Udar na kulturni program SC-a, nezakonito smijenjena voditeljica kulture Nataša Rajković

Sanacijsko vijeće Studentskog centra u ponedjeljak je smijenilo voditeljicu kulture SC-a Natašu Rajković, po ocjeni Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, na nelegalan i nezakonit način, te joj ponudilo nižerangirano radno mjesto, što je ujedno i novi udar na SC kao središnje gradsko mjesto za kulturu mladih.

  •  
  •  
Nataša Rajković (Izvor: Teatar.hr)

Kako je o svemu temeljito izvještavao portal Teatar.hr, Sanacijsko vijeće kao da radi na brisanju Studentskog centra s dosadašnje kulturne karte grada. U lipnju 2017. je tako bila donesena odluka da kultura prestaje biti temeljna djelatnost SC-a, zbog čega je tada sindikat tražio hitan sastanak u vladi, jer je tom odlukom jedna kulturna institucija s šezdesetogodišnjim stažom i ugledom postala ništa drugo do li ‘služba’. Teatar.hr je slijedom događaja u siječnju ove godine nedvosmisleno naveo kako je redatelj Jakov Sedlar došao u poziciju da odlučuje što Teatar &TD (koji djeluje u sklopu SC-a) smije, a što ne, da bi u konačnici kulminacija jednogodišnjeg konflikta došla kroz smjenu Nataše Rajković s mjesta voditeljice Kulture Studentskog centra i to baš u trenutku same špice godišnjih odmora.

Rajković, koja će krenuti u sudsku borbu, nije komentirala smjenu. Na njeno mjesto je postavljen Davor Šišmanović koji je do sada bio voditelj multimedijalnog programa Kulture SC-a. Nataši Rajković je ponuđeno njegovo radno mjesto.

Do sada je bio jak sukob između Sanacijskog vijeća i Kulture promjene, tj. programa koji je nudio, po mišljenju ovog portala izuzetan avangardni i edukativni sadržaj u ovom gradu i to u puno puta besplatan i time otvoren i pristupačan zainteresiranima. No za Sanacijsko vijeće, na čijem čelu je Mirko Bošnjak, je taj program smatrao nerazumljivim i previše avangardnim (što god to trebalo značiti). Nadalje, Bošnjak je zahtijevao financijsku samoodrživost tih programa. S Natašom Rajković na čelu, Kultura SC-a je pak bila iznimno uspješna i u povlačenju sredstava iz EU, no Bošnjaku se s druge strane nije sviđalo kako se taj novac raspoređuje, iako je svakome tko je sudjelovao u natječajima za povlačenje sredstava jasno da se dobivena sredstva moraju trošiti točno za ono za što su i ostvarena. T-Portal tako piše, da je sanacijski upravitelj čak htio i prijaviti Kulturu promjene za nelegalno pranje novca, no od toga je odustao i očigledno se zadovoljio time što je zabranio Kulturi promjene korištenje renoviranog Francuskog paviljona u dvorištu SC-a za kulturne aktivnosti za građane.

Lada Čikara, predstavnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi iz podružnice SC-a za T-Portal je izjavila kako je smjena Nataše Rajković nezakonita i nelegalna, jer ona ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, da nema mandat dužnosnice, te stoga ne može ni biti razriješena s dužnosti od strane Sanacijskog vijeća. Sanacijski upravitelj Studentskog centra Mirko Bošnjako se nije izjasino u medijima po ovom pitanju.

Smjena Nataše Rajković se također dogodila u izuzetno značajnom trenutku, općenito za sve kulturne institucije. Naime, ljeto je itekako važan radni period. I sada su u tijeku natječaji za programe kulture Grada Zagreba i Ministarstva kulture na koje se prijavljuju programi za iduću godinu. Činiti bilo kakve nagle strukturne promjene tijekom ljeta za svaku kulturnu instituciju bi značilo da pili granu na kojoj sjedi. Stoga, može li se odluka Sanacijskog vijeća o smjenjivanju voditeljice Kulture SC-a smatrati odlukom koja će prekinuti dotok sredstava za kulturni program u Studentskom centru, zaključite sami.

U međuvremenu je jučer povodom smjene Nataše Rajković, režiser i glumac Miran Kurspahić objavio otvoreno pismo premijeru Plenkoviću i ministricama Obuljen Koržinek i Divjak na portalu Teatar.hr, koji dakako tamo možete pročitati u cijelosti i potpisati ga ako se slažete s izrečenim u njemu.

Pročitajte Kurspahićevo pismo i dajte podršku Kulturi promjene

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X