Vraća se Zagreb Jazz Festival – vrhunski jazz i afro-rock groove iz Malija

Nakon pauze od 2014. godine, u Zagreb se u velikom stilu vraća Zagreb Jazz Festival (Jazzg). Ovogodišnje, 11. izdanje Festivala, u Zagreb dovodi najbolje od recentnog svjetskog jazza, ali i dašak afro-rock groovea iz Malija.

Bassekou Kouyate & Ngoni ba (Foto: Thomas Dorn)

U Tvornici kulture 17. studenoga, u 21 sat, nastupa Bassekou Kouyate & Ngoni Ba. Nakon toga slijede tri vrhunska jazz koncerta u dvorani Blagoje Bersa u Muzičkoj akademiji u Zagrebu s početkom u 19:30 sati.

22. studenoga nastupaju Vijay Iyer & Wadada Leo Smith, 24. studenoga Aaron Diehl Trio, a 25. studenoga Omer Avital i njegov kvintet Qantar.

Bassekou je prozvan ‘afričkom inačicom Jimija Hendrixa’, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Virtuoz na ngoniju, tradicionalnom afričkom žičanom instrumentu, sličnom lutnji, izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Bassekou Kouyate, bio je nominiran za Grammy i ima nekoliko BBC-jevih nagrada i suradnji s kremom svjetske glazbe (Youssou N’Dour, Ali Farka Toure, Bela Fleck, The Kronos Quartet, Taj Mahal, Damon Albarn).

Vijay Iyer je slavni američki glazbenik indijskog porijekla koji je diplomirao i matematiku i fiziku na Sveučilištu Yale. Doktorirao je tehnologiju i umjetnost na sveučilištu Kalifornija, dobitnik je ugledne nagrade MacArthur “Genius” i redovni je professor na Harvardu. Proglašen je jednim od 50 najutjecajnijihIndijaca na svijetu.

Omer Avital Qantar (Foto: Promo)

Godine 2018. je proglašen najboljim jazz pijanistom na svijetu i umjetnikom godine u Americi, a u Zagrebu nastupa 22.11. u duetu s legendarnim trubačem Leom Wadada Smithom, jednim od najcjenjenijih kreativnih umjetnika našeg doba zbog sviranja i svojih skladbi.
Pijanista Aarona Diehla smatraju jednim od najboljih interpreta “Velike američke pjesmarice” – izvodio je skladbe Georgea Gershwina s newyorškom i losanđeleskom filharmonijom, surađivao s legendarnim glazbenicima od Bennyja Golsona do Philipa Glassa.

New York Times ga opisuje kao pametnog mladog pijanista istančana ukusa koji drži do tradicije jazza, a njegove izvedbe proglašava melodično preciznima, harmonijski znalačkima i elegantno suzdržanima.

Među mnogim novim talentiranim izraelskim glazbenicima na svjetskoj jazz sceni, kontrabasist i skladatelj Omer Avital se izdvaja od ostalih. Izraelski glazbenik od 1992. živi u New Yorku, nazivaju ga izraelskim Charlesom Mingusom. Omer Avital, “avatar glazbenog multirječnika” svirao je već u Hrvatskoj s velikanima Joshuom Redmanom i Anat Cohen. Na njegovom glazbenom putovanju provest će nas kroz sve ono što ga inspirira – od hardcore jazza, izraelske baštine, sjevernoafričkih ritmova i bliskoistočnih skala. Zagreb Jazz Festival ove godine obilježava 15 godina postojanja. Osnovan je 2005., a u ovih 15 godina u Zagreb doveo je ne samo najbolje jazz glazbenike već i ikone glazbe 20. stoljeća (Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter).

Na više od 120 održanih koncerata, dolazili su ljubitelji jazza iz Ljubljane, Maribora, Pule, Rijeke, Sarajeva, Skoplja, Beograda, Budimpešte, Osijeka….Zanimljivo je napomenuti da je u sklopu Zagreb Jazz Festivala (JAZZG) organizirano i 5 posebnih festivala – All Woman Jazz Festival i Jazzarela, na kojima su nastupale isključivo jazz glazbenice. Zagreb je imao privilegiju i čast slušati najveće od najvećih jazz umjetnica: Dee Dee Bridgewater, Cassandru Wilson, Anat Cohen, Esperanzu Spalding. Ono što je također bitno, organizacija Zagreb jazz festivala, prijem publike, baš kao i gradovi u kojima su održani koncerti, oduševili su i glazbenike pa je Zagreb postao itekako prepoznatljiv među svjetskim jazz glazbenicima.

“Naša politika pri organiziranju koncerata je izvrsnost te smo u Zagreb dovodili isključivo samo najbolje jazz umjetnike i od toga nikada nismo odustali. Teško je nabrojati sve te velike umjetnike, o čijim se se koncertima još i danas priča. Evo nekih: McCoy Tyner, Pat Metheny, Brad Mehldau, Branford Marsalis, Dave Holand, Archie Shepp, Pharoah Sanders….”, ističe organizator Festivala Dražen Kokanović.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X