Britanska funta kao gramofonska igla

Nova novčanica od 5 funta napravljena je od plastičnog polimera i gotovo je neuništiva čak i u slučaju požara.

Nova novčanica od 5 funti kao gramofonska igla (Izvor: Youtube)
Nova novčanica od 5 funti kao gramofonska igla (Izvor: Youtube)

Otkriveno je da bi nova novčanica od 5 funta mogla opstati u vremenu i koristiti se za još ponešto osim kao platežno sredstvo. Naime, norfolški je multimedijalni umjetnik Michael Ridge otkrio kako se može koristiti i kao primitivna gramofonska igla.

Ovaj je umjetnik sebi uzeo u zadatak zamijeniti gramofonsku iglu, te je tako već ranije uspio upogoniti vinil da svira koristeći riblju kost, ptičju lubanju, tortilju čips i kaktus.

“Shvatio sam da su rubovi nove plastične novčanice od £5 pilično oštri i kao takvi potencijalno dobri za sviranje vinilnih ploča. Postava je vrlo jednostavna: kontaktni mikrofon je u pozadini i prikuplja pojačava muziku, a mikrofon je spojen na malo gitarsko pojačalo”, objasnio je Ridge, koji je istu stvar pokušao izvesti i sa starom novčanicom, što je i uspio na trenutak ali uz puno presavijanja.

Oni koji žele sami eksperimentirati s ovim otkrićem moraju imati na umu da će ploča sigurno biti uništena, te im stoga Ridge poručuje da koriste ploče do kojih im nije stalo.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X