Hornsman Coyote & Soulcraft ‘Safe Planet’ – beogradsko reggae vrelo

Hornsman Coyote & Soulcraft imaju novi album ‘Safe Planet’, objavljen kao zajedničko izdanje beogradske nezavisne izdavačke kuće Ammonite Records i zagrebačke nezavisne etikete PDV.

Hornsman Coyote & Soulcraft 'Safe Planet'
Hornsman Coyote & Soulcraft ‘Safe Planet’

„Safe Planet“ grupe Hornsman Coyote & Soulcraft svakako u ovom trenutku treba ubrojiti u nešto najkvalitetnije u roots reggae ladici ove regije. Nemanja Kojić alias Hornsman Coyote zapaženi je multiintrumentalist (s naglaskom na trombon), osnivač i frontment beogradske grupe Eyesburn, također je ostvario i značajne suradnje širokog spektra tijekom svoje karijere; od Soulflyja, preko Max Romea, Jah Masona i Lutan Fyaha do gostovanja reggae velikanu Lee Scratch Perryju na posljednjem album kao aranžer puhača.

Iz toga proizlazi da i „Safe Planet“ kao album donosi odličnu žanrovsku potkovanost, te je nemoguće naći neki upitni moment, neku stranputicu u kojoj bi nešto zazvučalo mimo dobro poznatih gabarite kakve već desetljećima serviraju crni reggae izvođači. Naime, ako se izuzme moderna produkcije, „Safe Planet“ i zvuči kao da je lansiran iz prošlosti s Jamajke u najboljoj ‘organskoj’ maniri Petera Tosha, Boba Marleya, Jimmyja Cliffa i inih prvaka scene, s isturenom puhačkom sekcijom (i izvrsnim gostovanjem flautiste Ljubomira Dimitrijevića).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=73K3bQfPPwM[/youtube]

Nema ničega što bi ukazivalo na miris Balkana na ovom albumu. Ima jedino ako se gleda da je i Balkan treći svijet, gdje je demokracija samo paravan, gdje bi pola stanovništa dizalo revoluciju, a pola uvelo vojnu huntu, gdje su siromaštvo i svi oblici zatucanosti čvrsto isprepleteni. Iz te sfere Hornsman Coyote & Soulcraft imaju sve predispozicije da se osjećaju dovoljno ‘crno’ iako su svijetle puti, a također i sasvim dovoljno nadahnuti da s prostora omeđenog militantnim nacionalnim torovima pjevaju o planeti, ljudskosti, ljubavi i ekološkoj racionalnosti, jednako sanjajući sveopći mir i pad kula babilonskih.

Od uvodne „Sellah“ do posljednje „Flower Fields“ glazba se njiše u umjerenom tempu, kao da Hornsman Coyote & Soulcraft namjerno žele izbjeći euforiju. Euforija pomućuje razum, a ovaj album želi komunicirati meditativno ciljajući na razum. Upravo je njegova odmjerenost (i umjerenost) najveći adut zbog kojeg se  „Safe Planet“ konzumira kao neprekinuta cjelina, a ne kao fragmentirano djelo.

Sasvim dovoljan razlog za ovog ljeta potegnuti do Pule na Outlook festival gdje će Hornsman Coyote & Soulcraft nastupiti uživo.

Ocjena: 9/10

(Ammonite Records / PDV Records, 2016.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X