Ane Paška objavila je akustičnu live verziju autorske pjesme ‘Stara dama’

Nakon nedavno objavljenog autorskog egzotičnog filmskog spota za pjesmu ‘Palmin put’, svestrana umjetnica Ane Paška objavila je akustičnu live verziju autorske pjesme ‘Stara dama’.

Ane Paška (Foto: Kaja Zulin)

Poznata po svom autentičnom vokalnom i vizualnom izričaju, ova umjetnica otvara nova kreativna polja za komunikaciju s publikom, kako svojim nastupima tako i svojim tekstovima, glazbom i spotovima koje sama režira i montira.

„Pjesma ‘Stara dama’ inspirirana je istinitom pričom o ženi iz Paga koja je umrla zbog siromaštva s obzirom da nije imala novac za liječenje bolesti iako je bila snažnog i vedrog duha, koji nažalost nije uspio iscijeliti tijelo. Nastala prije dosta godina kao fragment i vapaj, pjesma je „oživjela“ na mojim ‘improvizijama’ i postala svojevrsni ritual zatvaranja istih. Specifična je po tome što vibrira unutar jednog akorda i otvara puno prostora za vokalnu igru i improvizaciju u koju se rado bacam pri svakoj izvedbi. Iako je čujem kao glazbeno kompleksniju kompoziciju i rado bih je jednog dana snimila s brojnijim instrumentima, ova verzija mi je posebno draga zbog jednostavnosti i sirovosti kojom odiše“, objasnila je Ane Paška.

Diplomirana dramaturginja zagrebačke ADU, Ane Paškanastavila je studij filma i videa na splitskom UMAS-u, surađivala s nezavisnim kazalištem Playdrama te splitskim Kazalištem mladih, a osim toga jedna je od osnivačica prvog profesionalnog otočkog kazališta u Hrvatskoj, Kazalište BESA, sa sjedištem u Visu. Od 2014. intenzivno se posvetila autorskom radu multidimenzionalne prirode, tako da je uz svoje dvije glazbene predstave Slikovnica od pidžame i JaMajkaDream objavila i dvije knjige istoimenih naziva, knjige poezije popraćene vlastitim ilustracijama. Od 2018. godine diljem Hrvatske uspješno izvodi svoj poetsko-glazbeni performance “Improvizije’.

„Trenutno sam se posvetila stvaranju muzičkog filbumai pronalaženju načina kako povezati svoje tekstove, glazbu i izvedbu kroz medij filma, odnosno videa. Ne zanima me proizvodnja već kreacija, a to podrazumijeva proces i put ulaženja u nepoznato. Takva vrsta povjerenja koju dobivam i od svojih suradnika, odnosno prijatelja koji su spremni sa mnom otići na put stvaranja ne znajući gdje ih vodim, a pritom stvarati intuitivno, velika je odgovornost, istovremeno i velika sloboda koju želim zadržati i kojoj kroz svoju kreaciju želim reći jedno veliko HVALA; zahvaljujući tom osjećaju imam priliku spoznati u kojoj mjeri i na koje sve načine mogu biti žena, odnosno čovjek“, zaključuju ova svestrana umjetnica.

“Stara dama” snimana je u Klubu Kocka u Splitu. Uz Anu Pašku drugu gitaru svira Marin Buljanovića violinu Maša Ljotić Plichta. Miks zvuka radio je Eugen Jeličić. Snimatelji su Kaja Zulin i Ante Majić, te producentica Marijana Radoš.

Anu Pašku i njene “Improvizije” imate priliku pogledati 31. svibnja u 20 sati u Gradskom kazalištu mladih u Splitu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X