Dijelimo 2×2 ulaznice za koncert Kayhana Kalhora i Erdala Erzincana na 13. Jazzg

U u kazalištu Kerempuh 9. 11. u 20 sati.

Kayhan Kalhor (foto: Tasnim News Agency/Wikipedia)

Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan u kazalištu Kerempuh 9. 11. u 20 sati. Kayhan Kalhor međunarodno je priznati virtuoz na kamanchehu (gusle sa šiljcima) i kreativna snaga na današnjoj glazbenoj sceni. Zahvaljujući izvedbama tradicionalne perzijske glazbe, ali i brojnim glazbenim suradnjama ključan je popularizator perzijske glazbe na Zapadu.

Erdal Erzincan, učenik legendarnog Arifa Sağa, jedan je od najpoznatijih folk glazbenika svoje generacije u Turskoj. Nastupao je i podučavao diljem svijeta i osnovao Bağlama Music Academy u Istanbulu gdje vodi bağlama orkestar sastavljen od svojih učenika.

Ravno do dna dijeli 2×2 ulaznice. Lajkajte našu Facebook stranicu i odgovorite točno na pitanje: Tradicionalnu glazbu kojih kultura izvode Kalhor i Erzincan? Točne odgovore šaljite na [email protected], a pobjednike ćemo objaviti na dan koncerta do 12 h.

Zajedničke izvedbe Kalhora i Erzincana prožete su tradicionalnom glazbom njihovih kultura – Perzije (Iran) i Anatolije (Turska). Naime tradicije klasične glazbe Perzije i Otomanske Turske imaju mnogo toga zajedničkog. Dijele drevni modalni skladateljski sustav poznat kao maqam, a improvizacija igra konačnu ulogu u izvedbi. Isto tako, regionalna narodna glazba ovih dviju zemalja ima mnogo toga zajedničkog: sličnost instrumenata, tehnike sviranja koje se koriste za te instrumente i oštre vokalne tehnike koje su toliko zajedničke planinskim krajevima i koristili su ga pjevači diljem ovog golemog područja. Naime, u vokalnoj glazbi od arapskog svijeta do Irana i Indije, prateći instrumenti nastoje oponašati nijanse glasa, često ponavljajući melodijske fraze ili djelujući kao mostovi između strofa, no oni tu tradiciju tumače kroz instrumentalane izvedbe, što je znatno odstupanje od tradicije u objema kulturama u kojima se pjevač smatra vodećim. Iako je tradicionalno pjevana poezija sastavni dio gotovo sve bliskoistočne glazbe, u ovom slučaju poeziju prenosi zvuk instrumenata, a taj apstraktniji način prenošenja emocija i duhovnosti uvijek je bio prisutan u istočnjačkoj glazbi. Zato je njihova glazba duhovna i emocionalna, poput molitve, nastoji uvući slušatelja u njihov duhovni svijet u kojem se kao u transu isprepliću ekstatični ritmovi s raskošnim melodijskim frazama.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X