Barry Gibb ‘Greenfields: The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1)’ – country Bee Gees

Neki od najvećih hitova iz pjesmarice Bee Geesa izvedeni u duetima sa zvijezdama country i alt-country provenijencije.

Barry Gibb “Greenfields: The Gibb Brothers Songbook (Vol. 1)”

Bee Gees su bend iza kojih je ostala jedna od najuspješnijih pjesmarica u povijesti popularne glazbe. Izmeđušezdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća stvorili su hitove koji su obilježili više od jedne glazbene ere, a jedini preživjeli od trojice braće koja su činila bend, Barry Gibb, nastavio je kao u tvornici proizvoditi hitove za brojne druge izvođače. U uvodnim danima 2021. godine, Barry se ipak vraća u prošlost i ponovno vadi hitove iz repertora benda koji ga je proslavio te ih ponovno snima u obliku dueta s raznim izvođačima uglavnom country i alt-country provenijencije na albumu koji na pomalo ljigavoj naslovnici sa zalaskom (u stilu onih koji često prate razne motivirajuće citate na društvenim mrežama) uz naziv “Greenfields” nosi i podnaslov “The Gibb Brothers’ Songbook (Vol. 1)” što jasno sugerira da će u slučaju uspjeha ploče vjerojatno uslijediti i neka buduća izdanja.

Premda je u izboru materijala za ovaj album hrabro posegnuo za brojnim hitovima koji se nedvojbeno mogu nazvati najvećima u karijeri Bee Geesa, ipak je riječ o sastavu koji ih je nagomilao i više nego dovljno za barem nekoliko nadolazećih. Ploču tako otvara “I’ve Gotta Get A Message To You” u duetu sa Keithom Urbanom, predstavnikom srednje generacije srednjostrujaške country scene i već je ovdje prilično jasno kako će se ostatak priče rasplesti. Riječ je o snažnim pjesmama i melodijama koje su duboko ukorijenjene u uši svakoga tko je slušao radijske postaje u posljednjih pola stoljeća kojima novi duetski aranžmani nimalo ne škode, ali ni ne donose bilo kakav značajniji plus u odnosu na izvorne verzije.

Pjesma koja se opire ovoj generalizaciji jest “Words of a Fool” izvorno napisana za Gibbov samostalni album koji je trebao izići sredimom osamdesetih. Na njoj se Barryju pridružuje hvaljeni alt-country kantautor Jason Isbell servirajući nam jedinu nepoznanicu seta od dvanaest pjesama. Pjevačica Brandi Carile generacijski i zvukom bliska Isbellu pridružuje se na lijepoj izvedbi hita iz sedamdesetih “Run To Me”, dok starija kolegica Alisson Krauss izvodi “Too Much Heaven”, jedan od šest uzastopnih hitova s vrha ljestvice koje je bend zaredao u drugoj polovici tog desetljeća.

Grupa Little Big Town pojavljuje se na dvije pjesme, “Lonely Days” te megahitu “How Deep Is Your Love” na kojem u novoj verziji akustičnu gitaru provjereno majstorski svira velikan Tommy Emmanuel. Dva pojavljivanja ima i Jay Buchanan poznat kao glavni vokal rock sastava Rival Sons. Njega ćemo čuti na “Jive Talkin'” izvorno s ploče “Main Course” koju ovdje pjeva s Miranda Lambert, te “To Love Somebody”, premda se ni jedna od ove dvije pjesme nije proslavila u novim aranžmanima.

U uspješniji materijal svakako valja ubrojiti “Words” u duetu s legendarnom kantautoricom Dolly Parton koja se u posljednje vrijeme pretvorila u jednu od vodećih celebrity heroina novog stoljeća, a ne zaostaje mnogo ni suradnja sa Sheryl Crow “How Can You Mend A Broken Heart” prema kojoj je nazvan i nedavni odličan HBO-ov dokumentarac o braći Gibb koji ovom prilikom ponovno preporučamo. Kraj albuma je rezerviran za “Rest Your Love On Me” s Olivijom Newton-John te “Butterfly” koju s Barryjem izvode Gillian Welch i njezin partner David Rawlings.

“Greenfields” još jednom dokazuje kako kvalitetna pop pjesma, što je odrednica u koju se većina repertoara Bee Geesa neupitno ubraja, može djelovati jednako prirodno u country i folk aranžmanima kao i u bilo kojem drugom okruženju. Ako će uslijediti i budući nastavci niza na što naslov upućuje, ne bi bilo zgorega da oni istražuju neke druge smjerove u glazbi jer bi rezultat bio svakako vrijedan istraživanja. Dotad slobodno dajte priliku prvom izdanju koje, ako i ne oduševljava, onda barem donosi dovoljno ugode da ga se ne treba zaobići.

Ocjena: 7/10

(Capitol Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X