IMENA 2013 – Od kolijevke pa do Bola

Još i na ponedjeljak 24. lipnja, rastegnuo se Međunarodni festival kulture IMENA 2013., koji je u bračkom Bolu započeo u subotu uvečer otvorenjem slikarske izložbe u Galeriji Dešković.

Međunarodni Festival kulture IMENA 2013 - Bol, Brač

Ovaj neobični vremenski format koji ruši sve stereotipe o uokvirivanju vremena, zaodjenuo je Bane Milenković ekspresivnim rudimentarističkim koloritom, jer taj se autor-dječak u najboljim godinama, baš kao i ovogodišnji festival bavi putovanjem kroz vrijeme i kopanjem po „najlepšem dobu“, kako je ‘đaštvo’, pa i djetinjstvo, prononsirao stari Jova Jovanović Zmaj. Plakat festivala obilježila je Biljana Gaurina, svojim etnografskim ciklusom „Žena iz Dalmatinske zagore“.

Međunarodni Festival kulture IMENA 2013 - Bol, Brač

Festival se tematski vratio pedeset godina unatrag, u vrijeme izlaska prve ploče The Beatlesa, nastanka festivala Melodije Jadrana i Splitskog, vremena kad se s twistom i dugim kosama artikuliraju prve socijalističke subkulture, a svijet se razvijao iz televizora i oko njega. Tematski povezana uz ‘stinu’ i ‘špinu’, ovogodišnja IMENA su, uz tradicionalnu marendu, bila hommage otočkim težacima i ribarima. Ovi su, skupa sa zvjezdama festivala, hengali i na marendi od janjetine i buži, koju je u ponedjeljak ujutro na gradskoj tržnici spravio sam Milenković. U nedjelju navečer, galerija Dešković ugostila je legiju domaćih i stranih pisaca koje je mikrofonom usmjeravala ekipa emisije „Knjiga ili život“ – Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Međunarodni Festival kulture IMENA 2013 - Bol, Brač

Prvi su dio, predstavljajući svoje nove naslove, začeli Jurica Pavičić, Merita Arslani, Predrag Lucić i Damir Karakaš. Za nagradu Jutarnjeg nominirani Karakaš predstavljajući zbirku priča „Pukovnik Bethoveen“ izjavio je kako se vodio izjavom da roman pišu veliki radnici, a kratku priču veliki majstori. U drugom dijelu večeri, Kirinčićeva je vodila konferansu o EU u kojoj su sudjelovali Ante Tomić, Jurij Hudolin, Igor Marojević, Srećko Horvat, Predrag Lucić i Edi Matić. Tu se čulo i pluralističkih stajališta, od euroskeptičkih (Hudolin, Horvat), preko pomirljivih (Matić, Tomić), do balkanoskeptičkih (Marojević), do krajnje lucidnih i satiričkih (Lucić). Festival je okončan u ponedjeljak uvečer programom koji izvodi bend za vjenčanja Boom Pacha Boom koji su zagrijalu atmosferu za neku retro energiju i twist.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X