Članovi obitelji proglasili Nadeždu Tolokonjikovu nestalom

Nadežda Tolokonjikova, članica ruskog benda Pussy Riot koja je na odsluženju zatvorske kazne je po tvrdnjama članova njene obitelji nestala.

Nadežda Tolokonjikova (Foto: Denis Bochkarev/Wikipedia)

Članovi obitelji Nadežde Tolokonjikove tvrde kako je nestala nakon preseljenja iz jednog u drugi zatvor prije više od deset dana. Njen otac i muž tvrde kako su posljednji put za njenu lokaciju znali 21. listopada. „Nitko ništa ne zna. Nema dokaza da je živa, ne znamo ni njeno zdravstveno stanje. Je li bolesna? Je li pretučena?“, izjavljuje njen otac Andrej Tolokonjikov.

Njen muž Petja Verzilov dodaje: „Mislimo da je preseljena u neki od većih gradova. Čini se da im je dosta njenog prosvjedovanja. To je ustvari jedni način da je kazne – odsjecimo je od vanjskog svijeta.“

Posljednje što se zna o Nadedži jest da je bila prekinula devetodnevni štrajk glađu, nakon što je preseljena u zatvor na Altaju, a započela ga je kako bi prosvjedovala protiv nehumanih radnih uvjeta u toj ruskoj kaznionici br.14. Ruske vlasti su tada odbile istražiti navodne prijetnje članici Pussy Riota od strane zamjenika upravitelja zatvora, a lokalni istražni odbor Mordovije je tvrdio kako nisu otkriveni nikakvi dokazi o krivom postupanju prema zatvorenici.

U svom otvorenom pismu Tolokonjikova je napisala kako je zatražila od potpukovnika Kuprianova da dopusti njoj i ostalim zatvorenicima osam sati spavanja, da bi nakon toga od istog dobila prijetnje. Napisala je: „Pričali smo o smanjenju radnog dana sa 16 na 12 sati.“  „Dobro, od ponedjeljka će kažnjenici raditi samo 8 sati“ , na što je ona komentirala da je znala da je u pitanju zamka jer je nemoguće u 8 sati ispuniti dnevnu kvotu koja se traži od zatvorenika zbog čega će svi sigurno biti grupno kažnjeni. „Ako bilo tko kaže da ti stojiš iza ovoga, više se nećeš moći žaliti. Na onom svijetu se nemaš nikome žaliti“, priprijetio joj je potpukovnik.

Tolkonjikova i Marija Aljohina kažnjene su dvogodišjom zatvorskom kaznom pod optužbom za širenje vjerske mržnje, nakon preformancea u pravoslavnoj crkvi u Moskvi. Osuđene su u kolovozu 2012. a u međuvremenu je članica Pussy Riota Jekaterini Samutsjevič puštena iz zatvora.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X