IMENA 2013 – Od kolijevke pa do Bola

Još i na ponedjeljak 24. lipnja, rastegnuo se Međunarodni festival kulture IMENA 2013., koji je u bračkom Bolu započeo u subotu uvečer otvorenjem slikarske izložbe u Galeriji Dešković.

Međunarodni Festival kulture IMENA 2013 - Bol, Brač

Ovaj neobični vremenski format koji ruši sve stereotipe o uokvirivanju vremena, zaodjenuo je Bane Milenković ekspresivnim rudimentarističkim koloritom, jer taj se autor-dječak u najboljim godinama, baš kao i ovogodišnji festival bavi putovanjem kroz vrijeme i kopanjem po „najlepšem dobu“, kako je ‘đaštvo’, pa i djetinjstvo, prononsirao stari Jova Jovanović Zmaj. Plakat festivala obilježila je Biljana Gaurina, svojim etnografskim ciklusom „Žena iz Dalmatinske zagore“.

Međunarodni Festival kulture IMENA 2013 - Bol, Brač

Festival se tematski vratio pedeset godina unatrag, u vrijeme izlaska prve ploče The Beatlesa, nastanka festivala Melodije Jadrana i Splitskog, vremena kad se s twistom i dugim kosama artikuliraju prve socijalističke subkulture, a svijet se razvijao iz televizora i oko njega. Tematski povezana uz ‘stinu’ i ‘špinu’, ovogodišnja IMENA su, uz tradicionalnu marendu, bila hommage otočkim težacima i ribarima. Ovi su, skupa sa zvjezdama festivala, hengali i na marendi od janjetine i buži, koju je u ponedjeljak ujutro na gradskoj tržnici spravio sam Milenković. U nedjelju navečer, galerija Dešković ugostila je legiju domaćih i stranih pisaca koje je mikrofonom usmjeravala ekipa emisije „Knjiga ili život“ – Koraljka Kirinčić i Gordan Nuhanović.

Međunarodni Festival kulture IMENA 2013 - Bol, Brač

Prvi su dio, predstavljajući svoje nove naslove, začeli Jurica Pavičić, Merita Arslani, Predrag Lucić i Damir Karakaš. Za nagradu Jutarnjeg nominirani Karakaš predstavljajući zbirku priča „Pukovnik Bethoveen“ izjavio je kako se vodio izjavom da roman pišu veliki radnici, a kratku priču veliki majstori. U drugom dijelu večeri, Kirinčićeva je vodila konferansu o EU u kojoj su sudjelovali Ante Tomić, Jurij Hudolin, Igor Marojević, Srećko Horvat, Predrag Lucić i Edi Matić. Tu se čulo i pluralističkih stajališta, od euroskeptičkih (Hudolin, Horvat), preko pomirljivih (Matić, Tomić), do balkanoskeptičkih (Marojević), do krajnje lucidnih i satiričkih (Lucić). Festival je okončan u ponedjeljak uvečer programom koji izvodi bend za vjenčanja Boom Pacha Boom koji su zagrijalu atmosferu za neku retro energiju i twist.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X