Jack & Amanda Palmer ‘You Got Me Singing’ – Pjesmarica međugeneracijske jednakosti

Ponovno pomireni, otac i kći pjevaju pjesme koje su im obilježile život.

Jack & Amanda Palmer 'You Got Me Singing'
Jack & Amanda Palmer ‘You Got Me Singing’

Provokativna alter-art heroina Amanda Palmer dugo nije imala nikakav odnos sa svojim ocem Jackom, ali moć glazbe uspjela ih je nekako pomiriti i ponovno spojiti. Jack je poluprofesionalni pjevač u crkvenom zboru, a njegov glas, dubok i svečan može jednako podsjetiti na bariton Johnnyja Casha, kao i na pjevanje irskih folk majstora iz Dublinersa. Iz pjesmarice različitih kantautora što sežu od Phila Ochsa do Johna Granta, otac i kći Palmer složili su ploču, snimivši pjesme koje su im na neki način obilježile život, a koje se u jednakoj mjeri odnose na situaciju danas, kako u globalnom, tako i privatnom smislu.

Amanda je, naime, album snimala u visokom stupnju trudnoće, pa su se na albumu našle uspavanke (primjerice “Wynken, Blynken and Nod” Carly Simon) i pjesme o trudnoći (“All I Could Do” Kimye Dawson), ali i protestne pjesme kao što je “In the Heat of the Summer” Phila Ochsa, kojoj je Jack dopisao neke stihove (““Another black kid facedown in the road / whose life did not seem to matter,”) i tako je učinio još aktualnijom ili “Black Boys on Mopeds” Sinead O’Connor čiji stihovi se jednako odnose na Englesku Margaret Thatcher kao i današnju Ameriku, “the home of police who kill black boys on mopeds”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j9LlSYGM0Rg[/youtube]

Album nosi naslov po skladbi koja ga otvara, a riječ je o pjesmi Leonarda Cohena koja zatvara njegov posljednji studijski album, “Popular Problems”. Naslovnica albuma posveta je onoj Dylanova remek-djela “Bringin’ It All Back Home”, a obje su uslikane u kući Alberta Grossmana, u susjedstvu studija gdje je snimljen “You Got Me Singing”. Panteonu velikana valja pridružiti i Richarda Thompsona, čija pjesma “1952 Vincent Black Lightning” je odabrana za singl. Budući da je Thompsonovu gitarističku čaroliju nemoguće ponoviti, Amanda vješto pratnju prebacuje na klavir, a izvrstan dijaloški tekst sjajno je podijeljen između oca i kćeri.

Pjesma “Glacier” Johna Granta albumu dodaje još jednu crtu aktualnosti svojom gay-rights agendom i upotpunjuje dojam neraskidivo povezane tradicije i zeitgeista, općeg i privatnog i međugeneracijske jednakosti. Album su u potpunosti financirali fanovi, a prodaje se na Bandcampu za jedan dolar, od kojega 99 centi pokriva troškove izvornih autora pjesama.

Ocjena: 8/10

(8ft. Records /Bandcamp, 2016.)

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X