Jack & Amanda Palmer ‘You Got Me Singing’ – Pjesmarica međugeneracijske jednakosti

Ponovno pomireni, otac i kći pjevaju pjesme koje su im obilježile život.

Jack & Amanda Palmer 'You Got Me Singing'
Jack & Amanda Palmer ‘You Got Me Singing’

Provokativna alter-art heroina Amanda Palmer dugo nije imala nikakav odnos sa svojim ocem Jackom, ali moć glazbe uspjela ih je nekako pomiriti i ponovno spojiti. Jack je poluprofesionalni pjevač u crkvenom zboru, a njegov glas, dubok i svečan može jednako podsjetiti na bariton Johnnyja Casha, kao i na pjevanje irskih folk majstora iz Dublinersa. Iz pjesmarice različitih kantautora što sežu od Phila Ochsa do Johna Granta, otac i kći Palmer složili su ploču, snimivši pjesme koje su im na neki način obilježile život, a koje se u jednakoj mjeri odnose na situaciju danas, kako u globalnom, tako i privatnom smislu.

Amanda je, naime, album snimala u visokom stupnju trudnoće, pa su se na albumu našle uspavanke (primjerice “Wynken, Blynken and Nod” Carly Simon) i pjesme o trudnoći (“All I Could Do” Kimye Dawson), ali i protestne pjesme kao što je “In the Heat of the Summer” Phila Ochsa, kojoj je Jack dopisao neke stihove (““Another black kid facedown in the road / whose life did not seem to matter,”) i tako je učinio još aktualnijom ili “Black Boys on Mopeds” Sinead O’Connor čiji stihovi se jednako odnose na Englesku Margaret Thatcher kao i današnju Ameriku, “the home of police who kill black boys on mopeds”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j9LlSYGM0Rg[/youtube]

Album nosi naslov po skladbi koja ga otvara, a riječ je o pjesmi Leonarda Cohena koja zatvara njegov posljednji studijski album, “Popular Problems”. Naslovnica albuma posveta je onoj Dylanova remek-djela “Bringin’ It All Back Home”, a obje su uslikane u kući Alberta Grossmana, u susjedstvu studija gdje je snimljen “You Got Me Singing”. Panteonu velikana valja pridružiti i Richarda Thompsona, čija pjesma “1952 Vincent Black Lightning” je odabrana za singl. Budući da je Thompsonovu gitarističku čaroliju nemoguće ponoviti, Amanda vješto pratnju prebacuje na klavir, a izvrstan dijaloški tekst sjajno je podijeljen između oca i kćeri.

Pjesma “Glacier” Johna Granta albumu dodaje još jednu crtu aktualnosti svojom gay-rights agendom i upotpunjuje dojam neraskidivo povezane tradicije i zeitgeista, općeg i privatnog i međugeneracijske jednakosti. Album su u potpunosti financirali fanovi, a prodaje se na Bandcampu za jedan dolar, od kojega 99 centi pokriva troškove izvornih autora pjesama.

Ocjena: 8/10

(8ft. Records /Bandcamp, 2016.)

 

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh