Podijelili smo 2×2 ulaznice za Princeovu basisticu Idu Nielsen

Nakon koncerta Ide Nielsen, publika može ostati na afteru, odnosno drugom programu u kojem također neće manjkati funka – na „Blackout Classics present Skratch Bastid (Toronto)“.

Ida Nielsen na Prokurativama (foto: Vedran Metelko)

Danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen dolazi na 14. Zagreb Jazz Festival. Međunarodno poznata glazbenica čijem talentu nije odolio ni slavni umjetnik Prince, nastupit će 21. listopada u Petom kupeu. Program počinje točno u 20 sati, a funk večer otvara hrvatski sekstet B´s FUNstallation.

Portal  Ravno do dna je podijelio dijeli 2×2 ulaznice. Točan odgovor na pitanje: U kojem je hrvatskom gradu Ida Nielsen nastupila ranije ove godine? glasi u Splitu, a dobitnici su Roko Brtivić i Marko Drnić. Ulaznice će im biti poslane na e-mail adrese.

Ida je s Princeom nastupala od 2010. pa skroz do njegove smrti 2016. Nakon toga se posvetila solo karijeri, ali ipak, osjeti se utjecaj njenog učitelja, old school funk & hip-hop, upečatljive melodije i puno basa. Suradnju s Princeom opisuje kao „veliki dar i najčarobnije glazbeno putovanje ikad, te iskustvo učenja koje se ne može ni zamisliti“.

Ida čak ima i bas sa svojim potpisom. Željela je, kaže, bas koji odgovara glazbi koju je svirala s Princeom, ali i njenoj glazbi. Kaže da je to u osnovi bas s lijepim rock i funk tonom sa sposobnošću da zvuči više old school i nekim dodatnim opcijama kada je u pitanju stvaranje različitih solo zvukova. U anketi utjecajne glazbene web stranice Music Radar za 2019., Ida Nilesen je uvrštena među deset najboljih basistica svijeta, uz kultne basiste kao što su Stanley Clarke i Victor Wooten.

Ida Kristine Nielsen, poznata i kao Bass Ida, Bassida ili Ida Funkhouser, rođena je 1975. u Danskoj. Počela je svirati bas gitaru kao šesnaestogodišnjakinja, 1998. je diplomirala električni bas na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Danskoj, a pažnju glazbene javnosti privukla je kao članica danskog pop rock benda Michael Learns to Rock i belgijske kultne grupe Zap Mama. Prvi album kao voditeljica sastava, “Marmelade”, objavila je 2008. godine.

Prekretnica u njezinoj karijeri dogodila se 2010. kada je dobila poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation. Osim toga, bila je članica Princeovog ženskog pratećeg benda 3rdeyegirl koji je pokrenut 2012., a u kojem je djelovala s američkom bubnjaricom Hannah Wellton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis. O suradnji s glazbenom legendom, Ida je rekla da je to za nju bilo čarobno glazbeno putovanje, ispunjenje najvećih snova iz djetinjstva, te svakako najveći dar koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla nemjerljivo. “Najvažnija stvar koju me Prince naučio je svirati svim srcem. Stalno!” izjavila je.

Ida je u solo karijeri objavila nekoliko albuma i često nastupa na koncertima i festivalima sa svojim bendom Funkbots. S njima će nastupiti u Zagrebu, a njihovu glazbu još opisuju i kao “visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja”.

B’s FUNstallation u Šibeniku (foto: Valerio Baranović)

Prije slavne basistice, nastupit će hrvatski sekstet B’s FUNstallation: Mario Bočić, tenor saksofon, Zvonimir Bajević, truba, krilnica, Davor Doležal, gitara, Luka Žužić, klavijature, trombon, Goran Rukavina, kontrabas, električna bas gitara i Borko Rupena, bubnjevi. Krajem prošle godine su objavili treći autorski album “Hold On” i proslavili 10 godina kontinuiranog djelovanja. Bio je nominiran u kategorijama nagrade Porin za najbolji album jazz glazbe i najbolju skladbu jazz glazbe.

Pod nazivom B’s FUNstallation (skraćenica od Baja’s) krije se šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. Zajednički projekt, u kojemu je kreativno ostvarivanje u potpunosti otvoreno i poticano od strane svakog njegovog kotačića, prirodno je izrastao na dugogodišnjem zajedničkom muziciraju i prijateljevanju u okviru HGM Jazz orkestra Zagreb. Kasnije su nastavili na zajedničkom profesionalnom putu u Jazz orkestru HRT-a, čiji su bili ili jesu većim dijelom stalni članovi.

Slijedom životnih i profesionalnih okolnosti koje vode mlade glazbenike, ali i glazbenog sazrijevanja („always keep the channel open”), ideja okupljanja manjeg, fleksibilnog izvođačkog sastava okrenutog istraživanju glazbenog izraza njegovih članova učinila se prirodnim slijedom stvari. Sudjelovanje svih članova u mnoštvu različitih projekata, te s dugim nizom glazbenika (Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, The Problems, Lasse Lindgren Big Constellation, The Bonebomb, Big band RTV Slovenija…) s kojima su članovi B’s FUNstallation surađivali i ostvarivali svoju glazbenu afirmaciju, ostavio je velik utjecaj i tragove. Njih kroz vlastite kompozicije pokušavaju sintetizirati u svoje viđenje stvari, pojava, osjećaja i situacija koje doživljavaju. Prvo veće inozemno gostovanje benda bila je dvotjedna turneja (9 koncerata) u Kini od 20.09. do 2.10. 2017. godine.

Band je tijekom 2015. promovirao svoj autorski album prvjenac Sixto na kojem se nalazi 8 kompozicija četvorice članova sastava. Na drugom albumu “Blue Line”, objavljenom krajem 2018. također se nalazi 8 kompozicija koje ponovno autorski potpisuju Bočić, Bajević, Hauser i Žužić. Treći autorski album pod nazivom “Hold On”, objavili su 2022. Bio je nominiran u kategorijama nagrade Porin za najbolji album jazz glazbe i najbolju skladbu jazz glazbe.

Nakon koncerta Ide Nielsen, publika može ostati na afteru, odnosno drugom programu u kojem također neće manjkati funka – na „Blackout Classics present Skratch Bastid (Toronto)“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X