prošla je u znaku raskošne audiovizualne posvete Gradu Puli i ključnim osobama i događajima koji su obilježili njezinu povijest. Glazbeno – scenski spektakl u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića istaknuo je ključne trenutke pulske povijesti – od antike pa sve do moderne Pule, a publika je gromoglasnim pljeskom nagradila dio scenske izvedbe posvećen Uljaniku. Svečanost otvorenja započela je još jednom posvetom – pulskom opernom skladatelju i maestru Antoniu Smaregli. Njegovu skladbu “Salve Regina” izveo je Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod dirigentskom palicom maestra Domenika Briškog.

Uz brojne uglednike, kulturnjake i druge uvažene goste, na svečano otvorenje Malog rimskog kazališta stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je u svom govoru istaknula kako je Malo rimsko kazalište “još jedan obnovljeni dragulj naše bogate kulturne baštine kojeg smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije“. Dodala je i kako je kompleksna obnova Malog rimskog kazališta najveće pojedinačno ulaganje u kulturnu baštinu u mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Projekt obnove Malog rimskog kazališta vrijedan je 3,3 milijuna eura, a sufinancirali su ga Ministarstvo kulture i medija, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), odnosno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te sam Arheološki muzej Istre koji formalno upravlja ovim jedinim sačuvanim rimskim kazalištem u Hrvatskoj.

Dragan Jelić, vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU-a, na svečanosti otvorenja istaknuo je kako je Malo rimsko kazalište tek jedan od projekata koji se u Istri obnovio europskim sredstvima.

Otvorenja Malog rimskog kazališta u Puli (Foto: promo)

“Samo s Istarskom županijom trenutačno surađujemo na projektima vrijednim više od 135 milijuna eura, dok s Gradom Pulom imamo ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura. Kad se ubroje druga provedbena tijela i fondovi Europske unije te novac iz državnog proračuna, možemo reći da su Grad Pula i Istarska županija visoko na ljestvici korištenja EU fondova za projekte revitalizacije kulturne baštine, ali i one vezane za socijalnu, zdravstvenu i prometnu infrastrukturu, zapravo svega onoga što može podići kvalitetu života“,  rekao je Jelić.

Nakon godina zapuštenosti, pozornici staroj 2000 godina konačno je vraćena njezina izvorna funkcija, a kao i nekad u antičko doba, Malo rimsko kazalište odsad će biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika.

“Vjerujem kako je ovo početak jedne lijepe priče na mjestu koje će nas u budućnosti spajati u pjesmi, kreativnosti, kritičkom promišljanju, otvorenosti i uključivosti“, rekao je u svom govoru Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Darko Komšo na otvoprenju Malog rimskog kazališta u Puli (Foto: promo)

Publici se u petak obratio i autor projekta rekonstrukcije Malog rimskog kazališta, arhitekt Emil Jurcan koji je za ovaj projekt nagrađen na Piranskim danima arhitekture, a novo obnovljeno Malo rimsko kazalište je nominirano i za arhitektonsku nagradu “Bernardo Bernardi”.

Na inauguraciji pozornice Malog rimskog kazališta govorio je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić: “Grad Pula je svjetski grad i vjerujem da će cijela priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati”.

Svečanost programa obuhvatila je nastupe harfistice Veronike Ćiković, mezzosopranistice Martine Menegoni i tenora Josipa Krajačića, zatim glumaca Petre Blašković, Luke Mihovilovića i Rade Radolovića. Glazbenik i skladatelj Matej Meštrović za ovu je prigodu skladao glazbu koja se uživo izvela, a emotivan nastup operne pjevačice Josipe Bilić publika je nagradila dugačkim pljeskom.

Svečanost otvorenja Malog rimskog kazališta nastavljena je i u subotu, 6. svibnja, besplatnim koncertom Perpetuum Jazzile, jedne od najpoznatijih vokalnih grupa na svijetu. Program ostalih izvedbi na pozornici Malog rimskog kazališta bit će poznat uskoro.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X