Igor Hofbauer Hof: Da, izgleda da ću uvijek biti onaj tip koji radi za Močvaru

Bili smo na otvorenju šibenske izložbe ilustratora koji je dizajnirao identitet zagrebačke alternativne scene.

  •  
  •  
Igor Hofbauer (Foto: TRIS)

Izložba nema naziv. Trebala se zvati “Work, for what!?”, prema natpisu na jednom od plakata, pa je PR stručnjakinja Supertoona Lana Brčić smislila genijalnu hrvatsku inačicu “(Z)a šta da radim”, no nije prošlo. Hof je odlučio da tako ispada da se sve to odnosi na rad općenito, a to nije tema izložbe. Tema je njegov rad, kao takav. Točnije, 25 godina njegova rada. Tako da izložba nema ime.

Igor Hofbauer zvani Hof, ilustrator i strip-autor, najslavniji je po plakatima za zagrebački klub Močvara. U nas. U svijetu ga je pak proslavio prošlogodišnji strip “Mister Morgen”, koji je objavljen prvo u Francuskoj, zatim u Hrvatskoj, a potom i u SAD-u.

U šibenskoj bivšoj Galeriji Matija (koju su i dalje svi zovu Galerija Matija jer je naziv Studio Galerije sv. Krševana ex Galerija Matija lagano priglup) Hof je izložio popriličan broj plakata za Močvaru, ali i ne samo njih.

– Odabrao sam plakate koji se meni osobno najviše sviđaju i oni su iz nekih potpuno desetih priča. Dio je dakle ta “močvarna” povijest, u koju sam bio uključen prije nekih 15 godina, a neki plakati su recentna djela koje sad radim za razne bendove, događanja, zabave… – kazao nam je Hofbauer.

(Foto: TRIS)
(Foto: TRIS)

Odabrao je Hof za Šibenik i neke slavne plakate iz Močvare, poput onog “majmunskog” za Pipse, zatim onaj cenzurirani (u necenzuriranoj verziji) za Let 3, pa za Bamwise, Pere Ubu, Jonathana Richmana, The Strange, Goribor, Heavy Trash, Einstürzende Neubauten, Darkwood Dub…

– Svjestan sam da me ljudi povezuju s Močvarom, ali se ne zamaram time. Ali ipak to je razdoblje koje je već dosta godina iza mene. Radim stripove, ilustracije i plakate i dalje za neke druge ljude, ali da, ja sam još uvijek onaj tip koji radi za Močvaru – reći će Hof, koji tvrdi da su mu ilustracije i dalje zabava, ali “dosta teška zabava”.

Osim strukovne, umjetničke i izvedbene vrijednosti, Hofove koncertne plakate karakterizira i pogađanje biti svakog pojedinog izvođača čiji se nastup najavljuje. Pa, je li to zahtjevno, pitamo retorički, jer naravno da jest.

– S nekima se mučim, za neke mi je odavno jasno što treba raditi, a neke nažalost moram preslušati, a teško je. Neki plakati nastanu u trenu, kao blic-ideja, dosjetka. Svaki bend i plakat su druga priča i svaki ima priču iza sebe, slojeve priče – kaže Igor Hofbauer.

(Foto: TRIS)
(Foto: TRIS)

Pa smo mi poželjeli čuti koji su slojevi priče iza čuvenog plakata za koncert Pipsa u Močvari, na kojemu su četiri majmuna kojima laseri izbijaju iz čela, a usput i piju na slamku iz onih kemijskih tikvica.

– Okej, taj je moram priznat težak za objasniti, daj neko lakše pitanje.

Nešto kasnije na službenom otvorenju izložbe, Hof se ispričao nazočnima što je došao sa svojim najdražim plakatima, a ne najlošijim, jer je tih “stvarno previše”. Dijelili su se gumeni bomboni, točila Bloody Mary, a zabava je nastavljena u Azimutu. Izložba Igora Hofbauera Hofa otvorena je u Studiju Galerije sv. Krševana ex Galerija Matija u Šibeniku do nedjelje, 22. listopada.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X