Hornsman Coyote & Soulcraft ‘Safe Planet’ – beogradsko reggae vrelo

Hornsman Coyote & Soulcraft imaju novi album ‘Safe Planet’, objavljen kao zajedničko izdanje beogradske nezavisne izdavačke kuće Ammonite Records i zagrebačke nezavisne etikete PDV.

Hornsman Coyote & Soulcraft 'Safe Planet'
Hornsman Coyote & Soulcraft ‘Safe Planet’

„Safe Planet“ grupe Hornsman Coyote & Soulcraft svakako u ovom trenutku treba ubrojiti u nešto najkvalitetnije u roots reggae ladici ove regije. Nemanja Kojić alias Hornsman Coyote zapaženi je multiintrumentalist (s naglaskom na trombon), osnivač i frontment beogradske grupe Eyesburn, također je ostvario i značajne suradnje širokog spektra tijekom svoje karijere; od Soulflyja, preko Max Romea, Jah Masona i Lutan Fyaha do gostovanja reggae velikanu Lee Scratch Perryju na posljednjem album kao aranžer puhača.

Iz toga proizlazi da i „Safe Planet“ kao album donosi odličnu žanrovsku potkovanost, te je nemoguće naći neki upitni moment, neku stranputicu u kojoj bi nešto zazvučalo mimo dobro poznatih gabarite kakve već desetljećima serviraju crni reggae izvođači. Naime, ako se izuzme moderna produkcije, „Safe Planet“ i zvuči kao da je lansiran iz prošlosti s Jamajke u najboljoj ‘organskoj’ maniri Petera Tosha, Boba Marleya, Jimmyja Cliffa i inih prvaka scene, s isturenom puhačkom sekcijom (i izvrsnim gostovanjem flautiste Ljubomira Dimitrijevića).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=73K3bQfPPwM[/youtube]

Nema ničega što bi ukazivalo na miris Balkana na ovom albumu. Ima jedino ako se gleda da je i Balkan treći svijet, gdje je demokracija samo paravan, gdje bi pola stanovništa dizalo revoluciju, a pola uvelo vojnu huntu, gdje su siromaštvo i svi oblici zatucanosti čvrsto isprepleteni. Iz te sfere Hornsman Coyote & Soulcraft imaju sve predispozicije da se osjećaju dovoljno ‘crno’ iako su svijetle puti, a također i sasvim dovoljno nadahnuti da s prostora omeđenog militantnim nacionalnim torovima pjevaju o planeti, ljudskosti, ljubavi i ekološkoj racionalnosti, jednako sanjajući sveopći mir i pad kula babilonskih.

Od uvodne „Sellah“ do posljednje „Flower Fields“ glazba se njiše u umjerenom tempu, kao da Hornsman Coyote & Soulcraft namjerno žele izbjeći euforiju. Euforija pomućuje razum, a ovaj album želi komunicirati meditativno ciljajući na razum. Upravo je njegova odmjerenost (i umjerenost) najveći adut zbog kojeg se  „Safe Planet“ konzumira kao neprekinuta cjelina, a ne kao fragmentirano djelo.

Sasvim dovoljan razlog za ovog ljeta potegnuti do Pule na Outlook festival gdje će Hornsman Coyote & Soulcraft nastupiti uživo.

Ocjena: 9/10

(Ammonite Records / PDV Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X