U Rijeci najavljena izložba ‘Mali princ: Putovanje’ – izložba za velike i male

Izložba će biti otvorena za javnost od 25. ožujka u Rijeci, u zgradi Exportdrvo.

‘Mali princ: Putovanje’

Mali princ jedna je doista posebna knjiga. Čitajući ju ne možemo biti baš sigurni je li ju autor namijenio djeci ili odraslima, ili možda odraslima koji nisu zaboravili kako je biti dijete ili baš djeci koja tumače stvari odraslima.

„Danas je Mali princ jedno od najprevođenijih književnih djela, a toj poprilično velikoj brojci prijevoda i edicija u prosincu 2020. pridružio se i RTL objavivši audio knjigu. Početkom iduće godine prvi začetci ideje o izložbi bili su kreirani, a negdje na proljeće započela je konkretnija razrada ideje”, izjavile su voditeljice projekta Zorana Kličković Kanaet i Pavla Miličić.

O Malom princu mnogo se pisalo, brojne i različite interpretacije postoje. Zapravo, svaki čitatelj ima svoju vlastitu interpretaciju i sjećanje na tu knjigu i lika, i upravo u tome leži i ljepota ove knjige, ali i vrlo težak zadatak za onoga tko se odlučiti napraviti bilo kakav oblik uprizorenja.

„Cilj je bila izložba koja se postavom odmiče od već standardnih načina prikazivanja Malog princa, a projektni zadatak bio je roman transkodirati u izložbu koja je istovremeno i za djecu i za odrasle. Ono što trebamo naglasiti je da izložbeni projekt nije ekranizacija knjige već njezina interpretacija. Željeli smo prostor izložbe definirati kao prostor putovanja, prostor za istraživanje i sudjelovanje, ne samo promatranje”, izjavili su autori koncepta arhitektica Ida Križaj Leko, dizajneri Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić, te kustosica Morana Matković.

Baš kako priča teče u knjizi, tako i u ovoj jedinstvenoj izložbi svaki posjetitelj kreće na put sa svog planeta, obilazi asteroide na kojima sreće različite likove i u konačnici se „vraća doma”, na svoj planet – Zemlju. Što će sve otkriti ili naučiti na tom putovanju, odlučit će mašta svakog posjetitelja, a to je ujedno i najveća vrijednost, kako knjige „Mali princ”, tako i ovog putovanja kroz magičan svijet inspiriran najvećom pričom ikad ispričanom.

Izložba će biti otvorena za javnost od 25.3.2022. u Rijeci, u zgradi Exportdrvo. Izložba ostaje otvorena do 25.6.2022. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X