Podijelili smo ulaznice za Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley u Puli

Portal Ravno do dna svoje čitatelje nagrađuje s 2×2 ulaznice za ovaj nastup.

Nocturnal Four (foto: Promo)

Jazz koncertom Ratko Zjača Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley), 25. srpnja u INK Pula završava 4. Backstage Live Pula Festival. Portal Ravno do dna podijelio je s 2×2 ulaznice za ovaj nastup. Točan odgovor na pitanje koji instrument svira John Riley u sastavu Ratko Zjača Nocturnal Four glasi: bubanj.

Ulaznice su osvojile: Dina Božac i Melita Mateljan i mogu ih podići na blagajni INK-a prije koncerta.

Nagrađivani gitarist i skladatelj Ratko Zjača objavio je 16 hvaljenih albuma, desetljećima živi i djeluje u Nizozemskoj, jedan je od naših najvažnijih jazz glazbenika baš kao i jedan od najvažnijih hrvatskih predstavnika na svjetskoj jazz sceni. U Puli će nastupiti s također vrhunskim glazbenicima koji su stasali pod utjecajem velikih jazz glazbenika, a s mnogima od njih su i svirali – bubnjar John Riley, pijanist i orguljaš Renato Chicco te saksofnist Stefano Bedetti.

Glazbenici se vesele dolasku u Pulu, a za Ratka Zjaču je to prvi put nakon više od 12 godina. Na koncertu u Puli će predstaviti kompozicije s prva dva albuma Nocturnal Four (“Life on Earth” i “Light in the World”), ali i nekoliko novih s budućeg albuma: „Nocturnal Four je kvartet koji sam osmislio na osnovi mojih najranijih iskustava s glazbom grupa koje su imale isti lineup – gitara, orgulje, saxofon i bubnjevekoje sam slušao danonoćno kao klinac. Želio sam biti bubnjar, a mnogo puta sam već rekao da je bubanjar za mene centar glazbe jer se sva glazbena gravitacija vrti oko bubnjara (dinamika, sound, groove …) i zato su na svakom albumu zastupljeni velikani bubnjeva – na prvom Antonio Sanchez a na drugom John Riley“, kaže Ratko Zjača.

John Riley je, kaže, glazbenik koji ima ogromno iskustvo, znanje i prilagodljivost. „Ono što najviše cijenim kod glazbenika je da zna slušati kada svira i da svira ono što glazba traži da se svira, a to John ima i zato nije čudo da je svirao sa Stanom Getzom, Johnom Scofieldom, Milesom Davisom. S The Vanguard Jazz Orchestrom je svirao skoro svakog ponedeljka u najpoznatijem jazz klubu na planeti – Village Vanguard jazz klubu. Mnogi ne znaju da ga je čak i Frank Zappa zvao na audiciju da dođe svirati s njegovim bendom“.

Orguljaš i pijanist Renato Chicco je, ističe, glazbenik koji je centar harmonije kvarteta i koji je sposoban kreirati u svakoj mogućoj glazbenoj situaciji, a takvih glazbenika je jako malo. Za saksofonista Stefana Bedettija koji je saksofon sam naučio svirati s 14 godina, kaže da je glazbenik koji ima nevjerojatnu energiju, glazbenu lucidnost i otvorenost.

Ratko Zjača je bio nominiran u kategorijama najboljeg gitarista i glazbenika za južnoamerički El Intruso New Creative Music Criticts Poll Award u kojemu najpoznatiji svjetski kritičari biraju kreativne i osebujne glazbenike. Bilo je to prvi put da je hrvatski glazbenik bio nominiran za takvu nagradu u Južnoj Americi od strane svjetskih kritičara. Zjačini glazbeni partneri na koncertima i snimanjima abuma bili su mnogi slavni jazzisti: Reggie Workman, Al Foster, Randy Brecker, Steve Gadd, Jimmy Cobb, Gary Peacock, Adam Nussbaum, John Patitucci i Miroslav Vitous. Pri izboru suradnika bilo mu je važno da dolaze iz različitih kultunih sredina i da mogu donijeti nešto od svojih korijena, a ujedno da su svestrani glazbenici čije je stvaralaštvo univerzalno. Svjestan je da su njegovi glazbeni korijeni europski, ali je otvoren prema svim glazbenim stilovima, počevši od američkog jazza preko indijske klasične glazbe do rocka i europske klasične glazbe.

CD ” Don’t try this anymore” je osvojio Orpheus Award 2016 – najbolja talijanska produkcija jazz glazbe. Među nagradama koje je primio jest i ona HDS-a za za autorsko stvaralaštvo na području jazz glazbe 2019. godine. Nišville jazz Festival Organization mu je 2021. uručilo nagradu „European discography award“ za umjetnička ostvarenja u jazzu.

Koncert počinje u 21 sat, a ulaznice su u prodaji na blagajni INK i online.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X