Podijelili smo ulaznice za Laibach ‘Mi smo narod (Wir Sind Das Volk)’ u KD Vatroslav Lisinski

Grupa Laibach 2. travnja u Lisinskom predstavlja apolitično-politički mjuzikl prema motivima i stihovima njemačkoga dramatičara Heinera Müllera, koji će također u travnju biti objavljen na novom albumu istog naziva engleske etikete Mute. Ravno do dna dijeli 1×2 ulaznice.

Laibach (Foto: promo)

Kad čujemo riječ ‘nacija’, tada posegnemo za mjuziklom! (Laibach)

Ovaj poseban ‘mjuzikl’ ili mješavina koncerta i kazališta pokrenut je 2019. godine kada je grupa dobila poziv dramaturginje i redateljice Anje Quickert, voditeljice međunarodne udruge Heiner Müller Gesellschaft, koja je predložila sudjelovanje u predstavi ‘Wir sind das Volk’, prema dramskim i poetskim tekstovima velikog njemačkog suvremenika književnosti Heinera Müllera. Premijera ovog projekta održana je u kazalištu HAU u Berlinu (Hebbel am Ufer) 8. veljače 2020., nakon čega su uslijedile još dvije izvedbe prije nego što je epidemija obustavila projekt.

Za slovensku publiku grupa je kasnije pripremila slovensku verziju projekta kojom je krajem kolovoza 2021. otvorila Festival u Klagenfurtu i dva puta u rujnu rasprodala dvoranu Kina Šiške. U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Laibach će sada, zajedno s gostima, prvi puta u Hrvatskoj, tom predstavom uprizoriti nešto manje od dva sata “domoljubne zabave”. Iako se predstava u originalu odnosi na domoljublje temeljeno na njemačkoj književnosti, domoljubni je užitak univerzalan, stoga u showu uživaju ljudi svih nacija.

“Čim se pojavi riječ ‘Volk’ (narod, puk, nacija) postajem sumnjičav”, objasnio je Heiner Müller 1990. godine. “Ovo nije moja nacija. Vrlo sam dobro razumio zašto je Brecht uvijek inzistirao na riječi “puk” umjesto “nacija”. Naravno, slogan “Mi smo puk” ne funkcionira, uopće nema iskru.”

Prosvjedni skupovi koji su uzvikivali “Mi smo narod”, a potom se etablirali kao politički subjekt 1989. godine, kada je srušen Berlinski zid, tada nisu zvučali neopravdano. Od tada je pojam “Volk /narod” doživio duboke političke promjene – ne samo u Njemačkoj, već i cijeloj Europi, Sjedinjenim Državama i svijetu. Etnički potencijal “nacije” ponovno je razotkriven, što ga čini instrumentom nacionalističke i rasističke isključenosti, a danas ovaj moto predstavlja pravednu težinu širokih ljudskih masa, “kojima je dosta”. U svojevrsnoj globalnoj regresiji, populisti (desni, ali i lijevi) ujedinili su se u fantazmu etničke, društvene, kulturne ili vjerske ‘homogene’ heterogenosti.

Projekt “Mi smo nacija” (Wir sind das Volk) konačno okuplja ono što se davno trebalo dogoditi: Laibach i njemački dramatičar i pjesnik Heiner Müller zajedno.
Mit o naciji ne može biti pokopan sve dok duhovi potkopavaju njegove temelje.

“Dijalog s mrtvima ne smije biti prekinut sve dok se ne otkrije koji dio budućnosti je pokopan s njima.”

Dakle, dobrodošli u ponor nacije!

Anja Quickertkd

Cijena ulaznice: 200, 250 i 300 kuna.

Točan odgovor na pitanje: Kako se zove mjuzikl koji će Laibach izvesti u KD Vatroslav Lisinski? glasi: Wir Sind Das Volk.

Dvije ulaznice dobila je Branimira Jakušić. Dobitnicu ulaznice čekaju na blagajni uz predočenje osobne iskaznice. Covid potvrta nije potrebna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X